Salata sa piletinom i kikirikijem / Chicken and peanuts salad

(please scroll down for recipe in English)
Muškarac u kuhinji? Da, zašto da ne. Ali ne u mojoj. Daleko bilo da delim poslove na muške i ženske, ali volim svoju kuhinju i u nju retke puštam. Dobro, muška osoba koja je dobrodošla u kuhinji bi eventualno mogla da bude neka, jedna, posebna, ali inače – nema potrebe. Posebno što mi kuhinja nije mnogo velika, pa je skoro pa intimnost da je sa nekim delim – stoga je neophodna ta posebnost osobe. Dalje, kuhinja mi je uvek ulickana, sudopera izglancana, sve čisto i raspremljeno. Zamislite da mi neko uđe u kuhinju, napravi haos i ode? Tačno bih proključala od besa. Kada otputujem, Luka se jako trudi da je vrati u prvobitno stanje nakon korišćenja, ja progutam sve kritike, pohvalim ga za trud i čim on zamakne za hodnik – preperem i prečistim sve. 

Znam da su muškarci izuzetni kuvari (nećemo otvarati polemiku i proglašavati da li su bolji od žena, jer bi to bila jalova rasprava u rangu onih Zvezda ili Partizan, Canon ili Nikon, Android ili Iphone) – mnogi moji prijatelji i kolege mi se veoma redovno hvale šta su pravili, razmenjujemo recepte i diskutujemo o kuvanju. Jedan od veoma solidnih kuvara je i Prvi muž – iako često ide kod mame “na kašiku”, još češće sam sebi kuva (pa i Luka namiriše nešto što voli i tako jelo za dva dana nestane isto popodne). Ostaje u domenu slanog i kuvanog, testa i kolača se boji kao da ujedaju. Neretko mu dolaze kumovi i prijatelji na večere – prosto voli da se petlja po kuhinji. Ipak, dok smo delili kuhinju, glavna zvezda sam bila ja, a on je tu bio da je povremeno upotrebi i ostavi me da gunđam što nije čista po mojim standardima. 
Jednom tako, Luka bio kod tate i donosi mi plastičnu činijicu, a u njoj – salata. Jedna od onih takoreći slavskih, sa majonezom, što se jedu kao prilog uz neko meso, sir ili samo uz parče hleba. Nestala je u tri zalogaja, činilo mi se. Odmah je vaspitano porukom pohvalim i zatražim recept. I dobijem, ali uz komentare – “iseckaj piletinu na kockice 1.5×1.5x.1.5cm, isprži piletinu dok ne porumene kao Kardašijanke, iseckaj 7 kornišona” – pa tačno da se preturim od smeha. Naravno, screenshot završi na Instagramu, ali istog trenutka i svako njegovo slanje recepata porukom. Mogu da dobijem samo telefonom – da ne završi na društvenim mrežama, kaže.
Dakle, ovo je ta njegova salata, neznatno modifikovana. On kaže da se ne seća od koga ju je dobio, a ja ni ne pitam, da budem iskrena. Neka dobra domaćica, svakako. Šalu na stranu, dobro je imati ovakve recepte – za slave, za goste, za neke maštovite večere. Ili kao izlaz iz situacije – ostalo mi piletine, šta da radim sa njom. 
Salata sa piletinom i kikirikijem
300g pilećeg filea
120g kikirikija
7 kiselih krastavaca
1.5 mala čaša kisele pavlake
150ml majoneza
1 kašičica senfa
1/2 kašičice bibera
posoliti po ukusu
Pileći file iseći na šnicle i ispeći ih na gril-tiganju. Iseći u kockice 1cm ili manje.
Kikiriki i krastavce sitno iseckati, pa ih izmešati sa piletinom. Dodati pavlaku i majonez, senf i biber i eventualno posoliti. Sve izmešati i ostaviti da se dobro ohladi.
Chicken and peanuts salad

300g chicken breast
120g roasted peanuts
7 pickled cucumbers
270g sour cream
150ml mayonnaise
1 tsp of mustard
1/2 teaspoons pepper
salt to taste

Slice chicken breasts and grill them. Cut into 1cm cubes or smaller.
Chop peanuts and pickled cucumbers and combine them with choped chicken. Add sour cream and mayonnaise, mustard and pepper and season with salt upon your taste. Mix all and let it cool completely.


4 thoughts on “Salata sa piletinom i kikirikijem / Chicken and peanuts salad”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s