Kolač sa suvim voćem / Dry fruits coffe cake

(please scroll down for recipe in English)

Kako vi idete na pijacu? Ono – klasično, vikendom, kada je najveća gužva i pijaca najskuplja? Ili, kao što sam ja radila: navratim pre posla, obavim neku brzu kupovinu za par dana, popakujem u gepek i kao prava žena socijalizma, sa kesama krenem na posao. Istini za volju, kese ostanu u gepeku, ali dobro zvuči za dodatnu dramatizaciju.

Pre priličnog broja godina, na jednoj od svetskih konferencija brendova koje radimo su pomenuli kako je on line kupovina budućnost, te su kao zanimljivu ilustraciju prikazali neku dalekoistočnu zemlju, gde su na zidove metro stanica nalepili postere koje gondole supermarketa prikazuju u realnoj veličini; cilj takvog načina promocije je bio da ljudi dok čekaju prevoz, prolaze pored postera (gondola?), skeniraju bar kodove koji su prikazani i odmah on line poručuju nešto što će im ubrzo biti isporučeno na kuću. Naučna fantastika u to doba, verujte mi na reč. Između sebe smo komentarisali – ma daj, molim te, nema šanse, pa kod njih maltene roboti idu ulicama, znaš koliko smo daleko od toga?

Nekoliko godina nakon toga, mi imamo mogućnost da šetkamo između slika na sajtu Moja pijaca, klikćemo, odlučujemo se i poručujemo potrepštine koja će nam biti u zakazano vreme isporučene na adresu. Nešto drugačije od postera sa bar kodovima, ali bar jednako efikasno. Uostalom, nemamo ni metro, tako da ne bismo imali gde da zalepimo postere 😉 Šalu na stranu, zamislite stvarno da izbegnete gužvu na pijaci vikendom, spomenutu u prvom pasosu. Zamislite i da ne jurcate na pijacu pre posla, kako sam ja radila, već kao gospođa žena odete na svoje radno mesto, a pijaca dođe na kuću, bez potrebe da teglite teške kese i cegere. Zamislite da pauzu na poslu iskoristite da začas poručite sve što vam je potrebno (jer zakonskih pola sata vam je i više nego dovoljno, imaćete vremena i za obrok), tako da možete da se pohvalite da ste “išli na pijacu tokom pauze”.

Sve šale na stranu, Moja pijaca je veoma koristan servis, koji mi je pored voća, povrća i zeleniša, doneo i sušeno i kandirano voće. Naročito me je obradovalo nešto što se kod nas teško nalazi – kandirane trešnje, koje su me odmah nagnale da napravim kolač koji mi je jako dugo na pameti – kolač sa suvim voćem. E sad: s obzirom da sam samoproklamovani jezički čistunac, a i imajući u vidu količinu suvog i kandiranog voća u receptu, s pravom se pitam: da li je ispravno reći kolač SA suvim voćem ili kolač OD suvog voća? Rekla bih da je ovo drugo, jer procenjujem da ide više voća, nego ostalih sastojaka.

Koliko je ovo dobar slatkiš! Jedan od onih koje bih celog života mogla po parčence uz kafu da pojedem. Ili uz čaj. Ili bez išta. Potpuno moj tip i po mom ukusu: sladak taman koliko treba, sa ukusima i teksturama koje se prepliću, a fin, sočan i vlažan. Što bi babe rekle – ni uzmi, ni dodaj.
Svo ovo suvo, koštunjavo i kandirano imate na Moja pijaca servisu, na adresu će vam stići precizno odmereno, fino upakovano, odličnog kvaliteta. Vaše je samo da nabavite par ostalih namirnica i bogat, a veliki i izdašan kolač će biti ponos i dika svake buduće čajanke ili druženja uz kafu.

Kolač sa suvim voćem
(recept za štampu)

200g suvog grožđa
200g suvih kajsija
600ml vode
50g šećera
2 kašike ruma (po želji)

200g putera
190g šećera
120g krem sira
4 jaja
2 kašičice vanila ekstrakta
270g brašna
1 kašičica praška za pecivo
200g kandiranih trešanja
50g kandirane kore pomela
150g kandirane kore pomorandže
150g seckanih oraha

Suvo grožđe, krupno isečene suve kajsije, vodu i 50g šećera staviti u šerpicu i zagrevati. Kada provri, ostaviti na srednjoj temperaturi da ključa 20-ak minuta. Nakon toga dodati rum po želji i ostaviti da se ohladi. Kada se prohladi, staviti u cediljku, da se dobro ocedi.
Penasto umutiti puter i šećer, dodati krem sir, a zatim i jaja i na kraju vanilu.
Kandirane trešnje iseći na polovine, pa izmešati sa ostalim voćem i orasima. Dodati oceđene kajsije i suvo grožđe, pa spojiti sa brašnom izmešanim sa praškom za pecivo. Ovu mešavinu dodati u umućen puter i jaja, pa špatulom ili varjačom mešati dok se sasvim ne sjedini.
Pripremljenu smesu izručiti u duguljasti pleh dimenzija 30×11 cm ili sličan, postavljen papirom za pečenje.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni sat vremena. Nakon toga, prekriti pleh ovlaš aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje, pa peći još 45-55 minuta (čačkalicom proveriti da li je gotovo).
Pečen kolač ohladiti i seći na parčad.
Napomena: kandiranog i koštunjavog voća treba da bude oko 900g do 1kg, a odnos formirajte sami, prema želji i ukusu. Bitno je da bude šareno, kako bi presek bio lepši.

Dry fruits coffe cake
(print this recipe)


200g raisins
200g dried apricots
600ml water
50g sugar
2 tablespoons rum (optional)


200g butter
190g sugar
120g cream cheese
4 eggs
2 teaspoons of vanilla extract
270g of flour
1 tsp baking powder 
200g candied cherries
50g candied orange peels
150g candied pomelo peels
150g of chopped walnuts

Combine raisins, roughly chopped dry apricots, 50g sugar and water, put into the pot and heat. When it starts to boil, let it cook in mid temperature for about 20 minutes. Then add the rum if desired and let it cool down. When it cools down, put it in a colander and let it drain.
Mix butter and sugar foamly, add cream cheese, then eggs and finally vanilla.
Cut candied cherries into halves and mixed with other fruits and nuts. Add drained apricots and raisins, then combine with flour mixed with baking powder. Add this onto butter mixture and combine it with a spatula.
Pour the prepared mixture into a 30×11 cm baking pan, set with baking paper.
Bake in a preheated oven at 170 degrees for an hour. After that, cover with the sheet of aluminum foil or baking paper and bake for another 45-55 minutes (check with the toothpick).

Note: total candied and dried fruits should be about 900g to 1kg, but assortment should be formed upon the taste, taking care to be colorful, to look nicer.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s