Domaćinski krompir / Rustic potatoes wedges

(please scroll down for recipe in English)
Nešto ću priznati, odmah na početku: ne umem lepo da ispržim krompir! Onako u tiganju, da bude fino reš, a ne prepečen, zapravo, da bude kao kod mame. Meni ili pregori ili je nejednako ispržen, pa me nervira kada pri mešanju prska masnoća na sve strane. Onda batalim krompir i latim se krpe da spašavam stvar, kako ne bih popodne provela čisteći celu kuhinju. Stoga je prženi krompir jako retko kod mene na stolu i menjaju ga pečeni, pekarski, restovani, pire, salata,  a odskora i ovaj, Domaćinski.

Nazvala sam ga tako jer je jako sličan onom sezonskom iz Meka. Veoma ukusan, rustičnog ukusa, začinjen i zapečen spolja, a mekan i fin iznutra. O jednostavnosti pripreme da ne govorimo: mešavina začina, četvrtine krompira se stave u činiju zajedno sa začinima, pa se rukama ili varjačom mešaju da se lepo začine, a nakon toga se poslažu na pleh prekriven papirom za pečenje i tako se stavljaju u rernu. Tajmer, vreme, kraj. Prilog pripremljen, potpuno nemastan.

Začini, kao i uvek, definišu ukus i određuju u kom će pravcu otići najobičniji krompir. Nezaobilazni so i biber, a onda sam dodala i dimljenu ljutkastu začinsku papriku i origano. Preporučujem beli luk u prahu (ne preterujte, pola kašičice je sasvim dovoljno) za uobičajenu verziju ili kurkumu, kumin, možda zaatar, za neku istočnjačku. Igrajte se, pronađite svoju omiljenu kombinaciju. Ideja plus: kada pronađete svoju omiljenu mešavinu, napravite je unapred u nešto većoj količini, pa je smestite u teglicu – sledeći put imate i korak manje za pripremu.
Domaćinski krompir
1kg krompira
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice origana
1 kašičica dimljene ili neke druge paprike
Može se dodati 1/2 kašičice belog luka u prahu ili neki drugi začin po ukusu
Začine izmešati i staviti u veću činiju. Krompir oprati, oguliti i iseći uzduž na četvrtine, pa ih dodati u činiju sa začinima. Mešati rukama ili varjačom, dok se začini ne obaviju oko krompira. 
Pleh od rerne prekriti papirom za pečenje, pa slagati krompir, praveći razmake. 
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta (proveriti da li je krompir mekan i pečen, jer vreme zavisi od sorte povrća)
Napomena: mere su okvirne, začinjenost zavisi od ličnog ukusa.
Rustic potatoes wedges

1kg potatoes
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper
1/2 teaspoon dried oregano
1 teaspoon smoked paprika or other
Also: 1/2 teaspoon garlic powder or other seasoning upon to taste

Mix the spices and put into a larger bowl. Wash potatoes, peel and cut lengthwise into quarters, then add them to the bowl with the spices. Mix with hands or a wooden spoon, until the spices cover the potatoes.
Cover the baking tray with baking paper and arrange potatoes, making spaces in between.
Bake in pre-heated oven at 200 degrees for 45 minutes (check if the potatoes are soft and baked, because the time depends on the sort of vegetables)
Note: measures of spices are approximate and depend on personal taste.


2 thoughts on “Domaćinski krompir / Rustic potatoes wedges”

  • Ovo je divno ovako bez ulja. Ja isto nikada ne pržim krumpir u tavi jer je to nutritivno najgore (em prženje, em masnoća), a fritezu nisam nikada imala (iako sam freak za male kućanske aparate). kako bilo, ovo je odlična ideja jer jako volimo krumpir.

  • Ni ja nikako da pogodim savršeni pečeni krumpir, i zato ga i mi rijetko jedemo.
    Najbolji je kod mame a i sestra se usavršila tako da kad god je kod nje ručak ja naručujem krumpir kao prilog.
    Ovaj tvoj ću obavezno isprobati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s