Somborska, Domaći Mladi sir i Kuhinja zaposlene žene na Balkan Cheese Festivalu


Balkan Cheese Fest je obećana zemlja za siroljupce kao što sam ja. Onda je potpuno objašnjivo moje oduševljenje kada sam dobila poziv kompanije Somboled da budem gošća na njihovom štandu i spremim par recepata sa njihovim proizvodima.
Somboled je ona kompanija koja je zaslužna za DukatPresident Galbani proizvode, i koja postoji još od 1934. I ona čija je President Somborska, verovatno najpoznatiji sir tog tipa na domaćem tržištu sa tradicijom dužom od 30 godina. I Brzo i fino linija je njihova. I mnogi drugi proizvodi, koje sigurno poznajete, a možda niste obratili pažnju ko je proizvođač – pogledajte, iznenadićete se.
Kako su balkanski sirevi bili tema festivala, President je na degustaciju ponudio President Somborsku i President Domaći mladi sir, a ja sam na licu mesta pripremila tri jela baš sa ovim sirevima.
Za prvo jelo sam iskoristila osobine President Somborske: kremastu teksturu, punoću mlečnog ukusa i lako pretvaranje iz čvrstog u mazivo stanje. “Recept” je čista improvizacija, koja zavisi od stanja frižidera i ličnih afiniteta. Oko 250g President Somborske sam izdrobila viljuškom, dodala sam jednu kašiku Brzo i fino kisele pavlake, zatim jedan čen belog luka protisnut kroz presu, i otprilike šaku začinskog bilja (bosiljak, ruzmarin, nana….) usitnjene u avanu ili nekom multipraktiku. Lepo sam umešala, stavila u dresir kesu i istisnula na kreker. I to je sva mudrost, a dobije se vrlo fino posluženje za okupljanja svih vrsta.

Potom sam pravila Karpačo od tikvica, koji poznajete sa ove objave. President Somborska je opet odigrala jako bitnu ulogu, izdrobila sam je i posula preko na listiće iseckanih tikvica, dodala sam pesto od rukole i posula semenkama golice. Malo maslinovog ulja, malo belog bibera i za par minuta imate salatu, uz preduslov da imate President Somborsku u frižideru (kako jedna gospođa posetiteljka reče – šta mi nudite taj sir na probu, ja ga uvek imam kod kuće).
Na kraju smo druženje zaokružili koktel sendvičima, koje sam napravila tako što sam na parčad bageta stavila krišku President Domaćeg Mladog sira, odozgo sam stavila kašičicu džema od luka i listiće rukole. Blag, mlečni ukus ovog sira, njegova glatka tekstura i lako sečenje na kriške su se potpuno uklopili uz aromatizovani luk i gorčastu rukolu. 
Ovi recepti su samo neznatni delić maštovitih i ukusnih jela koje možete da pripremite uz pomoć President proizvoda. Pustite mašti na volju, jer dobri sastojci su već tu. 
3 thoughts on “Somborska, Domaći Mladi sir i Kuhinja zaposlene žene na Balkan Cheese Festivalu”

 • Tanja, najviše mi se sviđa karpaćo od tikvica. Baš dobra ideja!
  Pozdrav od još jedne siroljubiteljke 🙂

  p.s. Kakva linija, svaka čast! Voditi gastro blog, kuvati, peći i biti disciplinovan u klopi, baš si super!

  • Hvala, siroljubiteljko! Je l' da da je najbolja namirnica na svetu?
   Ju, naopako! Mnogo hvala, ali nije sve baš tako kako izgleda na prvi pogled ;-)))

  • Nema na čemu! Ja dobro vidim i na drugi pogled ;-))))
   Oh, sir, divna namirnica 🙂 Jesi li znala da je parmezan sir koji mogu da jedu intolerantni na laktozu. Zrenjem se mlečni šećer pretvori u aminokiseline. Kažu da je 80gr parmezana dovoljno da pokrije dnevne potrebe kalcijuma kod žena u menopauzi. Kaže mi muž, skupa ti ta menopauza :)))) U Italiji ga daju deci kao lek protiv stomačnih tegoba i dijareje. Kažu toliko je dobar da bi ga trebalo prodavati u apoteci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s