Labneh sir / Labneh

(please scroll down for recipe in English)
Pre par nedelja sam gledala kako Yoli na 24Kitchen sprema kuglice od oceđenog jogurta. Odmah nabavim sve što mi je nedostajalo i krenem u realizaciju. Dok sam pripremala kiselo mleko za ceđenje, negde u daljini mozga se počne javljati nekakvo prepoznavanje. Pa čoveče, to je onaj labneh sir, jako zastupljen na internetu pre par godina. I tako ja otkrijem toplu vodu….
Labneh sir je naročito popularan u libanskoj kuhinji. Radi se o svežem, lako mazivom siru čiji je ukus negde na pola puta između krem sira i pavlake. Izuzetno,  izuzetno ukusan! Na wiki-how je izrada ovog sira predstavljena u 10 koraka – nebuloza! Kojih 10, kada se to radi u 4-5: sipa se kiselo mleko u gazu, posoli se, uvrne se gaza, ostavi na ceđenje i posluži nakon toga. 
Sir se lako maže na hleb; od smese sira, nakon vađenja iz gaze, mogu se praviti kuglice i valjati u prepržen susam, začinsko bilje, ljutu papriku i slično; uvaljan u sveže začinsko bilje može se ostaviti u teglici napunjenoj maslinovim uljem; može se koristi kao bilo koji drugi sir.
Labneh (krem sir)
(recept za štampu)
Sastojci:
Kiselo mleko
So
Još potrebno:
Gaza
Cediljka
Dublja činija
U cediljku postavljenu iznad dublje činije raširiti gazu. Preko gaze usuti kiselo mleko posoljeno po ukusu. Skupiti slobodne ćoškove gaze i uvrnuti je u zavežljaj. Cediljku zajedno sa činijom ostaviti u frižideru da se cedi tokom 24 sata. Nakon toga je stvorena konzistencija krem sira, koji je spreman za dalju upotrebu.
Kuglice se prave uz pomoć dve kašičice ili kašikom za sladoled. Uvaljati ih u sitno seckano začinsko bilje po izboru i složiti u teglicu. Dodati crvenu ljutu papriku, radi boje i ukusa, pa sipati maslinovo ulje do vrha tegle.
Labneh (cream cheese)
(print this recipe)
Ingredients:
Greek style yogurt
Salt
Still needed:
Cheesecloth
Strainer
Deeper bowl
Put cheesecloth in the strainer, and put it over a deeper bowl. Pour the greek yogurt salted to taste over the cheesecloth.Compile the free corners of gauze and twist it into a bundle. Put everything in the fridge that is drained for 24 hours. Then you have cream cheese, which is ready for further use.
The beads are made with two teaspoons spoon or ice cream scoop. Roll them in finely chopped herbs of your choice and put in a jar. Add the red chilli pepper, for color and taste, and pour the olive oil to the top of the jar.


4 thoughts on “Labneh sir / Labneh”

  • Divno izgleda. Kuglice mi se posebno dopadaju. 🙂 Dobar i praktičan sir/namaz. Fotke su super!
    Mi ga često spremamo i uvek mu se obradujemo kao da jedemo prvi put… Ja volim uz paradajz (svež/u ulju) ili propržen susam ali moj Ljubiša samo i uvek uz vruću lepinjicu, pa kad je "natovari" – ne pitaj 😉 Uz to obavezno doda ljutu tucanu papriku i do ručka je miran…

  • U Pirotskom kraju specijalitet od ocedjenog kiselog mleka zove se vurda ( U Babušnici postoji i manifestacija "Vurdijada" posvećen tom proizvodu ), koaj se koristi za upotrebu kad odstoji i sazri. Vrlo često se ostavi i sa paprikama celim ili izdubljenim malo posoljenim unutra i napunjenim vurdom. pravilno odložena može dugo da stoji. Prijatno

  • Koliko je ovo dobro!! To maslinovo ulje koje se zalije do vrha tegle.. Ovo moram da napravim što pre.. samo imam dilemu oko pravljenja kuglica pomoću kašičica, to znači da je teško formirati ih rukama.. Ali, dok ne isprobam neću znati. Hvala za recept. Volim kad objašnjenje u suštini glasi: Ništa lakše! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s