Posna ruska salata / Vegan salad Olivier

(please scroll down for recipe in English)
Još jedna slana objava, a onda ću da napravim jednu finu seriju slatkiša, tako da još samo malo strpljenja. Razlog što ova salata ne može da čeka je što sam je pravila za Badnje veče, ono malo što je preživelo raznorazne mmmm/što je ovo dobro/daj mi još/ dodaj mi tu činiju i slično, je fotografisano odmah sutradan, sa sve prazničnim dekorom. S obzirom na dekor, malo mi glupo da čekam Veliki petak sa objavom, je l’ da?

No, da skratim sa blogerskim rasporedom, više ću o salati, a pre toga o onome od koga sam dobila recept. To je moja drugarica Maja, koja je išla u moju srednju školu, pa smo se znale iz viđenja, a onda smo posle bile isti smer na fakultetu, pa bile deo istog društva i druženja po pauzama između predavanja, deo iste alternativne škole u koju smo išle par puta nedeljno, čak smo i neke zajedničke projekte imale. Maja vam je jedna od onih osoba koja je dokaz da perpetum mobil ipak postoji, jer ta neiscrpna energija bi trebalo negde da se proučava. Volela sam je u svom prisustvu tokom studija, da malo upijem te snage, žustrine i optimizma. Ono nije baš da sam ja neka tiha iz ćoška, ali sam nekada bila ipak daleko mirnija i povučenija nego sada (jesam, stvarno, čak i jako fina), a Maja je ta kojoj je akcija srednje ime. Tako sam ja iz potiha i bežično bila privezana na njeno energetsko punjenje. Onda je Maja pri kraju fakulteta počela da se zabavlja sa kolegom sa smera, te su se oni par godina nakon diplomiranja i venčali i sada su ponosni roditelji tri sinčine. A ja sam ponosna i što su mi prijatelji.

Maja se deklariše i ističe kako je dunster u kuhinji, kako nema pojma da kuva, te uvek nesebično ističe moje i Gagine sposobnosti (još jedna drugarica sa smera). Čak se i naša Viber grupa, gde padaju dogovori u dve poruke, već rekoh, zove Kuvarice i degustatorka – Maja je bila admin koja ju je tako krstila. I tako ona mene drži u stalnom uverenju kako je ona instant domaćica bez trunke kulinarskog znanja i sposobnosti.
Tokom nekog viđanja svih nas džumle, njen muž naglasi – e, da, vidimo se kod nas na slavi. S obzirom da, već sam pričala, život nas je bio malo razbacao pa opet spojio, poziv je pre svega važio za mene. Joj, ne znam, već imam jednu posetu za Sv. Nikolu. Ej, Vukosavljevićka (naravno da me uporno zove starim prezimenom, na koje čak ni ja više ne reagujem), bez izgovora – vidimo se.
Kod njih baš nema mnogo šest-pet: rečeno je moralo biti i učinjeno. Meni slava br.2 tog dana, a ja, imajući u vidu sva Majina upozorenja o svojim (ne)sposobnostima, pristojno večeram na prvoj slavi. Dođem napokon i kod njih, a tamo – svakojaki berićet na stolu i to postan! Majo, zar ne reče ti da si loša domaćica? Pa jesam…… Ju, naopako, nemoj tako više preda mnom. Bi mi žao što sam uopšte bilo šta jela na prvoj slavi, jer je Šaran (po mom receptu, odmah mi se pohvalila) bio savršen, dimljena riba takođe, a posnu rusku salatu sam dva puta sipala! I odmah tražila recept kojeg evo pred vama.
Priprema je, očekivano, jako jednostavna, kao i kod svih salata ovog tipa. Povrće se isecka, izmeša u činiji, susam se ispeče, konzerve pootvaraju i to je sve. Nešto što može da odradi i tinejdžer sa minimalnom veštinom baratanja nožem. A ukus je – više nego čaroban: slatkoća kukuruza i paprike, sa krastavcima koji daju notu koja kisi i peršunom koji pruža onu neophodnu svežinu. Sve to zaokruženo šmekom susama i kikirikija. Iako nisam sklona posnim salatama ovog tipa, ne mogu da ne primetim da je ova jedna od onih koja izazove mmmmmm reakciju.
Posna ruska salata
2 konzerve tunjevine
200g kikirikija
100g susama
1 manja teglica mariniranih šampinjona (300-400g)
5 kiselih krastavaca
5 kiselih crvenih paprika
400g kukuruza šećerca
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice bibera
1 veza peršuna
soli po ukusu
300g posnog majoneza
Susam ispeći na teflonskom tiganju, na blagoj temperaturi, dok ne dobije zlatnu boju.
Kikiriki iseckati u seckalici.
Iseckati marinirane pečurke, krastavac, paprike i peršun, pa sve skupa izmešati, dodati i tunjevinu i kuvani kukuruz, začiniti origanom i biberom. Posoliti po ukusu, izmešati i ohladiti pre posluženja.
Vegan salad Olivier 

2 cans of tuna
200 g peanuts
100g sesame
1 small jar of marinated champignons (300-400g)
5 pickled cucumbers
5 sour red peppers
400g corn seeds
1/2 teaspoons of oregano
1/2 teaspoons of ground pepper
1 bunch of parsley 
salt to taste
300g vegan mayonnaise

Bake sesame on nonstick frying pan at a mild temperature until golden.
Chop peanuts in a chopper.
Cut marinated mushrooms, cucumber, peppers and parsley, combine all together, add tuna, season with oregano and pepper. Add some salt upon the taste, mix and cool before serving.


7 thoughts on “Posna ruska salata / Vegan salad Olivier”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s