Posni brauni / Vegan brownies

(please scroll down for recipe in English)

Jeste li nekada obavljali neku internet kupovinu? A namirnica?

Koncept internet nabavke, imam utisak, još uvek nije skroz zaživeo kod nas, jer oni koji nisu probali nisu svesni kolika je to pomoć. Prošle godine sam, već sam pričala, imala manju hiruršku intervenciju, kućni oporavak i privremenu sprečenost za normalan život, pa sam kurira koji je doneo moju porudžbinu iz supermarketa gledala kao Supermena.

Ili – sigurna sam da ima takvih među vama, ne stižete ništa u svom užurbanom životu, tako da pijaca nije ni pod razno, nego pod nemoguće. E, sad, zamislite da uveče, kada imate vremena, sednete za kompjuter i obavite kupovinu, odaberete vremenski okvir za isporuku, način plaćanja i u naznačeno datum i vreme vaša pijaca se pojavi na vratima. Bez nošenja teškog, bez nerviranja oko parkiranja ili oko vremenskih prilika, sa mogućnošću plaćanja karticama. Neprocenjivo.

Kada su mi iz Moja pijaca servisa ponudili da probam kako to oni rade, imala sam mnoštvo bojazni. Odmah su mi pali na pamet kuriri koji me stalno zavrću ili da moram ispred zgrade da preuzimam pošiljke ili da ih kao dokona čekam, dok me lažu za vreme isporuke; pomislila sam na skučen asortiman i preskupe proizvode; pomislila sam na ofrlje merenje sastojaka; pomislila sam na loš kvalitet proizvoda….da sam imala više vremena, verovatno bih smislila još mnoštvo izgovora i kreirala brdo predrasuda. Ispalo je da su sve upravo to – predrasude! Isporuka je stigla u tačno zakazano vreme, usluga vrhunska (dobila sam SMS – da li želim da zamenim jedan proizvod koji nisu trenutno imali), asortiman je bio odličan (testirala sam ih poručujući različite kategorije), rinfuz artikli su bili tačno odmereni i uredno upakovani, a da budem iskrena – u životu nisam videla onako lep bosiljak: nisam imala nijedan listić da odbacim! Da ne pominjem razne salate, rotkvice – nisam znala šta je lepše od čega. Ukratko – prezadovoljna! Servis za svaku preporuku, bilo da vam je potreba, hir ili prosto olakšanje života.

Čim sam raspakovala gajbice kao dete novogodišnji paketić, odlučila sam da napravim nešto pomalo nesvakidašnje i proslavim novo otkriće koje će me rešiti mnoštva muka. Brauni. Ništa neobično, priznajem. Postan. Imam vašu pažnju? Sa tikvicom. Dobro ste pročitali.

Kao i Moja pijaca servisu, prišla sam sa skepsom i jednako bila oduševljena. Čak ni Luka, Nepce godine, nije mogao da otkrije sastojke i silno se iznervirao zbog toga. I nije jedini – niko ne prepoznaje tikvicu umešanu u ostale sastojke, koja ih vezuje i daje im vlažnost. Priprema je u svega par poteza, nakon čega se dobija čokoladni kolač više nego odličan. Da li ćete dodati čokoladu sitno iseckanu u testo ili prosto napraviti čokoladnu glazuru – vaš izbor. Možda čak dodati cimet ili kardamom ili čak malo instant kafe u smesu – opet je stvar izbora. I ovako klot je odličan, a imaćete pažnju čitavog društva kada im otkrijete glavni sastojak. I bićete glavna zvezda, verujte mi.Posni brauni
(recept za štampu)

1 velika ili 2 male tikvice
250g šećera
120ml ulja
200g brašna
30g kakaa
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanila ekstrakta
50g seckane čokolade za kuvanje

Dobro oprati tikvicu i sa korom je izrendati na sitno. Ne cediti je!
Izmešati šećer i ulje, pa dodati brašno izmešano sa kakaom i praškom za pecivo, a zatim i vanila ekstrakt. Dodati izrendanu tikvicu i mešati dok se ne formira jednolična smesa.
Pripremljenu smesu izručiti u pleh dimenzija 23×33 cm ili sličan, postavljen papirom za pečenje. PO želji posuti seckanom čokoladom. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi, seći i služiti.
Napomena: smesa će izgledati suva, sve dok se ne umeša tikvica i dobro izmeša. U smesu se mogu dodati cimet ili instant kafa, može se preliti čokoladnom glazurom.

Vegan brownies
(print this recipe)


1 large or 2 small zucchini
250g sugar
120ml oil
200g flour
30g cocoa
2 teaspoons baking powder
2 teaspoons vanilla extract
50g chopped chocolate 


Wash zucchini thoroughly and shred it (do not squeeze it)
Mix sugar and oil, then add flour combined with cocoa and baking powder, and then vanilla extract. Add a shredded zucchini and mix it well.
Pour prepared mixture into baking pan measured 23×33 cm or similar, set with baking paper. If desired, sprinkle with chopped chocolate. Bake in preheated oven at 180 degrees 30 minutes.
Leave to cool, cut and serve.


Note: the mixture will look dry, until the zucchini is added and well mixed. Cinnamon or instant coffee could be added to the mixture, it can be covered with chocolate glaze.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s