Namaz od lešnika – domaća Nutela / Hazelnuts spread – homemade Nutella

(please scroll down for recipe in English)
Ljudi se dele na Eurokremovce i Nutelovce, a onda se u žučnim raspravama pojavi poneko zbog koga svi ućute, zamislivši se, nakon izjave: ja volim Linoladu/novi Cipiripi. Da nije ovih potonjih, imali bismo redovan večiti namazni derbi i pobednika ne bi bilo, već bi se trenutno stanje na tabeli formiralo u zavisnosti od broja pripadnika tabora namaza kojih u tom trenutku ima više u sobi. Odrasla sam na Eurokremu, on mi je u krvi, tako da sam navijač baš te strane. On mi je namaz br. 3 (nakon džema od šipka i šećera i cimeta) za palačinke, njega volim i na hlebu, a mogu i kašikom da se poslužim, ne biram. Nisam luda, volim ja i Nutelu i njen lešnikasti ukus, ali nju mogu samo kašikom….dok ne udarim u stakleno dno tegle. 
Moram priznati da u poslednje vreme izbegavam da kupujem bilo koji namaz ove vrste, to činim jako retko i to Eurokrem. Pre svega su uticale na mene glasine o nezdravosti kupovnih slatkih namaza, kao i o sumnjivom poreklu sastojaka od kojih se pravi. Stoga sam istraživala po internetu i pokušala da napravim nešto svoje u domaćoj radinosti, što bi bila imitacija Nutele ili nekog sličnog namaza od lešnika. Da ne bude zabune, nije 100% Nutela, ali joj je jako slična po ukusu, dok je po poreklu sastojaka…ma nije ni uporediva. Lešnik, čokolada (obična, za kuvanje), kondenzovano mleko i med. I multipraktik, koji će od par sastojaka napraviti ukusan namaz, za koji se usuđujem reći da je i zdrav. 

Za razliku od kikirikija prilikom pravljenja kikiriki putera, lešnik nisam uspela samleti u potpuno glatku smesu. Zapravo, prva tura (ova na slikama) pravljena od lešnika koji sam nedavno nabavila je čak i lošija, tj. komadići su nešto krupniji, dok je druga tura, od potpuno drugog lešnika sa namerom kupljenog u radnji ispao znatno bolje i tek se poneke čestice nisu mogle sasvim samleti. Zaključujem da stepen samlevenosti pre svega zavisi od sorte lešnika, a sve ovo napominjem kako se ne biste nervirali ukoliko vam se budu videli komadići (koji će doduše doprineti rustičnosti) i odustali od izuzetnog namaza.
Namaz od lešnika – domaća Nutela
100g sirovog lešnika
165ml kondenzovanog mleka
100g čokolade za kuvanje
3 kašike meda
Lešnik staviti u pleh, pa u hladnu rernu i uključiti na 170 stepeni. Peći dok ne počne da miriše, pa izvaditi iz rerne, malo ohladiti i oguliti trljanjem između prstiju.
Polako zagrevati kondenzovano mleko i dodati čokoladu izlomljenu na kocke. Mešati dok se čokolada sasvim ne otopi i smesa postane glatka.
U multipraktiku mleti lešnike dok se sasvim ne samelju i pretvore u više-manje glatku pastu. Dodati istopljenu čokoladu i procesirati još par sekundi. Zatim dodati med i opet uključiti multipraktik na par obrtaja, da se napravi glatki namaz.
Domaću nutelu držati u teglici, u frižideru, do nedelju dana. Pre upotrebe izvaditi na sobnu temeperaturu, kako bi postala lako maziva.
Hazelnuts spread – homemade Nutella

100g raw hazelnuts
165ml condensed milk
100g dark chocolate
3 tablespoons honey

Put hazelnuts in the baking pan, then in a cold oven and turn it on to 170 degrees. Bake until it starts to smell, then remove from the oven, cool and peel hazelnuts rubbing between the fingers.
Heat the condensed milk slowly and add chocolate crushed into cubes. Stir until chocolate is completely melted and mixture is smooth.
Grind hazelnuts in a food processor until completely grounded and transformed into a more or less smooth paste. Add melted chocolate and process for a few seconds. Then add honey and process again for a few seconds, to make a smooth spread.
Keep homemade nutella in a jar in the refrigerator for up to a week. Before use, put it onto room temperatures in order to spread easily.


2 thoughts on “Namaz od lešnika – domaća Nutela / Hazelnuts spread – homemade Nutella”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s