Kikiriki čizkejk

Puteri od orašastih plodova su u moj život ušli tek nedavno. Ranije sam bila čula samo za onaj od kikirikija i to uglavnom u filmovima – igranim i crtanim – i knjigama. Kod nas ih je bilo malo ili nimalo. Ostali koštunjavi plodovi – nisam ni znala da mogu da postanu puter.

Kada kažemo puter, ne mislimo na onaj koji se dobija od mleka (mlečne pavlake) tako što se bučka onom specijalnom kašikom sa rupom (Poznavanje robe, srednja ekonomska škola, a i opšta kultura pomalo) i ne treba očekivati nešto tako. Takozvani puteri od orašastih plodova su zapravo neka vrsta namaza koji se dobija tako što se u specijalnim industrijskim mašinama melju orašasti polodovi do željene teksture i konzistencije. To može da bude gotov proizvod, da se kao takav maže na hleb, dvopek, neki od ovih modernih krekera ili galeta; sa druge strane, može da bude i poluproizvod – da se koristi za dalju pripremu slanih i slatkih specijaliteta.

Ivadex je porodična firma iz Batočine koja posluje već skoro dvadeset godina. Do sada su u asortimanu imali halvu, u dva ukusa- sa vanilom i sa aromom čokolade, a pala je odluka da se proširi asortiman sa puterima od orašastih plodova. Ovo proleće koje ćemo svi pamtiti su najbolje moguće iskoristili – za pripremu lansiranja novih proizvoda. Celokupna proizvodnja je njihova, tako da imamo priliku da i realizujemo sve ono što već neko vreme pominjemo – kupujmo domaće i podržimo male proizvođače.

Imala sam priliku da se uverim u kvalitet proizvoda – vrhunski je! U dopadljive šestougaone teglice (ispražnjene su odlične za začine ;-)) su zapakovana samo samlevena zrna. I ništa više. Apsolutno ne koriste arome, boje, mirise, pojačivače ukusa, emulgatore, konzervanse….ništa što bi uticalo na prirodnost proizvoda i savršenost 100% sadržaja. U ponudi imaju putere od kikirikija, badema, lešnika, susama i jedini na tržištu – od pistaća!  Puteri od orašastih plodova su posni proizvod, po prirodi stvari. Spadaju u zdrave masnoće, a kome je bitno – pogodni su za keto ishranu. Elegantno dizajnirana etiketa sadrži sve neophodne informacije koje se tiču hranljivosti i sastava proizvoda, kao i recept kao ideju kako možete upravo taj puter da iskoristite. Više sam nego ponosna što sam pozvana da budem deo ovog projekta, te je upravo moja malenkost priredila recepte za pakovanja i za njihov sajt.

U čast novih proizvoda, avgust mesec će biti mesec orašastih plodova na ovom blogu. Jednom nedeljno će na blogu osvanuti novi recept, svake nedelje ću koristiti drugi puter (recepti su različiti od onih sa pakovanja, jer su puteri od orašastih plodova nepresušna inspiracija). Počećemo sa pravim klasikom među puterima – kikiriki puterom. Prvo što upada u oči je konzistencija ovog putera: nije u čvrstom, stegnutom stanju, kao što je velika većina ostalih proizvoda na tržištu, već je unekoliko žitkiji. To mi je dalo mogućnost da bude iskorišćen kako za gorepomenuto mazanje na hleb, tako i za pripremu nekih specijaliteta. Neutralnost ukusa pruža mogućnost da se iskoristi u slatke i u slane svrhe.

Moj izbor je pao na čizkejk, ali nešto neuobičajeniji – sa kikiriki puterom. Potrebno je da imate teglu kikiriki putera u frižideru uz još par sastojaka i kolač je pripremljen za tili čas i bez pečenja. Nešto što i tinejdžeri mogu da izvedu. Podloga je standardno – od keksa, fil od sira, mlečne slatke pavlake i kikiriki putera. Odozgo možete da stavite čokoladnu glazuru ili da odglumite da umete da ukrašavate, kao što sam ja to uradila. Posip od seckanog kikirikija i to je sve. Ono što je teži deo ove priče je da sačekate da se ohladi i da zanemarite podatak da je ukusno i dok nije skroz ohlađeno.

Ivadex proizvode za sada možete da poručite preko njihovog sajta, na vašoj adresi će biti za veoma kratko vreme, a očekuje se da će uskoro biti dostupni i u svim većim marketima.

 

Kikiriki čizkejk

03.08.2020.

By:

Ingredients
 • PODLOGA
 • 200g mlevenog keksa
 • 90g omekšalog putera
 • FIL
 • 1/2kg krem sira
 • 150g prah šećera
 • 2 kašičice vanila ekstrakta
 • 220g Ivadex kikiriki putera
 • 150ml mlečne slatke pavlake
 • GLAZURA
 • 100g otopljene čokolade
 • pečeni kikiriki za posip
Directions
 • Step 1 Izmešati mleveni keks i omekšali/otopljeni puter i dobijenu smesu utisnuti u dno okruglog kalupa prečnika 20-22cm (može se i samo staviti obruč od kalupa na tanjir na kome će se servirati, pa da torta odmah ostane na mestu nakon skidanja obruča) Pripremljenu podlogu ostaviti u frižideru dok se sprema fil.
 • Step 2 Umutiti šlag od neutralne pavlake i ostaviti sa strane.
 • Step 3 Istim mikserom umutiti krem sir sa prah šećerom, pa dodati ekstrakt vanile. Potom dodati kikiriki puter i nastaviti mućenje. Dodati i umućen šlag, pa kratko mutiti da se sve sjedini. Dobijenu smesu uliti preko podloge. Ostaviti u frižideru da se stegne.
 • Step 4 Otopljenom čokoladom išarati po vrhu kolača (tada je potrebno manje čokolade) ili je otopiti sa malo ulja i preliti preko celog čizkejka, za glatku glazuru. Posuti seckanim kikirikijem.
 • Step 5 Čuvati u frižideru.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s