Pesto od sremuša / Wild garlic pesto

(please scroll down for recipe in English)

Za sremuš nikada nisam bila čula pre početka praćenja blogova. A do ovog pesta – nisam ga nikada ni probala ni koristila. Slučajnost je podesila da u istom danu kada sam kupila sremuš i spremila ga za pesto, izađe i tekst u dnevnim novinama, gde se veliča ovo samoniklo bilje i nabrajaju svi organi koje čisti. Da skratim priču – jedna je od najkorisnijih biljaka i svakako ga treba koristiti što više i češće u sezoni – s proleća. Nemojte da vas pokoleba miris – on se oseti samo prilikom jela.


Recept je preuzet od Ane, nakon čijeg sam posta i ja odlučila da ga pravim. Ona ga predlaže kao dodatni ugođaj preko nekog sira, a ja sam ga jela baš ovako – namazan solo preko dvopeka. Jedino što sam izmenila je da sam dodala više sira, jer mnogo volim ukus pekorina, pa sam bezmalo duplirala količinu – nije smetalo.

Pesto od sremuša
(recept za štampu)

100g sremuša
50g oraha
40g pekorino sira – sitno rendanog
maslinovo ulje
so, biber

Orahe blago prepeći u tiganju bez dodavanja ulja, mešajući s vremena na vreme i pazeći da ne zagore. Sremuš oprati i otkinuti  peteljke. Listove sremuša staviti u multipraktik, dodati prepečene orahe, sitno izrendan pekorino sir, malo maslinovog ulja, so i biber. Blendirati, uz dodavanje ulja, dok se ne masa fino ne usitni i poveže. Prebaciti u teglu i dobro zaklopiti.

Wild garlic pesto
(print this recipe)

100g wild garlic
50g walnuts
40g peccorino cheese – finely grated
olive oil
salt and pepper

Fry the nuts slightly in a pan without any oil, stirring from time to time and taking care not to burn. Wash wild garlic and break off stems. Put wild garlic leaves in a food processor, add the toasted walnuts, finely grated peccorino cheese, a little olive oil, salt and pepper. Blend, adding oil until the mass is finely mashed. Transfer to a jar and close it tight.18 thoughts on “Pesto od sremuša / Wild garlic pesto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s