Urme sa slaninom / Dates with bacon

(please scroll down for recipe in English)

Koliko dobro neko može da razume nečiju pasiju? Koliko nekome izgledamo kao zaluđenici i kada to prelazi u razumevanje ili makar tolerisanje? 
Moram priznati da na hobi, interesovanja, svu ostrašćenost u vezi sa tim gledam veoma blagonaklono, razumem je i podržavam, samo da to ne ugrožava porodične odnose i remeti obaveze. Ovo naročito od kako su kuvanje i blog moja strast u koju ulažem dobar deo vremena, energije, a nekad i finansija. Isprva su me neki čak i kritikovali – šta će ti to, bolje izađi i prošetaj (kao da jedno drugo isključuje). Odjednom, nekako se taj stav promenio, pa u najmanju ruku dobijam poštovanje, a često me prijatelji opskrbljuju receptima, sastojcima, kuhinjskim pomagalima, začinima, pružaju svu moguću moralnu podršku.

Jednom drugaru, koji savršeno razume zadovoljstvo koje mi donosi kulinarski blog, je prva misao kada je našao neobičan recept u hotelskom časopisu na dalekoj destinaciji bila da fotografiše recept i pošalje mi ga, samo uz napomenu – možda će te zanimati. Hej, pa neko tamo daleko me se seti i pomisli i na moj hobi! Da li treba da kažem koliko sam srećna i raznežena bila? 
Čučao je taj recept među Viber slikama, jer mi je uvek neki sastojak nedostajao. Konačno sam sabrala trupe tik pred Novu godinu, pa mi je, zajedno sa asortimanom omiljenih sireva i hrskavim hlebom, bio gurmanluk uz vino u ponoć. Nedavno sam ga opet pravila i samo mogu reći – bilo je ukusnije nego što ga pamtim od zimus! Naravno da sam morala uneti neke izmene, neznatno prilagoditi sastojke geografskoj dostupnosti i napraviti ovaj mezetluk više našim, domaćim (ako ignorišemo činjenicu da urme ne rastu baš po beogradskim dvorištima, ali ako dodatno pružimo šansu globalnom otopljavanju…ko zna?)
Ljudi moji, kakva je to eksplozija ukusa! Slatke urme, slankasta, aromatična slanina, ljutkasta kobasica. Toplo savetujem da dodaci budu baš kao prikazani, jer će med pružiti dodatnu lepljivu slatkoću, balzamiko sirće finu kiselosti, a masline zaokružiti svojom aromom i slanoćom. Ovi paketići se mogu svi preliti gde-gde ovim dodacima ili se pak može ostaviti mogućnost konzumentima da prema ličnim afinitetima začinjavaju svaki zalogaj posebno. 
Lično, meni je ovo po ukusu nadmašilo već svima poznate šljive. Uzela sam u DM-u urme kojima su već uklonjene koštice – odlične su i za svaku preporuku. Kada se nakon pečenja stope ukusi, više se ne zna gde prestaje meso i počinje voće i šta se to unutra nalazi. Ovo je nešto što svaki gurman treba da proba. I ne samo gurman: zamislite da sutra imate goste, a jako malo vremena za pripremu. Rešenje je upravo pred vama, a dodatna ušteda vremena se postiže ako ovo napravite dan pre. Dok se gosti smeste i izvrši odabir i otvaranje vina, i posluženje je spremno.
Urme sa slaninom
Urme bez koštice
Tanko isečeni listovi slanine (najbolje domaće)
Neka ljuta kobasica (Sremska ili slična)
Predlog za serviranje: med, balzamiko sirće, masline itd.
U svaku urmu staviti po pola koluta kobasice, pa zatim svaku obmotati tanko isečenim listom slanine (ukoliko je potrebno, pričvrstiti čačkalicama, ali se najčešće slanina sama zalepi).
Ovako spremljene urme poslagati u pleh postavljen papirom za pečenje.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 5-6 minuta. Potom svaku urmu okrenuti i peći još 5-6 minuta. 
Izvaditi pleh iz rerne i malo ga nagnuti, da se ocedi u jedan ćošak masnoća koju pusti slanina ili urme staviti na rešetku da se blago ocede i prohlade (minut-dva).
Poslužiti uz med, balzamiko sirće, uz dodatak maslina, sireva itd.
Dates with bacon

Dates, pitted
Thinly sliced bacon 
Some spicy sausage (Chorizo or similar)

Proposal for a serving: honey, balsamic vinegar, olives, etc.

Put half of sausage slice in each date, then wrap each package with thin slice of bacon (if necessary, hold with toothpicks).
Arrange prepared dates onto baking pan covered with baking paper.
Bake in pre-heated oven at 200 degrees for 5-6 minutes. Then turn each date and bake for another 5-6 minutes.
Remove pan from the oven and slightly incline it, to drain fat; also dates could be left onto rack for minute or two, to cool and drain slightly.
Serve with honey, balsamic vinegar, accompanied with olives, cheeses assortment, etc.


10 thoughts on “Urme sa slaninom / Dates with bacon”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s