Sok od zove

Ovo je jedini sok koji baš volim da pijem. Sirup pravim nekako u ovo doba,
napunim flaše, skladištim u ostavi i uživam tokom cele godine. Razblažen
hladnom vodom je izuzetno osvežavajući napitak tokom vrelih dana, a donosi dah
proleća s jeseni i zime. Najviše volim da ga pijem sasvim obično, sa čistom
vodom, mada dosta njih voli kada se pomeša sa limunadom ili razblaži kiselom
vodom. Meni je najbolji odnos sirupa i vode 1:5, ali to zavisi od ukusa – neko
voli slađi, jači ukus, a neko da zova tek provejava kroz gutljaje.Ovo je stari recept moje mame po kome sam sirup spremala još kao
srednjoškolka.
Pravi se izuzetno lako, jedini je trik nabaviti čistu zovu i dovoljno veliku
posudu za celu akciju. Ove godine sam, plašeći se da ću ostati bez cvetova, sve
veze potegla i – sve su proradile, tako da sam ovih dana razvila omanju
proizvodnju; epilog je da večeras treba i četvrtu meru da sipam u flaše. Peta
tura čeka još jednu isporuku cvetova…..


Sirup od zove
Sastojci:
40-45 cvetova zove
3 l vode
6 limuntusa
1-1,2 kg šećera po litri dobijene tečnosti
na vrh noža konzervansa


Malo proprati cvetove zove, pa ih potopiti u 3 l vode i dodati 6 limuntusa.
Ostaviti 24 sata da odstoji. Procediti. Na 1 litar dobijene tečnosti dodati
1-1,2 kg šećera. Na vrh noža konzervansa razmutiti u šoljici sa malo tečnosti i
sipati u sok. Ostaviti 24 sata, povremeno mešati da se šećer istopi. Sipati u
flaše. Razblažiti vodom ili mineralnom vodom.


Elder juice (syrup)
Ingredients:
40-45 elder tree flowers
3l water
60g citric acid
1-1,2kg sugar per liter of obtained fluid
a pinch of preservatives
Wash elder tree flowers little bit and soak them into 3 l of water. Add 60g
citric acid. Leave them for 24 hours. Strain it through dense compress (I use
1x1m compress for straining). Add 1-1,2 kg sugar per each liter of obtained
fluid. Dissolve pinch of preservatives in a cup of fluid and add to juice.
Leave it for 24 hours and stir it from time to time (to dissolve sugar). Pour
into clean bottles and use upon your wish (prepared in this way, you can use
syrup for 2 years). Dilute with water or sparkling mineral water upon your
taste.


33 thoughts on “Sok od zove”

 • I meni je omiljeni sok. Nisam znala da se tako lako pravi. Ima zove na pijaci ali se ne usuđujem da kupim. Viđala sam penzionere kako beru zovu pored autoputa i uvek se pitala da li ona završi na pijaci. Ovo je baš kuhinja zaposlene žene koja pravi i domaći sok. Bravo. Ja sam do sad pravila samo sok od cvekle, ali zato cedim prirodnu šargarepu u sokoćalu i pijem.

  ps uvek se čudim kad ljudi kupuju na tone sokova kako ih ne mrzi da iscede običan limun i piju nešto što je prirodno ako već neće da prave sokove. A o deci kojoj kupuju sokove na kojima kao piše da su prirodni 100%, da i ne govorim.

  • Da, malo je zez ako ne znaš od koga kupuješ. Doduše ni ja ne znam, ali stanem pred njih kao svevišnji i postavim milion pitanja: gde su brali, da li je čisto, da li je u blizini neki put itd. Pored toga ostaje da se nadam da je istina sve što mi kažu. I properem je.
   Sok od zove se pravi tako lako – potrebno ti je 10 minuta rada i sve ostalo je čekanje. Na isti način se prave i drugi sokovi, jedino je mukotrpnije ceđenje – stiska se kroz gazu, čist fizički rad.
   Ima nas raznih, čini mi se da kupovanje sokova i nije toliko strašno koliko deca koja u kući ne smeju da ostanu bez gaziranih slatkih napitaka – to je greh.

  • Mala deca retko vole tzv. mutiše sokove. Moj sin je tek ove godine počeo da je pije, ali on i nije neki pokazatelj, pošto i inače pije samo vodu, mleko, jogurt, limunadu i ponekad sok od narandže.

 • Moj omiljeni od tih domacih sirupa. Leti najvise prija, bas kako kazes, samo sa vodom. Ledenom ili sa malo leda.
  Mama ga je nekada pravila ali samo od cvetova koje je sama brala. Sednu tata i ona u auto i pravac okolna sela.

  Fotografije su ti san.

  • Gledam u jedno drvo zove s prozora, ali je ovde prilično zagađeno, pa vidim da se niko ne usuđuje da ga metne u sok. Sam brati zovu – to je prava stvar.

 • klasika koja je uvek favorit. svima koje poznajem:)
  divno si prezentovala. kad se preselim na selo, nadam se do kraja godine, baš ću probati da napravim kad bude sezona.

