Pita sa kiselim kupusom / Domestic sauerkraut pie

(please scroll down for recipe in English)
Kada god se povede razgovor o nekoj piti, moja mama setno izjavi – a ona Verina pita sa kupusom što je pravila za slavu – još uvek mi je ukus u ustima; a ona plećka koju je pekla kada je Luka prvi put došao kući… Vera je moja bivša svekrva, a oba događaja su se desila pre skoro dvadeset godina, no moja mama nesmanjenom žestinom to pominje. Već je postao folklor da na svaku tu njenu izjavu ja uzvratim – pa zovi Veru i traži joj recept. Jao, da znaš da moram. I tako godinama.

E, sad, da je neko sa nekim u svađi, da vladaju loši ili bar zategnuti odnosi, verovatno bi ostalo vajkanje – eh, da nije tako, baš bih je zvala. Ovako, od danas do sutra, od večeras ću do za vikend ću, te recept za tu savršenu pitu ostade u Verinoj glavi. Pre negde, u nekom razgovoru sa svekrvom, setim se i da je pitam za recept, prepričavši joj mamine komplimente. Slatko se nasmejala, izdiktirala mi sve što treba i ja napravih pitu. 
Da budem iskrena, ja sam se sa tih slava sećala dimljenih ukljeva i skadarskog krapa, te jegulje od jedne godine; sećala sam se i pite, doduše, ali ne tako jasno kao mama. Napravila sam je po Verinom receptu, probala prvo parče i odmah mi je bilo jasno zašto moja majka gudi za tom pitom već skoro dve decenije. Na prvi zalogaj se ova pita progurala u sam vrh omiljenih i možda i nažalost – nisam nikako mogla da se zadržim na jednom parčetu. Meni se jako dopala sočnost svakog parčeta i njegova hrskavost na vrhu, te pikantnost kiselog kupusa, uz obavezni mleveni biber. To je jedna od onih pita koja vas vuče za svakim sledećim parčetom.
Najbolje je upotrebiti kupus ribanac. Ukoliko ga nemate, iseckajte sitno običan kiseli kupus, samo morate nešto duže da ga ostavite da se dinsta, kako bi sasvim omekanio. Ne zaobilazite biber, jer joj on da finu aromu, koja pravi odličan balans kiselosti i slanoći. Ukoliko vam je ostalo kiselog kupusa, jednu turu posvetite ovoj piti – nećete zažaliti.
Pita sa kiselim kupusom
4-5 kašike ulja
3 bela dela praziluka 
500-750g kiselog kupusa – ribanca
mleveni biber
12 kora za pite
40-50ml ulja
gazirana mineralna voda
Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckani praziluk. Kada omekša, dodati isprani i oceđeni ribanac ili sitno seckan kiseli kupus. Dinstati uz povremeno mešanje na srednjoj temperaturi sve dok kupus ne omekani (oko 1/2 sata). Pobiberiti prema ukusu (dodati i soli ukoliko je potrebno, ali voditi računa da je kupus već slan). Izdinstani kupus ostaviti da se kratko prohladi.
Malo nauljiti pleh dimenzija 35x20cm ili sličan. Izmešati ostatak ulja i gaziranu vodu u jednoj šolji za čaj. 
Staviti jednu koru, premazati je mešavinom ulja i vode. Preko nje staviti drugu koru, takođe je premazati. Staviti treću koru, pa preko  nje posuti 1/4 pripremljenog kupusa. Tako naslagane kore uviti u rolat i staviti u pleh.
Ponoviti postupak sa ostalim korama i formirati ukupno 4 rolata.
Pripremljenu pitu iseći na parčad željene veličine. Čašu sa mešavinom ulja i mineralne vode dopuniti mineralnom vodom, pa preliti preko pite.
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 50 minuta.
Domestic sauerkraut pie

4-5 tablespoons of oil
3 leeks (white part)
500-750g of  sauerkraut (shredded)
pepper

12 leaves of phyllo pastry
40-50ml of oil
sparkling mineral water

Heat the oil and add sliced leeks. When it softens, add rinsed and drained sauerkraut. Cook with occasional stirring at medium temperature until sauerkraut is softened (about 1/2 hours). Add pepper to taste (add salt and if necessary, but keep in mind that sauerkraut is already salty). Leave the prepared filling to briefly cool.

Put some oil in the baking pan dimensions 35x20cm or similar. Combined the remained oil with sparkling water into a cup.

Put one phyllo pastry leaf, spread it with a mixture of oil and water. Put a second leaf over it, and spread it as well. Place the third leaf and sprinkle 1/4 of the prepared filling over it. Roll whole bunch and put into the baking pan.
Repeat the procedure with other phyllo pastry leaves and form a total of 4 rolls.

Cut the prepared pie into a piece of the desired size. Add sparkling water into a cup of oil&water mixture to fill it and then pour over the pie.
Bake in preheated oven at 200 degrees 50 minutes.


4 thoughts on “Pita sa kiselim kupusom / Domestic sauerkraut pie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s