Čupavci / Lamingtons

(please scroll down for recipe in English)
Kolači sa kokosom su u mom okruženju naročito bili popularni negde tokom osamdesetih, kada su orasi (o lešnicima da ni ne govorimo) bili izuzetno skupi. Situacija je sada bezmalo ista – cena oraha je gotovo preko noći narasla na paprenih 1500 dinara, što kolače za svakodnevnu upotrebu čini bezobrazno skupim. Kolač za situacije – jede mi se slatko – je pristupačan ako se pravi od kokosovog brašna. Verovatno su svi probali dobre, stare čupavce i uverili se da je ukus u obrnutoj proporciji sa jednostavnošću. Svako u svojoj svesci ima neku već mnogo puta proverenu i dokazanu verziju. Tako je i sa ovom mojom – preuzeta od mame (i korigovan samo u smislu zamene mleka jogurtom u testu), a jedan je od prvih kolača koji sam naučila da pravim. Baš tokom pomenutih osamdesetih. 

Čupavci
2 jaja
1 šolja šećera (200g)
125g putera
2 dl jogurta
20 kašika oštrog brašna
1 prašak za pecivo
12 kašika šećera
2dl mleka
100g čokolade
125g putera
250g kokosa
Umutiti jaja sa šećerom, dodati jogurt, omekšan puter, a zatim i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipati u pleh dimenzija 33x19cm ili sličan, postavljen pek-papirom. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta.
Kada se kora sasvim ohladi, iseći na kockice otprilike 3x3cm.
U šerpu staviti 12 kašika šećera, mleko, izlomljenu čokoladu i puter i polako zagrevati. Mešati sve dok se ne napravi homogena smesa. Ostaviti 15-ak minuta da se prohladi.
Svaku kockicu umočiti u čokoladnu smesu sa svih strana, a odmah zatim uvaljati u kokos. 

Lamingtons
2 eggs
1 cup sugar (200g)
125g butter
2 dl yoghurt
20 tablespoons strong flour
1 baking powder (10g)
12 tablespoons sugar
2 dl milk
100g chocolate
125g butter
250g coconut
Whisk the eggs with a cup of sugar, add yogurt, softened butter, then flour mixed with baking powder. Mix until smooth mixture. Pour into the baking pan dimension 33x19cm or similar, covered with parchment paper. Bake in pre-heated oven at 190 degrees for 25-30 minutes.
When the bark is completely cool, cut into cubes approximately 3x3cm.
Put in a small pot 12 tablespoons of sugar, milk, broken chocolate and butter and heat slowly. Stir until homogeneous mixture is made. Allow 15 minutes to cool.
Dip each cube into the chocolate mixture on all sides and roll right immediately in coconut.3 thoughts on “Čupavci / Lamingtons”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s