 • Evo, i kod mene je to jedini sok (okej pored naravno, kod kuče izstisnjenog soka) kojeg puno volim! Baš danas ču, ako če vreme izdržati iči u potragu za zovu (mi kažemo bezeg :)).

  Jako dobro¨!

 • Jako volim sok od zove!

  Prvi put sam ga ove godine i napravila (kupila na pijaci te krajputaške cvetove najverovatnije 🙂 recept je sličan kao ovaj tvoj. Samo nisam stavljala konzervans. I sve mi nešto čudno što se tu nište ne kuva, sem što sam vodu prokuvala. Baš se mislim zašto, jedino što mi pada na pamet je da se ne izgubi/izvetri aroma zove. Ako neko zna, neka javi 🙂 Imam u planu da jednu turu probam da napravim drugačije, bez limuntusa, ako probam, javim ja 🙂

  • Hahahaha – krajputaši!
   Jedne godine me je, dok sam bila u srednjoj školi, uhvatila manija pravljenja sirupa. Te godine smo imali zovu, jagodu, višnju i kajsiju spakovane u flaše. Mamin recept je po istom principu za sve sokove: potopiš u vodu sa konzervansom (za plodove je drugačije nego za cvetove), sutradan cediš, šećeriš i mešaš. Kod plodova je fizički teže, jer se voda sa plodovima cedi kroz gazu, pa se na kraju gaza umota i cedi se, stiska, dok ne ostane suva pulpa. Sve drugo je isto, tačnije, bez kuvanja. Ja samo za takve sirupe znam, a gusti sokovi se kuvaju. Što se arome zove tiče: ove godine sam za Božić načela poslednju flašu koju sam pravila u maju 2010. – apsolutno je isti ukus kao i kada je napravljena (zamisli kada zova zamiriše u sred januara – milina!) Što se limuntusa tiče, džemove sam pravila bez njega, ali su mi prilično tečni, uprkos bezmalo dvosatnom kuvanju. Onda su mi rekli da limuntus podstiče želiranje, tj. zgušnjavanje, tako da će ove godine džemići dobiti novog drugara 🙂

 • Mnogo si propustila 🙂
  Šalim se, ako negde nađeš domaći – probaj. Zimus sam kupila u radnji, nakon što sam potrošila poslednju bocu domaćeg i ozbiljno sam se razočarala. To kao da nije videlo zovu, a ne da je od nje napravljeno.

 • Sad ćeš da umreš od smeha, al moram da pitam…šta ti znači jedan cvet zove….konkretno…nemam nikakvo iskustvo sa pravljenjem ovog soka…a pila ga kao dete i baš bih da ga jednom napravim…

  • :-)))
   Jedan cvet je ovo što na slici vidiš iza čaše. Može biti veći ili manji (to nije definitsano :-)), ali to se računa kao cvet. Požuri, jer mislim da zova već polako prolazi (ako nije već i prošla).

 • Da naravno da ima I ovdje preko vode.Nakon petnaest godina u Americi naisla sam na divno iznenadjenje koje me vratilo u dane srece I djetinstva.Naravno drvo zove sa predivnim cvijetovima, berba je pocela odmah I sve je spremno za pripremu soka.

  • Draga Danijela, veliko hvala na razjašnjenju, jer se mnogi pitaju da li ili ne da peru. Naime, ni ja ih ne potapam, niti bilo kakvu agresivnu akciju sprovodim, već samo ovlaš properem; zapravo, smatram da prašine ima svuda, pa tek toliko da je skinem. Verovatno skidam i polen, ali mi je to nekako manje zlo 🙂 Ovogodišnju turu sam već odavno završila i moram da primetim da mi ovaj cvet, pa i sok nikada nije tako lepo mirisao.

 • Ja nikada ne perem cvetove. Pokojna baka me ucila kao klinku da tada speres miris zove. Doduse ne berem je pored puta vec duboko u prirodi. Ne znam jeste probali sok od zovinih bobica. To je festa ukusa

  • Čula sam i za to mišljenje, jer se uklanja polen sa cvetova, ali pošto nemam mogućnosti da nabavim zovu sa neke netaknute planine – moramo makar malo da properem. Sok od zovinih bobica? Nisam nikada ni čula ni probala – imate li recept da mi pošaljete? Pozdrav!

  • Tako sam ja pravila sok godinama.
   Sada imam puno lalši i prirodniji način.
   Skuvam vodu i šecer, ohladim, pa stavim 30 cvetova na litar. Pustim na relativno hladnom prostoru 48 sati. Procedim i u to dodam čisti sok limuna. Na litar sok 3-4 limuna.
   Procedim ga kroz gazu, da je potpuno čist. Jako je ukusan i ne kvari se.
   Može i manje šecera ali najmanje 1/2 kg.na litar.
   Što se tiče pranja, može se na tekucoj vodi isprati. Ima on ohoho arome na zalihi.

   Pozdrav Snežana iz Maribora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s