Ravanija

Hajde sad iskreno: koliko recepata imate u starim sveskama ili sveskama svojih mama, gde jer merna jedinica – Doncafé šoljica? Ja ih imam više od nekoliko, jer je moje gospodarenje sopstvenom kuhinjom tek neku godinu starije od najstarije Doncafé šoljice.

Doncafé šoljica, koja je već dvadeset godina prava mera za kafu i otprilike za sve drugo – zapremina joj je 2dl i – taman je za mnoge kuhinjske poduhvate. 

Zna se da u kuhinji pribegavam mnogim premeravanjima – kako bih mogla što tačnije da prenesem recept i kako bih sledeći put recept mogla da pripremam bez mnogo razmišljanja, gotovo na autopilotu. Tako sam nekada davno tendenciozno išla u radnju da kupim Doncafé pakovanje sa šoljicom, onom skroz crvenom sa belim znakom, jer mi se baš dopadala. Vremenom je postala pravi saveznik u pripremi mnogih recepata koje su mi davale mame, komšinice, koleginice. U međuvremenu se dizajn šoljica menjao, ali su oblik i zapremina ostali isti. Sada ih sve povadim kao pravi kolekcionar, odmeravam sastojke i iz njih dodajem prilikom pripreme jela. Doncafé šoljice su postale veoma odomaćena merna jedinica domaćih kuhinja.

Sećate se kako se nekada pila kafa iz jako malih šoljica, daleko manjih nego što su ove danas? Za mene bi to kafe bilo malo – taman se počne uživati u aromatičnom napitku i već se ugleda talog na dnu. Ni ne stignem da zagrebem priču sa drugaricom ili koleginicom, a kafa je već gotova. Prava mera uživanja u kafi mi je Doncafé šoljica, bar dva puta tako u toku dana. Pakovanja sa šoljicom su mnogo puta išli sa mnom na slave i proslave – prava su mera darivanja, prijateljstva, sreće koju poklanjanje pruža. 

Kolko li je ljubavi, uostalom, otpočelo pozivom na kafu? Da li mislite da bi uspeli da se upoznaju dok traje kafa u onoj starinskoj šoljici? Ma ne, ako mene pitate! 

Moja crvena Doncafé šoljica je odmerila more recepata. Sada je posle toliko naslednica, dobila i jubilarnu šoljicu koja u unutrašnjem delu ima i iscrtanu skalu, onu koja će u budućnosti odmeriti još mnogo toga. Meni je bila glavna merna jedinica ovog puta za Ravaniju. To je kolač orijentalnog porekla, ali sam sklonija da poverujem da mu je kolevka Grčka, jer je tamo naročito rasprostranjen. Najosnovnija verzija (ova koju danas predstavljam) ima svega nekoliko sastojaka – jaja, šećer, brašno, griz i sok i kora od jednog limuna – ovaj poslednji sastojak je ono što određuje ukus. U Grčkoj naročito ima mnogo verzija – sa kokosom, orasima, pistaćima, jabukama, bademima… Ono što je svima zajedničko je da sadrže griz. Upravo taj griz daje neobičnu, grubu teksturu, koja se nakon pečenja natapa slatkim sirupom.

Mnogi će na izgled pomisliti da se radi o kohu, a neki će nastaviti da budu ubeđeni i kada im navedete sastojke. Ne, nije koh, bar ne ona tradicionalna verzija koju mi poznajemo. Koh ima nešto mekaniju teksturu i ono osnovno: zaliva se zaslađenim mlekom. Kada bih morala da biram između ta dva, uvek bih se odlučila za Ravaniju – i zbog teksture, a i zbog toga što mleko i ja nismo baš u ljubavi. I zbog tog ukusa limuna, koji je prisutan, a ne opterećuje. Neku staru osnovnu verziju sam pretvorila u onu u kojoj kuvam nešto više tečnosti, od koje odvojim oprilike za meru jedne Doncafé šoljice i sačuvam sa strane, a ostatkom zalijem kolač. Onda prilikom serviranja ostavim mogućnost da se još dospe preko kolača – za sve one koji vole nešto natopljeniji kolač. Super štos da se svima ugodi.

Ravanija je već dosta dugo kod nas prisutna – ovo naročito što su sastojci oni koje ima svaka kuhinja i što se pravi za nekoliko minuta. Jedina je kvaka što se mora sačekati da se slatka tečnost lepo spoji sa kolačem, a i još je bolji kada se dobro ohladi. Kada je kolač skroz spreman, Doncafé šoljica se iz mernog instrumenta pretvara u pravu meru radosti, jer šta može biti lepše od šoljice dobre kafe i jednostavnog kolača?

Ravanija

25.01.2021.

By:

Ingredients
 • (mera: Doncafé šolja)
 • 4 jaja
 • 1 šolja šećera
 • 1 vanilin šećer
 • 1 šolja griza
 • 1 šolja brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • 50g putera
 • kora 1 limuna
 • SIRUP:
 • 4 šolje šećera
 • 2.5 šolje vode
 • sok 1 limuna
Directions
 • Step 1 Za sirup izmešati šećer i vodu i zagrevati do vrenja. Kada proključa, ostaviti da vri 5 minuta, Na kraju usuti sok od limuna i skloniti sa ringle. Ostaviti da se prohladi.
 • Step 2 Pleh dimenzija 20x30cm ili sličan namazati puterom ili mašću i posuti brašnom. Otresti višak brašna i staviti pleh sa strane.
 • Step 3 Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući par kapi limunovog soka. Potom dodati šećer i vanilin šećer i nastaviti mućenje. Dodati žumanca i otopljeni puter. Na kraju usuti izmešan griz, brašno i prašak za pecivo i izmešati špatulom. Smesu uliti u pripremljeni kalup, poravnati i peći u unapred zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
 • Step 4 Ispečeni kolač kratko prohladiti. Od skuvanog sirupa odvojiti šolju i ostaviti sa strane. Ostatak preliti preko kolača i ostaviti da se upije i sasvim ohladi, nakon čega ga servirati.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s