Tzatziki

(please scroll down for recipe in English)

Isprva sam Tzatziki sos povezivala samo sa Girosom, vrstom grčke brze hrane. Onda sam shvatila da može da se udruži sa bilo kojom vrstom roštilja, šnicli pripremljenih na šporetu, a i da se pridoda nekim maštovitim sendvičima ili da se servira kao umak za povrće – odlično posluženje za vrele dane koji nam se bliže. Da li sam pomenula da je ovo veoma zdrav umak? Ako apstrahujemo procenat masnoće (9%) u Dukatos grčkom jogurtu koji sam koristila – svim ostalim sastojcima nemamo ništa da zamerimo sa aspekta zdravlja. Krastavac, limun, maslinovo ulje, beli luk, mirođija i Tzatziki sos je spreman.

Recept šaljem Mateji za ovomesečnu Ajme igricu, na temu – jogurt.

Tzatziki sos
(recept za štampu)

400g grčkog jogurta
1 krastavac
2-3 čena belog luka
sok 1/2 limuna
2-3 kašike maslinovog ulja
1/2 veze mirođije
so, biber

Krastavac dobro oprati i preseći ga uzduž na pola. Ukoliko ima veće semenke, izdubiti ih kašičicom. Sitno izrendati krastavac zajedno sa korom, posoliti i ostaviti u cediljki da pusti vodu i ocedi se.
U činiji izmešati grčki jogurt, oseđen krastavac, beli luk protisnut kroz presu, sok od 1/2 limuna, maslinovo ulje i sitno seckanu mirođiju. Dosoliti po ukusu i blago pobiberiti. Ohladiti pre služenja.

Tzatziki 
(print this recipe)


400g Greek yoghurt 
1 cucumber 
2-3 cloves of garlic 
Juice 1/2 lemon 
2-3 tablespoons olive oil 
1-2 tablespoon of fresh choped dill 
salt and pepper 


Wash cucumber well and cut it in half lengthwise. Scoop out the seeds with a spoon if needed. Grate the cucumber finely with peel, season with salt and leave in a sieve to drain it. 
Combine in a bowl: Greek yogurt, drained cucumber, pressed garlic, juice of half a lemon, olive oil and finely chopped dill. Season upon taste with salt and pepper. Cool before serving.4 thoughts on “Tzatziki”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s