Orasnice / Domestic old fashion chewy walnuts biscuits

(please scroll down for recipe in English)

S vremena na vreme orasi, ovi najobičniji, domaći, toliko poskupe da njihovo korišćenje postane neslućeni luksuz. U tim, srećom – prolaznim, vremenima, poraste popularnost kremastih kolača, onih sa kokosom ili bilo kojih drugih u koje ne idu orasi ili idu tek u tragovima. Prošla godina je bila jedna od tih. Ove – orasi su vraćeni na znatno normalniju cenu, čak polovinu prošlogodišnje. Uh, kako sam se razmahala! Sada se ne bečim, kolutam očima, niti besno frkćem kada vidim u receptu da treba 400g oraha, na primer. Bila sam se odvažila nedavno da pravim rolovanu baklavu, oštrim se za Bečku (Saher) tortu, a i nakon duge pauze, ponovo pravim Orasnice.


Orasnice su onaj starinski kolač od svega par sastojaka koji kreiraju magiju. Spolja hrskave, uvaljane u orahe koji im daju teksturu, unutra blago žilave (da ne kažem opet žvakave). To je jedan od onih kolača koje jedem polako, otkidajući jedan po jedan komadić, polako uživajući u svakom. Skoro pola kilograma oraha je potrebno da bi se napravilo svega 12 komada potkovičastih orasnica, ali vredi!

Orasnice pravim po Aninom receptu, koji podrazumeva korišćenje celih jaja. Razlika u ukusu ne postoji, a dodatni plus mi je to što mi se neiskorišćena žumanca ne vuku po frižideru. Sve moje tople preporuke za ovaj kolač: ukusno, jednostavni sastojci, a pomalo nesvakidašnje u domaćoj radinosti, jer su orasnice ipak ono što se jede po kafanama – pravi boemi kažu da najbolje pašu uz belo vino ili špricer. Provereno – i uz kafu su prosto savršene.

Orasnice
(recept za štampu)

2 jaja
180 g šećera
1 kesica vanil šećera
400-500 g oraha
Samleti 250g oraha, a 250g iseckati ili krupno samleti u multipraktiku.
Jaja i šećer kratko mikserom. Smesu kuvati na pari: staviti šerpu sa vodom na ringlu da provri, pa u nju staviti manju šerpu u koju se uspe smesa. Kuvati dok masa ne počne da se
zgušnjava – 10-ak minuta, uz neprestano mešanje. Skloniti sa pare i
dodati 250g mlevenih oraha, sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.
Kašikicom vaditi ohlađenu masu, oblikovati lopticu, koju odmah pretvoriti u deblju “glistu”. Uvaljati je u seckane orahe*, saviti u oblik potkovice i ređati na pleh prekriven pek-papirom. Ukoliko se masa previše lepi za ruke prilikom oblikovanja,
samo blago pokvasiti ruke vodom i nastaviti sa radom.

Peći na 110 stepeni, sat vremena, dok ne postanu tvrđe na dodir (ne očekujte
velike promene prilikom pečenja, neće narasti, blago će potamneti i površina će
se zapeći i postaće blago čvrsta na dodir)
*Moguće je da se ne iskoristi svih 250g seckanih oraha, meni je ostalo oko 100g – sve zavisi od lepljivosti smese.
Domestic old fashion chewy walnuts biscuits – Orasnice

2 eggs
180 g sugar
10g vanilla sugar
400-500 g of walnuts

Grind 250g of the walnuts and coarsely chop 250g.
Mix eggs and sugar with a electric mixer shortly. Cook the mixture on the steam: put a pot of water on a stove to boil, then put a smaller pot with the mixture into it. Cook until the mixture begins to thicken – 10 minutes, stirring constantly. Put off the steam and add 250g ground walnuts, combine well and leave to cool.
Take a spoon of the cooled mixture, shape the ball, then reform it immediately into a thicker “worm”. Roll in chopped walnuts*, fold into a horseshoe shape and arrange on a baking pan covered with parchment-paper. If the mixture is too sticky during shaping, just moisten slightly your fingers with water and continue working.
Bake at 110 degrees for an hour, until they become harder to the touch (do not expect major changes during firing, will not grow, will slightly darken the surface will become slightly browned and firm to the touch)

* It is possible not to use all 250g chopped walnuts, I’ve used only about 150g – it all depends on the stickiness of the mixture.5 thoughts on “Orasnice / Domestic old fashion chewy walnuts biscuits”

  • Kako predivno izgledaju ove orasnice! Orasi, bademi, lesnici – ovde su jako skupi, ali s vremena na vreme moze da se priuste za fine poslastice. Uostalom, ovakve poslastice se ne jedu u velikim kolicinama. Jednom sam na tanjiricu dobila ogromnu komadinu torte pune oraha, mislim da bih se betonirala da sam sve pojela.
    Samo napred sa Zahericom, nije nikakav bauk. Ja sam je pravila po Jeleninom receptu – bila je savrsena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s