Rum kasato / Rum bars

(please scroll down for recipe in English)
Luka ima veoma osetljivo nepce u meri da ne prestaje da nas iznenađuje.
Jednom prilikom je otišao kod tate na ručak i odlučili su da popiju po čašu vina. Luka se oduvek deklarisao kako najviše voli vranac, a mi smo to smatrali pravljenjem važnim, jer “baš on zna” i “folirant”. Tata mu nije imao nijedan vranac, a merlot se meškoljio u frižideru, pa upravo imajući na umu ovo pod navodnicima, a ne govoreći detetu kakva je situacija što se tiče raspoloživog lagera vina, sipao je merlot i bez komentara mu izneo. Već posle prvog gutljaja, Luka se izjasnio – nije problem, popiću, ali samo da znaš da ti ovo nije vranac.

Drugom prilikom, moja komšinica Boba je donela tacnu Jafa kolača, a Luka čim je video čokoladni kolač, još sa vrata je navalio na onaj tanjir – naročito jer ga pre toga nije jeo, pa mu je bila potpuno intrigantna novina. Posle prvog zalogaja, kaže Bobi – mmmm, znam, ovde ste stavili narandžu, ima i limuna… Tu ga ja prekinem i u maniru mame-edukatora, počnem da mu objašnjavam: znaš, Luče, to ti je kolač u koji ide zamrznuta pomorandža, bio je popularan kada sam ja bila mala. Iza mene, Boba je sa mnogo više ponosa nego rođena majka gledala svog mladog komšiju i reče mu – jeste, dušo, stavila sam malo limuna u koricu. Svaka moja priča je bila utihnula, ramena su mi se u trenutku opustila, a vilica pala u neverici. 
Inače mnogo voli Rum kasato, onaj kupovni, iz radnje. U stanju je da kupi pakovanje, otvori ga i, imam utisak – udahne ga! Tu se čak ni pokreti vilice ne vide. Kada sam na Coolinarici videla recept, odmah mi je bilo jasno da moram da ga napravim i obradujem svog mezimca. Bilo je zapinjalo kod svakog sastojka – taman počnem i shvatim – jao, pa nemam krompir. A gde mi je keks? Vidi, rum je pri kraju, par kapi na dnu boce. Kada sam napokon sabrala trupe i bacila se na posao, uspela sam da nacedim kašiku ruma i ni makac dalje, pa se setim spasonosnog rešenja – imam aromu ruma u ampulama. Završim kolač, stavim na hlađenje i očekivana reakcija šunjanja oko frižidera je potpuno izostala odmah nakon prve probe. Ništa mi nije bilo jasno i već sam počela sve glasnije da gunđam: ja sam pravila, a ti nećeš da jedeš, samo probaj da kupiš onaj iz radnje, kada nećeš ovaj koji sam se potrudila da napravim za tebe i sve ostalo u istom pravcu, a u maniru prave džangrizave majke. Na sve to moje, samo sam dobila pitanje – ovo nije pravi rum, već neka zamena, je l’ da? Ne sviđa mi se. Tu ja ostanem u osmehu, naročito jer je pravi rum dobrim delom ipak bio prisutan, a i ja stvarno nisam primetila nikakav specijalni ukus niti razliku. Ama ne – Nepce godine je prepoznalo da je nešto čudno u pitanju (a nedostatak kulinarskih veština i potpunog poznavanja svih sirovina i začina ga sprečava da definiše šta tačno može biti u pitanju). Direktan aperkat u prvoj rundi.
Meni se nešto nisu dopale slike koje sam napravila, a i htela sam da skinem ljagu sa ovog slatkiša, pa sam nakon samo dan-dva pravila novu verziju, sa pravim rumom: e, tu je nastalo ranije očekivano šunjanje oko frižidera, zapitkivanje – jesi li slikala, mogu li da uzmem, šetanje po stanu sa činijom u rukama i slično. Pobeda u drugoj rundi.
Jako dugo nisam probala kopiju nekog recepta koji više liči na kupovni original! Ipak, kada se pogleda lista sastojaka i ovde se ne primeti ništa neizgovorljivo i nepoznato – jasno je koja verzija pobeđuje. Još kada se zna da od ove količine sastojaka izađe skoro osamdeset komada – mislim da dodatno ubeđivanje nije potrebno. Naravno – prilikom pripreme sam bila kupila i pakovanje iz radnje i izmerila ga, pa tim više liči na original, tako da je ta količina uporediva. 
Ukoliko vas mrzi da ceo kolač umačete u čokoladu, moguće je napraviti i varijantu sitnog kolača: smesa se poravna i prelije se čokoladom, pa se ohlađeno iseče u štanglice. I da ne zaboravim: uz zamenu par sastojaka, ovo je postan slatkiš. Jesam li vas ubedila?
Rum kasato

300g krompira
100g čokolade
100g putera
300g mlevenog keksa
200g prah šećera
1 kašika kakaa
3-4 kašike ruma
1 kašika ulja
Za glazuru: 200g čokolade i par kašika ulja
Skuvati krompir, procediti ga, ispasirati i u vreo dodati komade putera i čokolade. Mešati da se otopi.
Potom dodati mleveni keks, zatim prah šećer, kakao, rum i ulje (može se mutiti mikserom, a i ne mora).
Pripremljenu masu izručiti na papir za pečenje i formirati ploču debljine 1cm, a okvirnih dimenzija 24x40cm. Ostaviti da se malo ohladi, pa je iseći na pločice dimenzija 6x2cm. 
Na pari istopiti čokoladu za glazuru i izmešati sa par kašika ulja. Svaku pločicu umakati u glazuru, ocediti višak i ređati na papir za pečenje. Kada se sasvim ohladi, nožem iseći viškove čokolade koja se ocedila.
Napomena: formirana smesa se može razviti i na veću debljinu i samo preliti čokoladnom glazurom, kako bi se napravile štangle za asortiman sitnih kolača.
Rum bars

300g potatoes
100g chocolate
100g butter
300g ground biscuit
200g powder sugar
1 tablespoon cocoa
3-4 tablespoons  rum
1 tbsp. oil
For glaze: 200g of chocolate and a couple of spoons of oil

Cook potatoes, drain, then mash them. Add small pieces of butter and chocolate and stir to unite.
Then add the ground biscuit, the powder sugar, cocoa, rum and oil.
Roll the prepared mixture on the baking paper and form a layer of 1cm thickness, with measures 24x40cm. Leave to cool down a bit, then cut it on 6x2cm bars.
Melt the chocolate for the glaze and mix it with a couple of spoons of oil. Dip each bar into the glaze, remove the excess, and arrange it on the baking paper. When it cools completely, cut off with a knife the excess chocolate that squeezed.


2 thoughts on “Rum kasato / Rum bars”

  • Mene jesi… ubedila.
    Pravim kolko već ovih dana.
    U stvari, tolko sam ti recepata pokupila za Vaskrs, jer imam goste nekoliko dana… pa rekoh, red je i da zahvalim na pravoj raskoši koju zatičem ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s