Rogač bajadera / Carob cake

(please scroll down for recipe in English)
Moja prababa je bila žena sa sela, vrlo čudna, svojeglava i posebna, naročito za to doba. Ja je se odlično sećam, provodila sam leta i zime kod nje, a imala sam 10 godina kada nas je napustila, u sat i minut tačno godinu dana nakon što je pradeda otišao zauvek! Kao i mnoge seoske žene tog doba i tog kraja, slatka kuhinja joj se svodila na buhtle koje je punila džemom ili rogačom. Ovog potonjeg se ja ne sećam, ali moja mama, koja je jedan deo detinjstva živela sa babom, je baš o tom rogaču pričala. Zato me je jako obradovalo kada je za ovaj krug Kuvarijacija izglasana Rogač bajadera – eto mi prilike da probam ovu namirnicu o kojoj sam samo slušala iz porodičnih predanja.
O rogaču možete da se informišete ovde, ali da ne bude zabune – nabavka je više nego jednostavna – u radnji se nalazi već pripremljen, mleveni rogač u pakovanju od 250g.

Kolač je izuzetno lagan za pripremu, svega par pripremnih radnji i za tren je već formiran i spreman za glaziranje. Ukusu sam, moram priznati, prišla vrlo nepoverljivo – nisam imala predstavu šta da očekujem. Dobila sam nešto drugačije, novo, veoma zanimljivo i ukusno. Bajadera je planula u dva dana, a sigurna sam da će rogač doživeti svoja nova izdanja u mojoj kuhinji.
Rogač bajadera 
250g sitno mlevenog rogača
250g mlevenog keksa
100ml slatke pavlake za šlag
100ml mleka
1 vanilin šećer
3 kašike ruma
100g žutog šećera
Glazura
100g čokolade za kuvanje
1 kašičica ulja
Izmešati rogač, keks i vanilin šećer, pa dodati rum. 
Mleko, slatku pavlaku i žuti šećer staviti u šerpicu, pa lagano kuvati, mešajući dok se šećer ne istopi. Vrelo mleko preliti preko rogača, sve dobro sjediniti, istresti na duguljastu tacnu, formirajući kolač. 
Za glazuru istopiti čokoladu sa uljem, sačekati da se malo prohladi, pa preliti preko formiranog kolača. Staviti u frižider najmanje na sat vremena, a pre sečenja ostaviti na sobnoj temperaturi desetak minuta
Carob cake

250g finely minced carob
250g minced biscuits
100ml of cream
100ml milk
1 vanilla sugar
3 tablespoons rum
100g brown sugar

Frosting
100g dark chocolate
1 tsp oil

Combine carob, minced biscuits and vanilla sugar, then add the rum.
Pour milk, cream and brown sugar into small pot and simmer, stirring until the sugar is melted. Pour hot milk over carob mixture, combine all well and form a cake on the oblong tray.

For the glaze, melt the chocolate with the oil, allow to cool slightly, then pour over the formed cake. Put in the fridge for at least an hour and, before cutting, leave at room temperature for ten minutes.


2 thoughts on “Rogač bajadera / Carob cake”

  • Super ti je bajadera…ja sam morala da preskočim ovaj krug, jer jednostavno nije bilo prilike da se kolač napravi, ne zbog nedostatka vremena, nego jednostavno je nije imao ko da jede..Sandra ima lepe i brze recepte i verujem da je i ova bajaderica odlična.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s