Pasta sa paradajz sosom / Pasta with tomato sauce

(please scroll down for recipe in English)
Koje je vaše jelo koje spremate samo za sebe ili nekog drugog u vidu obroka za jednu osobu? Meni su to pržena jaja. Kada Luka nije tu, a nemam ništa drugo skuvano, ispržim jaja – na oko ili omlet, dodam paradajz (leti), sir, neki ruskavi hleb…kompletno jelo, a ja blaženo nahranjena. Ipak, ako mi je potrebno nešto za nijansu složenije, što će više da zaliči na ručak, a ne na engleski doručak, onda je moj izbor testenina sa najprostijim sosom od paradajza. Da budem iskrena, taj moj obrok za jednu osobu, tj. mene, veoma često se razvije u obrok za dvoje, tj. mene i Luku, sa nešto uvećanim količinama, naravno, i na veliko Lukino zadovoljstvo.
Ovo ne bih nazvala receptom već radije idejom, mere su samo smernica, nikako pravilo. Ne može se ništa pokvariti, niti jelo uništiti. Koristim najobičniji domaći kuvani paradajz sok – glatki ili onaj od komplet mlevenog paradajza – zavisi koju flašu imam načetu. Može se, takođe, koristiti kupovni paradajz sok ili iseckani pelat. Mimo toga su potrebni maslinovo ulje, beli luk i začini (origano i bosiljak). Ne solim dodatno, jer mi je slanoća kuvanog paradajza taman, pa bi bilo kakvo dosoljavanje bilo prekomerno. Parmezan ili neki drugi sir su dobrodošla opcija, takođe po želji. Za tili čas, ručak ili već neki drugi obrok su na stolu.

Pasta sa paradajz sosom
3 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
2 šolje paradajz soka
sušeni začini – origano i bosiljak
pasta
parmezan ili sličan sir
Pastu staviti da se kuva prema uputstvu.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti seckani ili protisnut kroz presu beli luk. Dodati paradajz sok i ostaviti da provri. Kada provri, kuvati 2-3 minuta, začiniti suvim začinima.
Kuvanu pastu ocediti i preliti pripremljenim sosom. Odozgo narendati ili iseći na listiće parmezan ili neki sličan sir.
Pasta with tomato sauce
(print this recipe)

3 tablespoons olive oil
3 cloves garlic
2 cups tomato juice
Dried spices – oregano and basil
pasta
Parmesan or similar cheese

Put the pasta to cook as directed.
Fry chopped or crushed garlic in the heated olive oil. Add tomato juice and allow to boil. When it boils, cook for 2-3 minutes, season with dry spices.
Drain cooked pasta, serve into the plate and pour prepared sauce over it. Grate Parmesan or similar cheese over it..


5 thoughts on “Pasta sa paradajz sosom / Pasta with tomato sauce”

  • Potpuno se slazem – najbrzi i najukusniji kompletni obrok, omiljeno jelo mog sina. On bi mogao spagete sa 'crvenim sosom' da jede svaki dan.

  • Upravo tako – za mene samu jaja ili još bolje špageti s umakom. To obožavam i baš kao i ti, uvijek je nešto drukčije u receptu. Moj favorit su i špageti preliveni putorm u kojem sam sasvim malo pržila češnjak. I punoooooooooo parmezana…..

  • Ja najviše volim saltu onda, dodam malo tunjevine ili ako imam meso koje je preostalo, govedinu,piletinu, jagnjetinu. Mogu pojesti velikuuu činiju takve salate:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s