Mediteranska salata sa kus-kusom / Mediterranean salad with couscous

(please scroll down for recipe in English) 
Kada smo bili deca, imali smo s vremena na vreme radnu obavezu u školi da donesemo staru hartiju – to je bila preteča skupljanja čepova, metalnih limenki i ostalih modernih akcija. Unapred se znalo koji je dan za prikupljanje, te se svi u školu zaputimo sa paketom starih novina, a tamo nas je dočekivao papir-servis kamion u koji smo ubacivali sve što donesemo. Sve je to nekako bilo uhodano: jurcali smo kroz soliter, kucali/zvonili na vrata, ljubazno i vaspitano pitali – da li imate stare novine, ljudi su ili odricali ili nam govorili da sačekamo da ih iznesu, jer su ih već prikupili očekujući da neko od dece dođe i ponese; nikakva dodatna pojašnjenja nisu bila potrebna – akcija je bila opšte poznata, a i to je bilo ono vreme socijalističkog kolektivnog duha. Neki su čak i ostavljali ispred vrata uredno naslagane novine, znajući da će neka od okolnih škola imati papir-servis dan – taj mi je ulov bio posebno drag – u jednom prolasku kroz zgradu skupim više nego što mogu da ponesem, te ispunim svoju obavezu i ne sramotim se pred učiteljicom i odeljenjem.

Kao što sam se znala obradovati tom paketu koji me uredno sačeka ispred nekih od komšijskih vrata – e, pa bar sto puta sam se više obradovala kada sam dobila hrpu (čitaj: devet kilograma, merila sam) kulinarskih časopisa od preko Okeana. Ima tu svega: nekih sa početka milenijuma, koje sam prelistala i na prvi pogled shvatila koliko je tehnika fotografije hrane uznapredovala. Ima onih od pre par godina, a ima i prošlogodišnjih. A mahom sve moji omiljeni Taste of Home. Pravo blago, koliko sam samo srećna bila! Sada ih gustiram, svaki dan po neki prelistam, a kako stvari stoje, biće mi potrebne nedelje da ih sve pregledam. I sistematično ih označim: roze nalepnica – slatko koje treba da se proba, žuta – testo, zelena – salata. Plavo je za glavno jelo, a narandžasta – ostalo. Nisam se odmah sama setila, već me je iskustvo naučilo mudrosti: probajte da u bar dvadeset pregledanih časopisa od prošlogodišnje isporuke pronađete onaj fini kolač koga se sećate kako izgleda i da je verovatno ukusan, ali ne i u kojem je izdanju – ne, ni za živu glavu. I onda u listanje ispočetka….
Iz već pozamašne količine odabranih recepata za probanje, izdvojila se Mediteranska salata sa kus-kusom. Privukla mi je pažnju svojom jednostavnošću, a i sećam se osećaja ljutnje na sebe – kako se sama nisam setila da kus-kus pomešam sa povrćem i napravim neku salatu. 
Da li ste probali nekada kus-kus? Ako bi trebalo da odaberem jednu testeninu koju ću uvek da imam u ostavi, odabrala bih baš njega. Sprema se za par minuta: šolja testenine, šolja vrijuće vode ili supe i par kapi ulja ili komadić putera. Izmeša se i poklopi na par minuta. Povremeno samo treba rastresti viljuškom i to je sve. Prilog za sve moguće gulaše i paprikaše. Dodatak salatama. Čak može i u slatkoj verziji da se pripremi, tako što se doda sušeno voće, cimet, koštunjavo voće. Toliko je univerzalan, toliko ukusan, da se uopšte ne treba čuditi što mi je jedna od omiljenih i u mojoj kuhinji potpuno odomaćena namirnica. Luka je skroz navikao na njega, a jedući ovu salatu, potpuno me je oduševio komentarom: trebalo je malo više maslinovog ulja da dodaš, znaš, testenina upija (!). Hajde što zapaža, nego što se sve više razume. Još da se lati varjače, pa gde će nam kraj biti….
Toplo preporučujem ovu salatu. Odlična je za neke prijateljske večerinke, može da se hladi i iz frižidera iznese na sto. Pogodna je za veća okupljanja, kada treba da smislite dobru ponudu švedskog stola, a da ne provedete nedelju dana kuvajući. Odlična je za ručak, za večeru, za doručak koji će se poneti na posao (možda da tada ipak izostavite luk?) Povrće možete unekoliko da izmenite – i ja sam iz originalne verzije izostavila kukuruz i ubacila papriku. Nama je toliko ukusna, da već drugi dan samo to jedemo, a spremila sam i činijicu sutra za kancelariju, a Luka je tražio to i da doručkuje. Malo je reći da smo oduševljeni.
Mediteranska salata sa kus-kusom
1 šolja kus-kusa
1 šolja supe (od kocke)
1 krastavac*
250g čeri paradajza
100g mrvljene fete ili sjeničkog sira
1/2 crvenog luka
1 manja crvena paprika
1 šaka maslina
1/2 vezice seckanog peršuna
5-6 kašika maslinovog ulja
sok od jednog limuna
so, biber
Kus-kus preliti vrelom supom, dodati kašičicu maslinovog ulja i poklopiti na par minuta. Povremeno ga rastresti viljuškom i ostaviti da nabubri.
Krastavac dobro oprati i iseckati na kolutove, pa svaki kolut na četvrtine.
Paradajz oprati i iseckati na polovine.
Papriku sitno iseckati, luk iseći na krupniju parčad.
Masline takođe iseckati.
U većoj činiji izmešati kus-kus sa povrćem. Dodati maslinovo ulje, limunov sok, peršun, i so i biber po ukusu. Izmešati i služiti odmah ili dodatno hladiti.
*najbolje je uzeti onaj koji se prodaje u najlonu
Mediterranean salad with couscous

1 cup of couscous
1 cup of soup (from cube)
1 cucumber
1,5 cup of  cherry tomatoes
1/2 cup crushed feta
1/2 red onion
1 small red pepper
1 handful of olives
3 tbs of chopped parsley
5-6 tablespoons of olive oil
1 lemon juice
salt, pepper

Pour the boiling soup over the couscous, add a  teaspoon of olive oil and cover for a few minutes. Occasionally shake it with a fork and let it swell.
Wash cucumber thoroughly well and chop on rings, and each roll on quarter.
Wash the tomato and cut it in half.
Cut the paprika finely, cut the onion on a small pieces.
Cut olives.
Combine couscous with vegetables in large bowl. Add olive oil, lemon juice, parsley, salt and pepper to taste. Mix and serve immediately or additionally cool.


3 thoughts on “Mediteranska salata sa kus-kusom / Mediterranean salad with couscous”

  • I kod mene je slična situacija sa kus kusom, volim ga kao početak gableca za posao. Pa onda radim nekakvu salatu na koju natrpam sve što imam u frižideru.

  • Pozdrav Tanja. Ti se uvek lepo setiš nekih detalja iz detinjstva. Kus kus volim ali onaj izraelski krupniji.Super je salata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s