Orzo pasta sa mladim lukom / Orzo pasta with spring onions

(please scroll down for recipe in English)

Ukoliko biste morali da jedete jednu namirnicu do kraja života svakog dana, koja bi to bila? Ili – čega u ishrani nikako ne možete da se odreknete? Bez dvojbe, kod mene je to – sir. Ako bih smela da dodam još jednu stvar, onda bi to bio hleb.
Po mojim shvatanjima ne postoji loš sir, osim možda, samo možda nekih vrsta domaćih sireva koji blago kise. Već sam više puta napominjala da volim sve – mlade, stare, kremaste, u kriškama, bele, tvrde kačkavalje, sa plesnima, uvaljane u koješta. Zatim, volim ih sa svakojakim geografskim poreklom – domaće, iz svih krajeva regiona, iz cele Evrope, kao Pavlovljevom kučetu, meni doslovno kreće voda na usta pred frižiderom sa sirevima.  Kada sam bila mala, bilo mi je jako čudno kada moj tata uzima po parče hleba i sira i to u slast jede; sada se nimalo ne čudim, štaviše istom receptu pribegavam, jer  mi to lako postaje kompletan obrok u kome istinski uživam. Idealno posluženje mi je pladanj sa par vrsta sireva, neki dobar hleb sa hrskavom korom, eventualno masline i vino.
Ukoliko bih iz mora ponude sireva morala da izdvojim omiljene, onda bi moja selekcija bili domaći sjenički, oni iz kraja moga tate (planina Javor, ali ih zovu zlatarskim), neki mladi domaći, Pecorino i Camembert. Svaki od pomenutih imaju specifičan ukus koji mi prija i koji ih izdvaja iz gomile. Naravno, tu ulaze i stari ovčiji, kozji, ali prošireni spisak bi se vratio na ono – volim sve.
Za ovo jelo sam koristila baš Pecorino, ali kao zamena može da se upotrebi parmezan. Kombinacija ukusa belog vina i sira, zaokružena je aromom mladog luka i hrskavom teksturom pečenih oraha. Sve se sprema u jednoj posudi, jer se pasta i sos kuvaju zajedno. Inače, radi se o testenini u obliku zrna pirinča ili ječma, ukusno je i dekorativno, a podseća na rižoto i brzo se priprema. Ovo  je jedno od jednostavnih jela, od sasvim jednostavnih sastojaka, a rezultat je dostojan kulinarstva visokog ranga. Nikoga nećete ostaviti ravnodušnim.
Orzo pasta sa mladim lukom
(recept za štampu)

1 šaka oraha
40g putera
1 kašika maslinovog ulja
3-4 mlada luka
160g orzo paste
200ml belog vina
1/2l pileće supe (može i od kocke)
80g Pecorino sira ili parmezana
1/2 veze svežeg peršuna
so, biber
Orahe peći u plehu postavljenom papirom za pečenje, u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Ostaviti da se malo prohlade.
Za to vreme, ulje i puter staviti u šerpu i zagrevati. Potom dodati mladi luk, opran i iseckan na kolutove (beli i zeleni deo), pržiti dok blago ne omekani, par minuta. Potom sipati orzo pastu i promešati, kako bi se sastojci sjedinili. Usuti belo vino, pa kuvati dok sasvim ne ispari. Smanjiti temperaturu na srednje jaku (7 od 9 na primer), pa postepeno dodavati pileću supu, kutlaču po kutlaču, sledeću dodati kada prethodna ispari. Postupak ponavljati dok se pasta ne skuva (ukoliko se potroši sva supa, dodati malo vode). Kada je pasta skuvana, posoliti i pobiberiti po ukusu i skloniti sa ringle. Dodati rendani Pecorino ili parmezan, seckane pečene orahe i iseckani peršun i dobro izmešati.

Orzo pasta with spring onions
(print this recipe)


1 handful of nuts
40g butter
1 tablespoon olive oil
3-4 spring onions
160g orzo pasta
200ml white wine
1/2 l of chicken soup (could be made of the cube)
80g pecorino or parmesan cheese
1/2 handful of fresh parsley
salt, pepper


Put nuts into the baking pan set with parchment paper and bake in the pre-heated oven at 180 degrees for 10 minutes. Allow to slightly cool.
In the meantime, put oil and butter in casserole and heat. Then add the spring onions, washed and cut into rings (white and green parts), fry until slightly tender, for a couple of minutes. Pour in the orzo pasta and stir in order to combine all the ingredients. Pour the white wine and cook until it evaporates. Reduce temperature to medium strong (7 of 9 for example), add chicken soup gradually, ladle by ladle, adding next when previous one evaporates. Repeat the process until the pasta is cooked (if you waste the soup, add a little water). When the paste is cooked, add salt and pepper to taste and remove from stove-top. Add grated Pecorino or Parmesan, chopped roasted walnuts and chopped parsley and stir to combine.1 thought on “Orzo pasta sa mladim lukom / Orzo pasta with spring onions”

  • Ja sam, kao i verovatno mnogi drugi kad sam prvi put ugledala ovu pastu mislila daje to pirinač. Zaista je divna vrsta paste i ovako sa jednostavnim prilozima je i najbolja.A čega se en bih odrekla..svežih začinskih biljaka a i suvih začina od kojih su kardamom i cimet moji favoriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s