Pesto od sremuša / Wild garlic pesto

(please scroll down for recipe in English)

Za sremuš nikada nisam bila čula pre početka praćenja blogova. A do ovog pesta – nisam ga nikada ni probala ni koristila. Slučajnost je podesila da u istom danu kada sam kupila sremuš i spremila ga za pesto, izađe i tekst u dnevnim novinama, gde se veliča ovo samoniklo bilje i nabrajaju svi organi koje čisti. Da skratim priču – jedna je od najkorisnijih biljaka i svakako ga treba koristiti što više i češće u sezoni – s proleća. Nemojte da vas pokoleba miris – on se oseti samo prilikom jela.


Recept je preuzet od Ane, nakon čijeg sam posta i ja odlučila da ga pravim. Ona ga predlaže kao dodatni ugođaj preko nekog sira, a ja sam ga jela baš ovako – namazan solo preko dvopeka. Jedino što sam izmenila je da sam dodala više sira, jer mnogo volim ukus pekorina, pa sam bezmalo duplirala količinu – nije smetalo.

Pesto od sremuša
(recept za štampu)

100g sremuša
50g oraha
40g pekorino sira – sitno rendanog
maslinovo ulje
so, biber

Orahe blago prepeći u tiganju bez dodavanja ulja, mešajući s vremena na vreme i pazeći da ne zagore. Sremuš oprati i otkinuti  peteljke. Listove sremuša staviti u multipraktik, dodati prepečene orahe, sitno izrendan pekorino sir, malo maslinovog ulja, so i biber. Blendirati, uz dodavanje ulja, dok se ne masa fino ne usitni i poveže. Prebaciti u teglu i dobro zaklopiti.

Wild garlic pesto
(print this recipe)

100g wild garlic
50g walnuts
40g peccorino cheese – finely grated
olive oil
salt and pepper

Fry the nuts slightly in a pan without any oil, stirring from time to time and taking care not to burn. Wash wild garlic and break off stems. Put wild garlic leaves in a food processor, add the toasted walnuts, finely grated peccorino cheese, a little olive oil, salt and pepper. Blend, adding oil until the mass is finely mashed. Transfer to a jar and close it tight.18 thoughts on “Pesto od sremuša / Wild garlic pesto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s

POSETITE SVOJ INBOX ILI SPAM/JUNK SANDUČE
Uspešno ste se prijavili. Hvala!
NOVI RECEPTI U VAŠEM INBOX-U
Prijavite se da prvi budete obavešteni o novim tekstovima i specijalnim ponudama na blogu!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POKLON MINI KUVAR SLAVSKIH RECEPATA bloga Kuhinja zaposlene žene
Prijavom na mejling listu preuzmite besplatni mini kuvar.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.