Pesto od lišća rotkvice / Radish leaves pesto

(please scroll down for recipe in English)

 Pre nekoliko godina sam kupovala rotkvice na pijaci i snaša me bogobojažljivo priupita da li želim da mi odseče lišće. Potvrdim da naravno da želim, na šta se ona ohrabri da mi ispriča da je nekom dečku po inerciji, kao i svim kupcima, odsekla lišće, a on je istog trenutka počeo da viče na nju – te zašto je to uradila, te kako je smela, kaže da je bio baš ljut, a sve zato što on kuva lišće i sprema neka jela. Na sve to, ja mudro i starmalo zaključim – šta ćete, ima nas raznih.


Par godina kasnije, u istom gradu se radnja dešava, skoro pa isti akteri, ovog puta ja kupujem rotkvice birajući isključivo po kvalitetu lišća. Nameračila se bila da pravim pesto, o kome sam čitala, pa da vidim kako to i izgleda. Kada sam mami rekla svoju nakanu, ona bez pardona – u moje se vreme to lišće bacalo. I u moje , uzvratim, ali se vreme očigledno menja. I napravila sam taj pesto. Kako sam zadovoljna? Da budem iskrena – bosiljak ne može da se meri ni sa čim. Ovo je rešenje ako želite da potrošite lišće, da spremite nešto sasvim novo i neobično, da budete zvezda-domaćica (ili domaćin), jer je toliko retko i neobično, da će svi želeti da probaju i pitaće vas kako ste se setili. Ukus je malo na pesto, a malo kiselkast, kao na primer da ste koristili limun-travu. Zbog kakvoće lišća, tekstura je nešto grublja i krupnija. S obzirom da je vodeći sastojak onaj iz reciklaže, ovaj pesto spada u jeftinije, pa ne košta mnogo da probate.

I na kraju, potrebna mi je pomoć: u vezi sa ovim, počela sam da razmišljam da li postoji neko povrće koje se 100% iskorišćava. Znam za celer (i koren i stabljike i lišće) i peršun. Da li vi imate na umu još neko? Razbih glavu razmišljajući – pomažite. Pesto od lišća rotkvice
(recept za štampu)


2 velike šake lišća rotkvice (bez stabljika)
40g rendanog sira (parmezan, pekorino i dr.)
30g badema
2 čena belog luka
3-4 kašike maslinovog ulja + po potrebi
so, biber

Lišće dobro oprati, osušiti i staviti u blender. Dodati sir, bademe, istisnut beli luk i maslinovo ulje, pa blendirati do željene teksture. Ukoliko je potrebno, dodati još ulja, pa začiniti solju i biberom, po ukusu. Pripremljen pesto držati u zatvorenoj teglici i potrošiti u narednih 5-6 dana.

Radish leaves pesto
(print this recipe)


2 large handful of radish leaves(no stems)
40g grated cheese (parmesan, pecorino, etc.)
30g almonds
2 cloves garlic
3-4 tablespoons olive oil + more, optionally
salt, pepper


Wash the leaves thoroughly, dry and put in a blender. Add cheese, almonds, pressed garlic and olive oil, then process to the desired texture. If necessary, add more oil, then season with salt and pepper, to taste. Keep prepared pesto in a sealed jar and spend during the next 5-6 days.6 thoughts on “Pesto od lišća rotkvice / Radish leaves pesto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s