Tahini brauni

Moram priznati da mi od svih putera od orašastih plodova, tahini najmanje leži. Uvek mi je bio nekako – ni tamo ni ovamo. Da nisam pre mnogo godina morala da kupim prvu teglicu zbog humusa, verovatno do današnjeg dana ne bih ni za šta drugo ni upotrebila.

Čovečanstvo se sa susamom upoznalo još pre četiri hiljade godina, a koristio se uglavnom za dobijanje ulja. Prvi tahini u smislu kaše od susama se pominje negde još u XIII veku, u arapskom kuvaru (!) – da mi je dočepati se tako nečeg!

Na instagramu sam postavila anketu – za šta sve koristite tahini. Tamo sam shvatila da sam verovatno jedina na planeti koja ga ne maže na hleb i posipa medom. Ili jedina koja ga je do sada koristila samo za namaz, i to jedan. Tahini ima mnoštvo upotreba, a moj propust je što sam mu tako skučila načine korišćenja.

Divne dame i gospoda koji su mi odgovorili na anketu kažu da ga mažu na hleb, da uz neke dodatke postaje zdrav i zanimljiv namaz, da ga koriste kao dresing za salate, a mnogi prave i posne slatkiše od susamovog putera. Očigledno je da šta god se doda, samo oplemenjuje ovu zdravu namirnicu, nema greške i ne može da je pokvari.

Nastavljam mesec putera od orašastih plodova u čast novog Ivadex asortimana. Kod njih je od susama sve i krenulo – 2003. godine kada je firma osnovana, imali su ideju da proizvode halvu i to su uspešno radili dugi niz godina. Osnovni sastojak halve po makedonskoj recepturi je upravo tahini. Oni su ga sami pekli, pa mleli, tako da su puteri od orašastih plodova došli kao logičan sled, kada su stasali mladi naraštaji sa modernim idejama i pogledima na svet i posao. Ipak, nisu išli s pet na devet, već su samo nadogradili roditeljski san. Stoga tahini iz njihovih teglica ima dugu tradiciju, oni zapravo nude ono što i sami koriste u svojoj proizvodnji.

Tahini je, kao i ostali puteri, upakovan u zanimljive teglice na kojima se nalazi elegantna nalepnica sa svim neophodnim informacijama. Tu se može saznati da oni u teglicu pakuju samo samleveno zrnevlje i ništa više – ni konzervanse ni pojačivače ukusa ni aditive, ništa.

Jednu manju teglicu sam iskoristila za čokoladni kolač od tahinija. Radi se o jednom specifičnom brauniju, koji ima karakterisičan, ali diskretan miris susama, a i lepljivu, nešto čvršću teksturu, koja mu omogućava da se lako upakuje za užinu ili izlet. Ovo je neobičan, a lako i brzo pripremljiv kolač, koji čak može da bude isečen na manje kockice i poslužen kao sitni kolač – što da ne? Mogućnosti su brojne, samo je na vama koju ćete odabrati.

 

Tahini brauni

10.08.2020.

By:

Ingredients
 • 60g putera
 • 100g čokolade
 • 3 kašike kakaa
 • 2 jaja
 • 230g šećera
 • 1 kašika vanila ekstrakta (ili vanilin šećer)
 • 1 ravna kašičica soli
 • 160g tahinija
 • 50g brašna
Directions
 • Step 1 U šerpicu staviti puter i čokoladu i na laganoj temperaturi topiti, uz povremeno mešanje. Kad se napravi glatka i jednolična masa, dodati kakao i dodatno izmešati.
 • Step 2 Penasto umutiti jaja i šećer i dodati vanila ekstrakt i so. Umešati tahini i na kraju dodati brašno. Od ove smese odvojiti 1/3 i ostaviti sa strane.
 • Step 3 Ostatak (2/3) tahini smese izmešati sa otopljenom čokoladom da se dobije glatko testo (biće nešto tvrđe). Testo prebaciti u kalup dimenzija 21x21cm ili sličan postavljen papirom za pečenje i poravnati. Odozgo sipati tahini smesu i nožem ili špatulom povlačiti kroz testo, kako bi se bolje sjedinilo i mestičavo ismešalo.
 • Step 4 Peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta. Nakon pečenja ostaviti u kalupu petnaestak minuta, kako se ne bi izlomilo prilikom vađenja. Iseći na parčad željene veličine.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s