Suve šljive sa slaninom / Prunes with bacon

(please scroll down for recipe in English)


Pretprošli vikend su blogeri koji misle i pišu o hrani imali svoje već tradicionalno prolećno okupljanje na Adi. Maja, Zoka, Svetlana i Ivana su već pisale o tome veoma iscrpno, ja ću samo da dodam da sam se, kao i uvek, veoma lepo provela, vreme mi je proletelo. Dragi ljudi, sa nekima sam se tek upoznala, druge već smatram u neku ruku prijateljima.

Mina iz Kosmajske radionice delikatesa nas je obradovala poklon proizvodima. O ovoj domaćoj proizvodnji sam čula još ranije samo reči hvale sa različitih strana. Onda se pre neki dan namestilo da sam sa mamom bila u nabavci i da smo naletele na degustaciju; ovde pravim digresiju kako bih obajsnila da se ne radi o makar kom, već o mojoj mami, koja delikates ima u malom prstu i koja je radila sa njim. Sve može da joj se uvali, ali loše suhomesnato ili nekvalitetno meso – nikako. Da se vratim na degustaciju – baš Kosmajske. Tendenciozno je povučem ka štandu i kažem da treba da proba nešto što svi hvale; ona skeptično uzme jedno parčence, pa onda promoterki kaže – dajte mi još jedno – sva oduševljena! U narednih pet minuta mi je pričala kako je ukus poseban, kao proizvod nije žilav, kako se oseća kao nekada itd.
Deo poklon paketa je bila slanina u listovima, u veoma kvalitetnom pakovanju, koje potrošač po potrebi vrlo lako otvara – meni veoma bitan detalj (koliko puta vam se desilo da grabite nož kako biste uklonili zaštitnu foliju?)
Već neko vreme smišljam dovoljno šik jelo u kome bih upotrebila ovako dobar proizvod i izbor je pao na – Suve šljive sa slaninom. Pravila sam ih već jednom ranije, ali sam koristila meki kozji sir za punjenje. Bilo je onako, zbog (ne)kvaliteta sira. Onda moje dete pita – a da li može feta sledeći put umesto OVOG sira? Može – odgovaram ja, u maniru deljenja keš kredita u reklami za banku. I evo je – verzija sa fetom. Da li možete da zamislite kako ovo miriše dok je u rerni? Ne možete, verujte mi. Aroma slanine, sušene šljive – uživanje počinje i pre nego što se iznese na sto. Ukus zaokružuje meka feta, blago otopljena. A recept – u dva reda….

Suve šljive sa slaninom
(recept za štampu)

Suve šljive, bez koštica
Feta sir
Listovi slanine
Čačkalice

U svaku suvu šljivu udenuti parčence fete, pa je obmotati listovima slanine. Pričvrstiti čačkalicom i poređati u pleh pokriven pek papirom. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 10 minuta.

Prunes with bacon
(print this recipe)


Prunes, pitted
Feta cheese
Bacon slices
toothpicks


Put small piece of feta cheese in each prune and wrap it with slice of bacon. Fasten with a toothpick and align in the pan with parchment paper. Bake in pre-heated oven at 200 degrees for 10 minutes.12 thoughts on “Suve šljive sa slaninom / Prunes with bacon”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s