Čokoladna torta sa višnjama / Chocolate cherry cake

(please scroll down for recipe in English)
“Joj, da mi je da se zaljubim, pa da gledam u telefon k’o u televizor” je jedna od često citiranih izjava moje koleginice Milice, koja mi uvek natera osmeh na lice. Ljubav – svi joj težimo, svi je priželjkuju, mnogi i nađu pravu. Milica se u međuvremenu zaljubila, obavezala na ceo život i dobila dva preslatka sina. Mi ostali, dok čekamo gledanje u telefon, možemo da se poslužimo tortom, koju ćemo, možda, oblikovati kao srce. Ili u okrugli ili kvadratni oblik, svejedno je. Bitni su kvalitetni sastojci, pun ukus čokolade i putera kroz koji osvežavajuće provejava i pravi savršeni balans kiselost višanja. Savršena brauni tortica, baš kao ljubav – spoj, prožimanje i balans. 
Recept je adaptiran iz knjige The baking bible.

Čokoladna torta sa višnjama
200g čokolade za kuvanje ili sa većim procentom kakaa
250g putera
230g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
160g brašna
1 prašak za pecivo
45g kokosovog brašna
2 jaja
180g višanja
prah šećer i kakao za ukrašavanje, opciono
Čokoladu izlomljenu na kockice, šećer, vanilin šećer i puter staviti u šerpu, koju treba postaviti iznad šerpe sa vodom koja ključa, kako bi se sasvim otopili na pari. Mešati povremeno, sve dok smesa ne bude glatka i jednolična. Skinuti sa pare posudu i ostaviti da se malo prohladi.
Brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno staviti u multipraktik i par puta promešati, tek da se sjedine. Zatim dodati višnje i ponovo uključiti multipraktik, sve dok se višnje ne iseckaju sasvim i pomešaju sa brašnom. Dodati smesu sa čokoladom i jaja i ponovo mešati, do glatke, jednolične smese.
Okrugli kalup promera 23cm ili neki drugi u željenom obliku namazati puterom ili mašću, posuti brašnom, pa uliti pripremljenu smesu. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 160 stepeni 1 sat. Kada se kalup izvadi iz rerne, ostaviti da se hladi 15-ak minuta, pa ga tek onda izručiti na žicu da se sasvim ohladi.
Chocolate cherry cake

200g dark chocolate, chopped
250g butter, chopped
230g brown sugar
10g vanilin sugar
160g flour
10g baking powder
45g desiccated coconut
2 eggs
180g pitted sour cheerry
powder sugar, cacao, optional

Place the chocolate, butter, sugar and vanilla in a heatproof bowl. Sit the bowl, making sure the base does not touch the water, over a saucepan of simmering water. Stir occasionally, until the chocolate has melted and the mixture is smooth. Remove the saucepan from the heat and sit the bowl to cool down little bit.
Combine the flour and coconut in a food processor. Add the cherries and process until they are chopped. Add the chocolate mixture and eggs and process in short bursts until the mixture is smooth. 
Lightly grease a deep 23cm round cake or similar and spread with flour. Exceed extra flour. Pour the mixture into the prepared tin and bake for 1 hour in preheated oven onto 160 degrees. Leave the cake in the tin for 15 minutes before carefully turning out onto a wire rack to cool completely. If desired, dust with sifted icing sugar and cacao.

6 thoughts on “Čokoladna torta sa višnjama / Chocolate cherry cake”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s