Pletenica sa čokoladom / Puff pastry braid with chocolate

(please scroll down for recipe in English)

Izreka “sve što je brzo to je i kuso” ima prilično negativnu konotaciju, te mi izaziva želju da sav posao maksimalno usporim i ne rizikujem da mi se rezultat rada proglasi lošim. Sa druge strane, postoji i ona “brzina je vrlina”, koja mi je, moram priznati daleko bliža i draža, naročito kada je kuhinja u pitanju.

Odavno garancija kvaliteta jela ne mora biti direktno proporcionalna vremenu provedenom za radnim elementom ili šporetom. Čak naprotiv: postoje jela, tehnike, pomagala, namirnice koje doprinose da u kuhinji provedemo bezmalo par minuta, a da rezultat bude vrhunski – u meri da gosti pomisle da smo satima cupkale između kuhinjskih elemenata.

Da se razumemo: meni je kuhinja radna terapija, a posebno smirujuće dejstvo mi ima zavlačenje ruku u vanglu sa testom. Nakon toga obavezno pomirišem prste, jer obožavam karakterističan miris kvasca (šta ću, pekarsko dete…) Najčešće mi ne smeta da mesim i premesujem, te da virkam da li narasta, da biram oklagiju (a imam ih čitav arsenal, verujte mi), pa da valjam testo na potrebnu veličinu. Ipak, osmočasovno radno vreme, put do posla i nazad u prenaseljenom gradu, mnoge druge obaveze ili ugođaji koje sebi nametnem ili namestim čine da dan ode dok dlanom o dlan. Pritom, dete mi je čak i veliko, te može sam da se stara o sebi, pa nemam one odvedi/dovedi/obuci/okupaj/nahrani/napoji obaveze. Stoga ponekad, u danima koje vreme proguta pribegavam prečicama. Jedna od njih je Testo za sve, odgovor na svako “kako da stignem” pitanje. To je lisnato testo sa kvascem i njegova prednost je što može da se koristi i za slana i za slatka peciva: višnje i šećer će ga dopuniti u zanimljivu štrudlu; punjenje sa sirom u slane kroasane; premaz od putera, šećera i cimeta, pa isečeno na trake i izuvijano će biti savršeno kao mirišljave spiralice od testa… granica je samo vaša mašta. Jedino što mora je da se malo sačeka da se odledi, ali sam sigurna da ćete naći način da kvalitetno upotrebite tih sat vremena.

U pakovanju se nalaze dve table testa. Od jednog sam, uz dodatak samo čokolade za kuvanje od sto grama, napravila ovu pletenicu (koja se može formirati i samo kao štrudla). Druga tabla testa je prosto razvaljana, isečena na troglove i uvijena u formu kroasana, bukvalno za tili čas.

Vratimo se na početak teksta: da li znamo šta znači to kuso kao rezultat brzog posla? Kuso je turcizam koji označav kratkotrajno, pa ću se možda ipak složiti sa izrečenim. Naime, posao pravljenja ove pletenice i kroasana je trajao par minuta, a rezultat je bio zaista kratkotrajan – sve je nestalo netragom sa tanjira u svega par minuta uz brojne pohvale za ukus testa. Toliko, da mi je bilo i pomalo krivo što sam morala da kažem da ga nisam sama pravila, već da mi je Frikom pomogao.

(u saradnji sa Frikom)

Pletenica sa čokoladom i Kroasani
(recept za štampu)

1 pakovanje Testo za sve lisnatog testa
100g čokolade za kuvanje
1 belance, lagano umućeno
Listići badema, po želji

Testo za sve izvaditi iz zamrzivača i ostaviti 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Jednu tablu testa na pobrašnjenoj podlozi razvaljati na debljinu oko 5mm.
Na sredinu staviti tablu čokolade, pa iseći trake sa strane, ukoso, sve do čokolade. Naizmenično preklapati jednu pa drugu traku na sredini čokolade, mažući vrhove traka belancetom, da se slepi.
Formiranu pletenicu posuti listićima badema i ostaviti na sobnoj temperaturi 15-ak minuta. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.
(čokolada se jednostavno može uviti u testo kao štrudla, pa ivice slepiti belancetom)

Za kroasane razvaljati oklagijom drugu tablu testa na pobrašnjenoj podlozi, pa iseći na trouglove i uviti ih u kifle i složiti na pleh postavljen papirom za pečenje. Kroasane ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi da narastu, pa ih peći u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta.

Puff pastry braid with chocolate and Croissants
(print this recipe)


1 pack Testo za sve puff pastry
100g of dark chocolate
1 egg white
Almond flakes


Take puff pastry out of freezer and leave for 1-2 hours at room temperature. Roll one table of the dough (250g) onto the floured counter to the thickness of about 5mm.
Place the chocolate in the middle, then cut the straps from the side to the chocolate. Alternately overlap one and the other stripes in the middle of the chocolate, spreading egg whites over the tops of the stripes.
Sprinkle the formed braid with almond flakes and leave at room temperature for 15 minutes. Bake in preheated oven at 220 degrees 15 minutes.
(chocolate can simply be twisted into dough as a stool, and the edges blinded with whites)
For croissants, roll out the other part of puff pastry onto floured surface, then cut into triangles and wrap them into croissants form and arrange in the baking pan covered with parchment paper. Leave croissants for 15 minutes at room temperature and bake them in preheated oven at 220 degrees for 15 minutes.2 thoughts on “Pletenica sa čokoladom / Puff pastry braid with chocolate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s