Salata sa rukolom, spanaćem i čeri paradajzom / Salad with rocket salad, spinach and cherry tomatoes

(please scroll down for recipe in English)
Moja koleginica iz kancelarije je prava gradska cica – ima je svuda, mnogo voli da izlazi i to često čini. Kada nam je potrebna neka informacija – šta je ‘in’, gde se izlazi, šta je trenutno popularno – ona nam je glavni izvor informacija. S obzirom da sam kućna muva, meni je i više nego izvor – prava riznica gradskog života. Pored izlazaka, sklona je zdravoj ishrani u raznim oblicima, a naročito voli salate. Pre dosta vremena, neka neobavezna priča, čak nisam sigurna ni da se meni obraćala, tek ona pomenu popularno gradsko mesto i kako tamo služe najsavršeniju salatu: rukola, čeri i listići parmezana. Do tada nikada nisam bila čula za takvu kombinaciju, pa sam se brže-bolje udubila u priču i počela da razmišljam i zamišljam ukus. Da skratim – probala sam je u svojoj kuhinji i uverila se u savršenost.
Dok Idea ima onako odličan izbor svežeg voća i povrća, ja bez brige mogu da ostanem kućna muva. Izbor salata je neobično veliki – pored već odomaćenih rukole, matovilca, zelene salate, bebi-spanaća, iceberg salate, mogu se naći i one vrste koje nema baš svaka lokalna radnjica: lolo bionda, lolo rosso, crvena hrastov list salata i druge.  Jednostavan odlazak u radnju ili poručivanje preko interneta, uz par operacija u svojoj kuhinji – eto salate. Prefinjene, ukusne, zdrave. 
A ukus ove salate – zahteva poseban pasos u ovoj priči. Prijatna oporost rukole, uz karakternu aromu sira (kod mene je to bio Livanjski), a sve biva zaokruženo slatkoćom i sočnošću čeri paradajza, kada mu opna pukne pod zubima. Sve ovo je umešano u svežinu koju svaka salata neizostavno ima. Savršenstvo, kažem.
(post je urađen u saradnji sa IDEA prodavnicama, gde uvek možete odabrati zdravo i ubrati sveže)


Salata sa rukolom, spanaćem i čeri paradajzom
(recept za štampu)

Rukola
Bebi-spanać
Čeri paradajz
Tvrdi sir tipa parmezana, Livanjskog, Pekorini i slično
So, maslinovo ulje, balzamiko sirće

Obe vrste spanaća i paradajz oprati i dobro osuštiti. Poređati u činiji u slojevima ili izmešati. Dodati sir isečen na listiće (najbolje nožem za guljenje povrća). Začiniti solju, maslinovim uljem i sa par kapi balzamiko sirćeta.

Salad with rocket salad, spinach and cherry tomatoes
(print this recipe)

Rocket salad
Baby-spinach
Cherry tomato
Hard cheese type Parmesan, Pecorino, etc.
So, olive oil, balsamic vinegar

Wash both types of spinach and tomatoes and let them dry. Sort in a bowl in layers or mixed. Add cheese cut into slices (preferably with a knife for peeling vegetables). Season with salt, olive oil and a few drops of balsamic vinegar.10 thoughts on “Salata sa rukolom, spanaćem i čeri paradajzom / Salad with rocket salad, spinach and cherry tomatoes”

  • Rukola u nekim kombinacijama baš iznenadi ukusom, al' mene je ovde na komentarisanje pozvao livanjski sir 😀 Odavno ga nisam jela. Je li kupljen u Srbiji?

  • Eto, i ja imam frendicu koja voli visiti po lokalnim kafićima i stalno nekud izlazi!:)) Također ima uvijek friške novosti što se gdje u gradu događa. Kao i ti, ja sam samo na potezu kuća-posao, ostalo me ne zanima. Više izlazim u Zagrebu ili još dalje, nego ovdje. Mali grad, mali ljudi, mali događaji. Kod nas, na žaost, nema ovako dobrih salata u restoranima – najčešće su one s običnim "žutim" uljem i alkoholnim octom.:( Ovo je zbilja odlično!

  • Kod nas u Skoplju je ova salata vrlo popularna, često je sa koleginicama kupujemo jer imamo jedan TO GO restoran u blizini. Prodaje se kao Roka salata, verovatno se rukola tako zove na grčkom, mislim, ali nisam baš sigurna.
    Ne znam ni sama koliko sam recepata isprobala sa ovog bloga (na Instagramu sam i fotke obljavljivala) i sve mi je super ispalo iii…ne znam šta drugo reći osim hvala Tanja na predivnim receptima…i pričama. Prava si inspiracija.
    Veliki pozdrav iz Makedonije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s