Spirale sa orasima / Walnuts swirls

(please scroll down for recipe in English)
Kakve su vaše navike što se tiče domaćih peciva? Pravite li ih uopšte ili se oslanjate na ponude pekara? Moram priznati da sve manje imam poverenja u pekare, naročito od kada sam načula da pribegavaju nekim prečicama umesto korišćenja “normalnih” sastojaka (jaja, konkretno), a jasno je da tek retke, ako ih uopšte ima, koriste puter, na primer.
Da se ne lažemo: volim ja pekare i rado bih, da mi metabolizam, godine i savest dozvoljavaju, živela u njima. Ipak, svesna sam da ono što napravimo kod kuće, u svojoj kuhinji, ima daleko veću vrednost i kvalitet. 
Ranije sam da bih napravila običnu podlogu za picu obavljala visinske pripreme dostojne pohoda na Mont Everest. O nekim malo složenijim pecivima da ne govorim. Sada – to je rutina. Davno sam shvatila da se testa ne treba bojati jer će to osetiti, da ne postoji dugme za samouništenje koje će kuhinju pretvoriti u poprište nuklearne katastrofe i da najgore što može da se desi jeste da ispadne na pod ili da je loš recept koji prvi put probam – sve drugo je rešivo. Od kako sam tako posložila činjenice u glavi, testo i ja smo u velikoj ljubavi, bar što se pravljenja tiče. Još od kada sam sveštila da ga napravim uveče, poslažem u pleh, zašuškam folijom i ostavim u frižideru, te ujutru samo ispečem – novi svet svežeg mirišljavog peciva za doručak se otvorio pred nama.
Vrsta peciva – ne zna im se broj. Punjenja takođe. Oblikovanja – da ne pričamo. Čak i metod termičke obrade može da se razlikuje, makar u smislu da se ili prvo kratko kuva, pa peče ili direktno peče. Ipak, ono što je zajedničko je da sva peciva pre ili kasnije završe u rerni. Mada……jastuk pecivo? Dakle, ni rerna nije zagarantovana.
Spirale sa orasima sam pravila pre ko zna koliko i zapisala sastojke i još par detalja u radnu svesku, ona u kojoj zapisujem beleške tokom proba i pripreme, a koja je musava i kupusava, pogađate. Prešavši u drugu svesku, spirale su ostale zaboravljene, sve dok nisam tražila neki sezonski recept kome je opet došlo vreme i sa jedne od stranica su me pozvale ove aromatične spiralice. Potpuno su nepravedno bile zaboravljene, jer su dobri sastojci, zanimljivo punjenje, a još sam u ovu zvaničnu turu dodala malo muskatnog oraščeta. Rezultat je jedno staromodno pecivo što se teksture tiče, zanimljivog ukusa usled punjenja, a ovi zavijuci zbog načina oblikovanja čine da imamo i mekane i blago hrskave delove. Uz šolju mleka ili čašu soka – doručak, užina ili slatko pecivo za poželeti. 
Spirale sa orasima
350-400g brašna
1 suvi kvasac
60g šećera
prstohvat soli
1dl mlakog mleka
60g ulja
2 jaja
Fil:
200g mlevenih oraha
50ml vrelog mleka
5 kašika šećera
50g putera
prstohvat muskatnog oraščića
Izmešati brašno, kvasac, šećer i so, pa postepeno dodavati mlako mleko, ulje i jaja, sve vreme meseći testo mikserom, sa nastavcima za testo. Glatko umešeno testo ostaviti u pokrivenoj činiji, da se duplira.
Za fil popariti mlevene orahe vrelim mlekom, dodati šećer, muskatno orašče i puter, pa sve umešati u ujednačeni fil.
Naraslo testo razviti u pravougaonik dimenzija 50x35cm. Premazati ga filom, pa presaviti kao na slici. Iseći na trake širine 3 cm i uviti ih u spirale. Tako formirano testo naslagati na pleh prekriven papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 20 minuta.
Walnuts swirls

350-400g flour
1 dry yeast sachet
60g of sugar
pinch of salt
1dl lukewarm milk
60g oil
2 eggs
Filling:
200g of ground walnuts
50ml of hot milk
5 tablespoons sugar
50g butter
pinch of nutmeg

Combine flour, yeast, sugar and salt then gradually add lukewarm milk, oil and eggs, mixing all the time with a electric mixer, dough hook until smooth. Leave the dough in the covered bowl to double.
For the filling, pour boiling milk over the ground walnuts, add sugar, nutmeg and butter and stir it.
Roll the dough into a rectangle measuring 50x35cm. Spread the filling over it and fold the dough like shown in the picture. Cut strips 3 cm wide and wrap them in spirals. Arrange the formed dough on a baking sheet covered with baking paper. Bake in preheated oven at 190 degrees for 20 minutes.


2 thoughts on “Spirale sa orasima / Walnuts swirls”

  • Ovo bas obecava, i po izgledu i po sastavu…obavezno moram isprobati, s tim sto ce u fil svakako biti ubacena i nastrugana kora limuna.

  • Joj da pekare, ustvari te tople tjestaste stvari..
    Sjednu mi na želudac kao kamen ali ih obožavam.
    Obožavam se i igrati tijestom doka tako da spremam recept za isprobati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s