Punjene suve paprike / Stuffed dry peppers

(please scroll down for recipe in English)

Već sam napominjala da sam odrasla u prilično tradicionalnoj porodici, gde je vera bila deo nasleđa i nešto što se podrazumeva, a oko čega se ne pravi nikakva fama. Slavila se slava, Božić, Uskrs, nije se radio ručni rad ili šta slično kada je crveno slovo, a naročito ne na Ognjenu Mariju, čak iako nije crvenim ispisana. Svoju kadionicu sam dobila odmah nakon udaje, malu, keramičku, koju koristim za Badnje veče, opet kao deo nečega što su sve žene moje porodice unazad radile. Doduše, one i značajno češće, ali smatram da svaka generacija treba da prihvati tradiciju i modifikuje je prema svojim mogućnostima i modernom dobu (jer kako zapaliti Badnjak na ognjištu, na primer, u XXI veku, u stanu u metropoli?)

Tako, jedva sam mamu ubedila da pošto ne stižem preko radne sedmice da peglam, to se često dešava nedeljom. Ona se, daleko pobožnija od mene, zgražavala, grdila me i pokušavala da mi brani, a moj krunski argument je uvek bio – mama, Bog se neće ljutiti što radim, valjda vidi da nisam stigla drugim danima. Tu se ona malo slegne i prihvati da onaj gore i ja imamo neki poseban dogovor.

Ipak, uprkos tradicionalnosti uvreženijoj od proseka u to doba (sada smo tek bleda senka, jer crkve sve punije tokom službi, praznika i o drugim prilikama), nismo nikada postili ceo post. Jednom sam postila prvu nedelju i htela sam da svisnem bez – jogurta! Da, samo mi je to nedostajalo, jer što se mesa tiče, ja bih izgurala šest nedelja bez da trepnem. Ali jogurt, sir, jaja – joj! Ipak, iako te višenedeljne postove ostavljamo onima sa jakom voljom, uvek se postio Veliki petak, Badnji dan, Krstovdan, Sveta Petka, dan uoči Svetog Nikole, negde početkom milenijuma smo počeli da postimo i petak. Svako iz nekog svog razloga, a moj je bio što su mi se sve neke životne bitne stvari počele dešavati petkom, pa sam taj dan odredila za posnu hranu, moderno nazvanu veganskom, odnosno pesciterijanskom (vegani koji jedu ribu i morske plodove). Ipak, ja sam jedna veoma fleksibilna osoba, a i taj petak nema neki religiozni karakter kod mene, tako da na putovanjima, prilikom nekih bitnih večera ili događaja ukoliko ne mogu da ispoštujem režim – suspendujem ga do naredne nedelje. Uvek se setim kako mi je moja mudra baka, umereni tradicionalista, jednom prilikom kada sam joj se požalila da sam se omrsila tokom nekog posnog dana rekla: dušo, greh ne ulazi na usta, već iz njih izlazi.
Upravo tako. Post ili uzdržavanje od rđavih misli i zlih reči i namera bi, da se ja pitam, trebalo da traje tokom svih dana u godini, post je bio način da se nekadašnji ljudi kroz religiju navedu da pročiste organizam laganijom hranom. Ipak, taj običaj dobro dođe i kod obrazovanog, prosvećenog, modernog čoveka, pa nije loše ponekad pojesti taj neki posni obrok – svi organi će vam biti zahvalni. Mnoštvo povrća, poneka semenka, varijanta na ulju ili pak samo na vodi – punjene suve paprike zadovoljavaju svaki od kriterijuma. One su lepe kao glavno jelo, ali na mnogim slavama ili posnim posluženjima se mogu sresti i kao deo hladnog predjela. Kako god – videla sam da ih u supermarketu još uvek ima, a znam da se odlično ponašaju i izvađene iz zamrzivača. Stoga, budite mudri i kada ih nađete, stavite vezicu ili dve u friz – da uvek budete spremni. 
Punjene suve paprike
12 suvih crvenih paprika
1 praziluk ili glavica crnog luka
2-3 kašike maslinovog ulja 
3 čena belog luka
3 šargarepe
1/2 glavice celera
150g pirinča
1 šaka pečene golice
100ml paradajz soka
1/2 kašičice suvog bosiljka
1/2 kašičice suvog origana
so, biber po ukusu
200ml paradajz soka
100ml vode
Paprike očistiti od semena, potopiti u mlaku vodu i ostaviti sat vremena.
U međuvremenu na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckani praziluk ili crni luk, pa pred kraj dodati izgnječen beli luk. Nakon toga dodati oguljenu i izrendanu (ili iseckanu u secku) šargarepu i celer, pa zatim i pirinač i grubo iseckanu golicu. Sve zaliti paradajz sokom, posoliti, pobiberiti, dodati suve začine i kratko izdinstati.
Paprike ocediti i puniti pripremljenim filom, pa ih slagati u pekač, jednu pored druge. Zaliti ih mešavinom paradajz soka i vode, staviti u rernu na 250 stepeni i krčkati sat vremena. Može se pred kraj ovlaš pokriti aluminijumskom folijom.
Napomena: ukoliko se posti na vodi, praziluk ili crni luk izdinstati sa malo vode dok ne omekšaju – sve drugo pripremiti kao što je navedeno.
Stuffed dry peppers

12 dry red peppers
1 leak or onion
2-3 tablespoons olive oil
3 garlic cloves
3 carrots
1/2 celery root
150g rice
1 handful of pumpkin seeds (baked)
100ml tomato juice
1/2 teaspoons dry basil
1/2 teaspoons dry oregano
salt, pepper to taste
200ml tomato juice
100ml water
Clean the peppers from the seeds, immerse the lukewarm water and leave for an hour.
In the meantime, saute chopped leek or onion on a heated olive oil and at the end add the pressed garlic. Then add peeled and grated (or chopped in a chopper) carrots and celery, then rice and roughly chopped pumpkin seeds. Add tomatoe juice, salt, pepper, dry spices and briefly saute for few minutes.
Remove paprikas from the water and fill with the prepared filling, then arrange them into a baking dish, one next to the other. Pour the mixture of tomato juice and water over them, put in the oven at 250 degrees and bake for an hour. After some time, cover the baking dish with aluminium foil preferably.


4 thoughts on “Punjene suve paprike / Stuffed dry peppers”

  • Tanja kako divan post. Pronasla sam se u svakoj reci. Pogotovo za jogurt. I kod nas se suve paprike ovako prave osim sto ne stavljamo golicu. Moracu probati.

    • Mnogo hvala! Religija može da bude osetljiva tema i lako je biti pogrešno shvaćen. Poštujem svačiju i drago mi je što smo svi različiti, jer je lepota upravo u tome. Moram priznati da sam malo razmišljala da li uopšte da pišem o tome, jer mi je vera samo nasleđe i tradicija, i postojala je bojazan da nekoga ne uvredim, tako da mi mnogo znači što ste se javili sa komentarom – još jednom hvala!
      Golica daje teksturu, pa je zanimljiv dodatak. Mogu i neke druge semenke, nego ja upravo nju volim, pa je izbor bio logičan. Veliki pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s