Oblande sa pavlakom

Oblande su rešenje za mnoge situacije: domaćica početnica, kreativna iskusna domaćica, brzi nepečeni slatkiš, rolat, slatka verzija u bezbroj varijanti, slana verzija….. Samo ne bih rekla da su (mnogo) brz slatkiš iz prostog razloga što im je nakon filovanja ipak potreban neki makar kratak period mirovanja, kako bi se sastojci vezali i sečenje išlo daleko lakše i pravilnije.

U svesci imam nekoliko recepata za oblande: klasične čokoladne koje se ne mogu pohvaliti niskom cenom, jer me bogatstvo sastojaka natera da se sa pravom zapitam – a što li nisam napravila tortu?! Šarene, sa kikirikijem, sa orasima, lešnicima, karamel, pišinger, sa pavlakom, onda razne rolate gde se oblanda kvasi u vlažnoj krpi i uvija sa punjenjem, najčešće posnim. Neke nisam nikada do sada pravila (ali je bitno da ih imam zapisane/prepisane iz mamine sveske), a one koje su mnogo ranije bile često na repertoaru su one sa kikirikijem. I onda je mnogo godina prošlo, a da su oblande bile skrajnute i zamenjene raznim više ili manje starinskim tortama i kolačima na kojima trenutno insistiram.

Listovi oblande me podsećaju na napolitanke, jedan od mojih omiljenih slatkiša, koje zapravo samo imaju tanju i hrskaviju oblandu između filova. Baš smo pre neki dan diskutovali na poslu i iznela sam svoje afinitete: meni su jedni od omiljenih kupovnih slatkiša pored, naravno, čokolada i jafe i mančmelou keksova upravo napolitanke. Kakao, čokoladne, mlečne, lešnik i neke kapućino ili tome slične verzije. I to je to. Ništa drugo ne izazove posezanie rukom ka polici sa slatkišima, a verujte mi da sam ozbiljno zavisna od slatkog. Srećom, još uvek pomalo biram. Sećam se da sam toliko rado jela čokoladne napolitanke tokom trudnoće, da je svekrva kupovala negde na meru u treger-kesama i slala mi; trudnoća sredinom dvadesetih godina majke je učinila da nikakve posledice srećom nisam imala uprkos tolikim slatkišima, osim što sam rodila još jednu slatkaru, sa kojom se otimam za čokolade (koje ruku na srce on dobije, ali to samo zato što se niko nije setio da meni pokloni čokoladu, smatrajući me valjda ozbiljnom, šta li ;-))

Oblande se brzo spreme, samo što će strpljenje u čekanju da se sastojci sjedine i filovi ohlade između vafl-listova biti nagrađeno kolačem koji može biti za zasladiti se preko vikenda, za neke goste ili pak kao deo ponude sitnih kolača. Mogu da traju, usuđujem se reći i preko nedelju dana, mada nisam tehnolog i ne smem da tvrdim. Ipak, meni su novogodišnji kolači opstali i za Božić i niko nije imao nikakvih problema, pa otud i ova moja izjava.

Za neverovati, ali pored mnoštva recepata koje mi se šepure po svesci, ovo su prve oblande koje objavljujem. Za nijansu su neuobičajene, ali ne smeta: jako su ukusne i izuzetno se lako pravo. Ovo je jedan od kolača koji slobodno možete da date svom tinejdžeru da napravi – ne postoji način da nešto krene naopako. A svi zadovoljni.

Oblande sa pavlakom

17.01.2020.

By:

Ingredients
 • 250g putera
 • 2 čaše od jogurta šećera
 • 2 male kisele pavlake (od 180ml)
 • 300g mlevenog keksa
 • 1 veliko pakovanje oblandi
Directions
 • Step 1 Staviti iseckani puter u šerpu i lagano zagrevati zajedno sa šećerom. Sve vreme mešati, da se šećer sasvim otopi.
 • Step 2 Nakon što se šećer otopio, skloniti sa ringle i umešati pavlaku. Dobro izmešati da se sasvim sjedini. Na kraju dodati mleveni keks i izmešati smesu da postane jednolična.
 • Step 3 Namazati hrapavu stranu jednog lista oblande pripremljenim filom. Pritisnuti drugim listom, pa opet namazati. Ponoviti postupak sa svim listovima oblande, a poslednji ne premazivati odozgo. Ovlaš pritisnuti oblandu da se dobro slepi i ostaviti na hladnom mestu. Seći na parčad željenog oblika i veličine.


2 thoughts on “Oblande sa pavlakom”

 • Oblande su poslednji kolač na mojoj listi. Nekako mi ne uspevaju. Sve bude dobro dok ne odstoje. Kada treba da se iseku budu mi žilave, umesto hrskave.
  Recept deluje vrlo primamljivo po sastojcima, mogla bih da probam jer su mak trouglići planuli u jednom danu. Pola sam sama pojela, a pola sam donela na posao da ne bih sve kolače pojela baš ja.
  Komentari su: Gde ti nadješ ove neobične kolače?” Moj odgovor je uvek isti-Kuhinja zaposlene žene.

  • 😁 mnogo hvala, draga Violeta! Sad kad imaš spravicu za sečenje kolača, i razne oblande mogu da se nađu na repertoaru. A što i ne bi: ukusne su s prave se ultra brzo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s