Jastuk pecivo / Pillow pastry

(please scroll down for recipe in English)
Kada sam bila mlađa, mnogo su mi smešni i čudni bili ljudi koje vidim da idu na letovanje ili nekakvo drugo putovanje i nose jastuk sa sobom. Sve sam to dočekivala sa prevrtanjem očima i jednim uobraženim “Bože, svašta” u sebi. Onda su i moji godovi postali sve brojniji i samo je došao period kada sam jutro dočekivala sva utegnuta, kao da sam na biciklu spavala, a bol u ramenima koji se protezao sve do plećki me je podsećao da mi je krštenica postala ozbiljno trošna. Ipak, tu svoju utegnutost i osećaj bola koji pri svakom pokretu podseća da imam neki deo tela sam pripisivala stresu, korišćenju kompjuterskog miša, promaji i još koječemu, sve dok me na treningu nisu pitali – a kakav ti je jastuk? Au, tek tada mi je sinulo da onu rasterećenost jutra na službenom putu mogu da pripišem hotelskom jastuku koji mi je očigledno mnogo više odgovarao od kućnog perjanog koji sam tada koristila.

Nisam ni časa časila, otišla sam u radnju i kao da kupujem kiselu vodu, pa šta sad – gazirano je gazirano – zatražila sam: dajte mi jedan jastuk. Hoćete li memorijski, antibakterijski, za spavanje na leđima, na boku, na stomaku, za svaki položaj….? Što je prodavačica više nabrajala, to sam ja manje znala šta hoću. Videvši moju zbunjenost i prepoznavši neznanje u predugoj pauzi tokom koje sam je gledala tupo i pokušavala da se prisetim po šta sam došla i zašto nisam poslala mamu da mi kupi jastuk, kao i svaki do tada – dama je izvukla sve jastuke iz asortimana i samo rekla – hajde da probate. Šta da probam?! Pa lepo da probate jastuk, eto vam krevet, lepo lezite i isprobajte. Možete li da zamislite moju zapanjenost: bračni krevet u izlogu, nekakvo veče u prometnom delu prometne ulice u kraju, ja već u glavi vidim ceo komšiluk kako se namešta s one strane izloga i gleda mene kako se baškarim s ove. Opet ona uštirkanost u ramenima me je naterala da ipak izvedem taj čin probanja, te se sa sve mantilom ispružim u krevetu i krenem da menjam jastuke. Sve sam ja to izvodila prilično brzo – da se ne brukam, da neko ne naiđe, a suštinski nisam baš ni bila sigurna šta mi odgovara. Brzo sam jedan izabrala, oni mi upakovali i ja šmugnula, samo da nestanem.

Koristila sam taj jastuk nekoliko godina, dok nisam shvatila da mi ni on nije baš savršen. Kupila sam i drugi, dobila jedan od mame, sada ih menjam i prema trenutnom raspoloženju privlačim sebi, jer su mi oba na krevetu pri ruci, i dalje gunđajući da savršenog nema. Kada jednom u nekom hotelu naiđem na savršeni jastuk, tačno ću ga pod mišku i pravo na recepciju da tražim menadžera hotela i pitam koliko treba da platim da ga ponesem kući. Tada ću i ja biti kao oni koji vezuju kesu sa jastukom za kofer, sa početka priče – jer to su te godine.

Kolika sam neznalica za kupovinu jastuka, toliko dobro pecivo prepoznam još sa slike. Ko to tamo Sandra kada je objavila na Instagramu Jastuk pecivo, odmah mi je bilo jasno o čemu se tu radi. Pa još kada je cela Instagram zajednica poludela za istim, već sam se bezveze osećala da sam jedina u zemlji koja ga nije pravila. Koliko je to dobro pecivo! Može li loše da bude išta u kombinaciji seckanog ruzmarina, krupne morske soli i maslinovog ulja? Glatko testo sa mediteranskim šmekom koju daju krupna so i ruzmarin se prži u tiganju na malo maslinovog ulja. Dobijaju se čarobni jastučići, koji se jedu sami ili uz jogurt, pršut, sir ili šta drugo, ili se naprave neki posebni sendviči gde je hleb tanak i diskretan, ali veoma ukusan.

Nema tu nikakve komplikacije: glatko umešeno testo sa začinima se dlanovima rastanji na parčetu papira za pečenje (čak ni oklagija nije potrebna, a uz pomoć papira ni čišćenje kuhinjske površine nakon mešenja), iseku se željeni oblici i prži se na nekom dobrom maslinovom ulju, da dobije dodatnu aromu. Nakon toga – bilo da su topli ili hladni – čik se suzdržite da ne pojedete celu meru, sami!

Jastuk pecivo
(recept za štampu)

300g brašna
1 kašičica krupne morske soli
1 izdašna kašičica suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica seckanog ruzmarina
ravna kašika meda
oko 150ml mlake vode
maslinovo ulje za prženjeIzmešati brašno, so, kvasac maslinovo ulje, ruzmarin i med, pa postepeno dodavati mlaku vodu i umesiti glatko testo (može i mikserom, sa nastavcima za mešenje). Ostaviti testo u pokrivenoj posudi da udvostruči masu.

Nakon toga testo izručiti na blago pobrašnjeni papir za pečenje, rukama istanjiti na debljinu 1cm i iseći na parčad željenog oblika i veličine. Zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja, pa pržiti testo sa obe strane po minut-dva na srednje jakoj temperaturi, dok ne porumeni. Za sledeću turu prženja peciva opet zagrejati ulje i ponoviti postupak.

Pillow pastry

300g of flour
1 teaspoon sea salt
1 teaspoon dry yeast
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon chopped rosemary
1 teaspoon honey
about 150ml lukewarm water
olive oil for frying

Combine flour, salt, yeast, olive oil, rosemary and honey, gradually add lukewarm water and make smooth dough (with electric mixer, dough hook preferably). Leave the dough in the covered container to double the mass.
After that, spread the dough onto a slightly floured baking paper, roll out onto 1cm thickness with palm hands and cut into a piece of the desired shape and size. Heat 1 tablespoon of olive oil, then fry the dough on both sides for a minute or two at medium high temperature until it is golden. Repeat the procedure with the rest of the pastry.
4 thoughts on “Jastuk pecivo / Pillow pastry”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s