Namaz od maslina / Olive tapenade

(please scroll down for recipe in English)
Namaz, tapenada, pesto, pašteta od maslina. Zovite ga kako hoćete, ali ako imalo volite masline – ne smete da propustite da ga napravite. Ima višestruku upotrebu: otmeno predjelo uz neki rustični hleb, namaz/umak serviran uz krekere, dodir Mediterana na brusketama, tačka na i nekom bogatom sendviču, dodatak testenini i ručak za tili čas. 

Osim što teglica ovog namaza u frižideru rešava sto muka, u prilog mu ide i ludo-brza priprema. Najduža stavka pripreme je otkoštavanje maslina, a i to se rešava za par minuta. Znamo li kako? Svaku maslinu pritisnite odozgo nekom ravnom posudom, na primer činijicom; praktično ćete plod lagano zgnječiti i jednostavno prstima odvojiti košticu. Eto. Sve sastojke bućnete u blender i u par bz-bz, namaz je gotov. Sastojcima možete dodatno da se igrate, da oduzmete jedne, dodate druge, kako vam volja. Na kraju priče, i ja sam se tako zabavila Marininim receptom, da bih došla do svoje željene kombinacije. I opet: ako iole volite masline, obavezno probajte.

Namaz od maslina
100g crnih maslina
75g zelenih maslina 
(mogu se staviti sve crne masline ili kalamati, po želji)
2 kašike kapara
2 inćuna
1 čen belog luka, protisnt kroz presu
bosiljak, origano (svež ili suv)
maslinovo ulje
Kapar staviti u vodu, da se malo rasoli; ocediti. Maslinama izvaditi koštice.
Sve sastojke, osim ulja, staviti u blender i fino samleti do željene teksture. Postepeno dodavati maslinovo ulje, kako bi se dobila gustina po želji. 
Služiti kao namaz ili dodatak testenini ili premaz preko brusketa.
Olive tapenade

100g black olives
75g green olives
(or Kalamata black olives or you can put only black olives, if desired)
2 tablespoons capers
2 anchovies
1 clove garlic, pressed
basil, oregano (fresh or dry)
olive oil

Put capers in the water for 5 minutes, then drain. Remove pitted olives.
Put all the ingredients, except the oil, in a blender and process them to the desired texture. Stir in the olive oil, to obtain desired texture.
Serve as a spread or addition to pasta or coating over bruschetti.


5 thoughts on “Namaz od maslina / Olive tapenade”

  • tanja, opet ja 🙂 poslije onog pileta, pravila sam kroasane i rol virsle. probacu sigurno i ovo jer pravo volim masline. zapikala sam jos neke tvoje recepte.
    ali htjela sam te zamoliti, ako ti je u planu, da napises i neke, da kazem, obicne recepte. kao npr. za pasulj, buraniju i takva neka svakodnevna jela koja se mogu napraviti danas za sutra 😉
    nadam se da te ne maltretiram bas puno. pozdrav, vesna.

  • Draga Vesna, taman posla da me maltretiraš, baš naprotiv! Jako mi je drago da si se javila sa sugestijom. Planiram da objavim pasulj, a sve na temu ekspres lonca, tako da mi je predlog dobrodošao. Sve sam računala da to svi znaju, ali uvek je dobro čuti i videti kako neko drugi sprema, pa dobijemo neku novu ideju. Veliki pozdrav, Vesna!

  • Bas mi se svidja, mozda bi masline bez kostica ubrzale postupak (mogu se naci u malim, uzanim teglicama u vecim marketima), mada ne smeta i potruditi se malo oko tako finog namaza, isprobacu prvom prilikom… hvala puno na lepom recepticu.:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s