Marinirana rebarca / Marinated ribs

(please scroll down for recipe in English)

Pre par godina, u Njujorku, lutali smo uveče ulicama, tražeći restoran koji  će nam se najviše dopasti gde bismo mogli večerati. I nađemo neki, na prvi pogled neugledan, ali pun, što nam je zaličilo da je hrana kvalitetna, a mesto čisto i dobro. Ušavši, smestimo se za drvene stolove i ubrzo dobijemo papirne podloške za jelo, sa odštampanom mapom Sjedinjenih Država i prikazom gde se koje meso uzgaja. Dok smo se tako mi bili udubili u izučavanje geografije prekookeanske mesne industrije, stiže nam i pribor, a i ono što mi je tog trenutka izgledalo kao znak da smo odabrali šlj restoran: blago vlažni mali peškiri umesto salveta! Ništa mi nije bilo jasno, ali je taj mrak u glavi trajao samo dotle dok jelo nije stiglo: marinirana rebarca, slatko-pikanta, ukusna, lepljiva za prste. Kako su dobra bila! Jako dugo mi je ukus tih rebaraca ostao u ustimam, a glockanje i jelo prstima fantastično iskustvo. Nakon takvog obroka, peškirići su bili jedino rešenje da se reši zamazanost prstiju!
Pre negde sam otišla kod svog mesara i silno se obradovala kada sam videla da ima najobičnija svinjska rebra, obrađena “u tarabicu”: duguljasti, pravougaoni komad, koji liči na ksilofon. Onda mesar capne satarom između svake od dugih koščica i ja pre ili nakon pripreme još dosečem nožem. Lako, jednostavno, jeftin komad mesa, ukusno – beskrajno, a obrok za priču.
Marinada je stvar ličnog ukusa: meni se ovakva dopada – ukusna, lepljiva, skoro kao ona njujorška. Rebarca se mogu svaki ponaosob valjati u marinadu ili ostaviti u komadu, pa raseći nakon pečenja, pre služenja. Jedini problem kod ovakvog jela su – umrljani prsti i izbor piva.
Marinirana rebarca
1.8-2 kg svinjskih rebaraca
3 kašike smeđeg šećera
3 kašike soja sosa
3 kašike kečapa
1 kašika senfa
3 kašike maslinovog ulja
1 ravna kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice đumbira u prahu
2 kašičice ljute dimljene paprike 
so, biber
Sve sastojke osim mesa izmešati, pa u to uvaljati rebarca u komadu ili svako rebarce posebno (ako se iseku pre pečenja). Rebarca staviti u nisku, ravnu posudu i preliti ostatkom marinade. Prekriti providnom folijom i ostaviti meso da se marinira, najbolje tokom noći, a najmanje sat-dva.
Rebarca složiti u pleh, pa peći meso u unapred zagrejanoj rerni, na 200 stepeni sati i 15 minuta.
Marinated ribs

1.8-2 kg of pork ribs
3 tablespoons brown sugar
3 tablespoons soy sauce
3 tablespoons ketchup
1 tablespoon mustard
3 tablespoons olive oil
1 flat teaspoon garlic powder
1/2 teaspoon ginger powder
2 teaspoons spicy smoked paprika
salt and pepper

Mix all ingredients except the meat, then roll the ribs in one piece or each rib separate into this marinate. Put ribs in a low, flat dish and pour the rest of the marinade over it. Seal with plastic foil and allow meat to marinate, preferably overnight, or at least an hour or two.
Arrange ribs on a baking pan, bake in a pre-heated oven at 200 degrees for an hour and 15 minutes.


3 thoughts on “Marinirana rebarca / Marinated ribs”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s