Pita sa mesom bez kora / No crust minced meat pie

(please scroll down for recipe in English)
Peđa, hajde sa mnom u školu plesa, slatko je zamolila sedamnaestogodišnja Tanja. Ne pada mi na pamet, odmah je odvratio vršnjak Peđa. Taj se razgovor vodio negde s kraja osamdesetih između mene i mog druga iz odeljenja. Ono, nije baš da sam ja žarko želela da plešem sa mušićavim adolescentom, nego sam silno želela da idem u školu plesa, relativno popularnu tih godina, a taj drug je bio viši od mene, preterano izrasle, te viđen da bude neko sa kim ću da vežbam pasodoble, sve vrste valcera, latino-plesove i slično.

Naravno da sam se bila nadurila, jer ni svi moji pokušaji da ga odobrovoljim nisu bili urodili plodom – prvobitni ‘ne pada mi na pamet’ stav nije popuštao. Par dana nakon toga, nekim školskim povodom sam ga pozvala na jedini mogući način u to doba – fiksnim telefonom na kuću. S obzirom da je gospodinčić još spavao, javila se njegova mama. Ja sam bila jako lepo vaspitana devojka, te sam obavezno sa roditeljima koje sam poznavala, nakon predstavljanja, razmenjivala par kurtoaznih rečenica pitavši ih kako su i slično, te sam tako i sa mama-Ivankom. Njeno uzvratno pitanje kako sam ja, sam, u trenutku napravivši pakleni plan, jedva dočekala, pa sam joj se požalila – eto onako, Peđa neće sa mnom da ide u školu plesa. Peđina mama je bila sitna energična ženica koja je sama odgajila sina deliju, pa je moju žalopojku zainteresovano dočekala – kako neće, kakva škola, o čemu se radi? Ja objasnila, ona samo uzvratila – ići će, ne brini. Posle podne u školi, Peđa dolazi do mene i gunđa – kada počinje taj tvoj ples? Nisam mogla da sakrijem zadovoljan osmejak.
Epilog je da smo stvarno išli zajedno u tu školu, neko vreme bili stalni partneri, upoznali tamo dobro društvo, posle nekog broja časova se već izmešali, on se provodio možda čak i bolje od mene, tako da mi nikada nije bilo žao što sam ga preko mame naterala da pleše. Mislim ni njemu. Inače, kako je neko trebalo da otvori maturski bal generacije u hotelu Hyatt, koji se tek bio otvorio te godine i bio najprestižniji u zemlji, izbor je logično pao na nas. Ja se smrzla, a on je izvodio besne gliste sve vreme sa ozbiljnim izrazom na licu, da nisam mogla da se ne smejem i sve je bilo prošlo u savršenom redu.
Jednom na nekom Peđinom rođendanu, njegova mama nas je bila poslužila pitom sa mesom bez kora. Meni je bila pravo otkrovenje u to doba, jer osim projare ništa slično nije bilo u opticaju (carske, španske i sve ostale pite su došle naknadno), pa sam odmah tražila recept, da nosim mojoj mami (jasno vam je da su me svi roditelji drugara vrlo voleli?). Mi to bile napravile par puta i skoro pa zaboravile u nekoj svesci. Pre negde, ja kod moje kume, ona iznela nešto jako lepo, pikantno i ukusno da me posluži. Ju, što ti je ovo dobro! Kuma me ispitivački pogledala, tražeći znak da je zavitlavam. Kada ga nije našla, prosto je rekla – to je tvoj recept. Stvarno?! Zaista sam se bila iznenadila, jer je taj recept ostao u zaboravu na prelazu između dve dekade, a preko dvadeset pet godina unazad. A nema razloga za to: ukusno je, zanimljivo i neuobičajeno, lagano za spremanje, vrlo zgodno da se posluže gosti, jer se lepo seče, a još lepše kombinuje sa nekim sirom, sa jogurtom, salatom, pivom – ma bilo čim, Uz malo truda – posluženje za desetku.
Pita sa mesom bez kora
300g melevenog mesa
1 crni luk
malo maslinovog ulja
3 belanca, umućena u sneg
3 žumanca
1 jogurt (0.2l)
1dl ulja
250g brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašičica soli
biber
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno iseckani crni luk, dok ne postane staklast.
Dodati mleveno meso, pa ga pržiti sve dok sasvim ne posvetli i ne ispari tečnost koju meso pusti. Pobiberiti.
U belanca umućena u sneg dodati žumanca jedno po jedno, pa dodati jogurt i ulje i mutiti dok smesa ne postane glatka. Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo.
Na kraju umešati proprženo meso i so i izmešati špatulom ili varjačom. 
Pripremljenu smesu izliti u pleh dimenzija 18×30 cm ili sličan postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25-30 minuta.
No crust minced meat pie

300g minced meat
1 onion
a little olive oil
3 egg whites, whipped in the snow
3 yolks
1 yogurt (0.2l)
1dl oil
250g flour
1/2 sachet of baking powder
1 teaspoon of salt
ground pepper

Saute finely chopped onion on a heated olive oil until translucent. Add minced meat, then saute it until it is completely brightened and evaporates the liquid that the meat leaves. 
Add egg yolks one by one onto egg whites snow,  add yogurt and oil and mix it until smooth. Add flour combined with baking powder.
At the end, add fried minced meat and stir it  with a spatula.
Pour the prepared mixture into a baking pan measuring 18×30 cm or similarly set with baking paper. Bake in preheated oven at 200 degrees 25-30 minutes.


3 thoughts on “Pita sa mesom bez kora / No crust minced meat pie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s