Mekike / Domestic fried dough (“Mekike”)

(please scroll down for recipe in English)
Trudim se da izbegavam pržena testa i prženu hranu uopšte. Uvek su mi nekako preči izbor rerna i dinstanje umesto dubokog ulja. Ne samo da su mi ukusniji, već i jednostavniji, a pre svega i zdraviji načini pripreme. 

Ipak neke stvari se teško pripremaju bilo kako drugačije osim pržeći u ulju: krofne, uštipci, lokumi, fritule, kroštule…., pa onda i mnoge druge. Tada se trudim da se obuzdam, te da imam meru i uzmem tek poneko parče. Lakše reći nego učiniti.

Uštipke sam uvek spremala kao ređe hlebno testo – brašno, voda, kvasac, so – grabila sam kašikom i spuštala u vrelo ulje. Oni su jako lepi dok su topli, mada hlađenjem postaju pomalo žilavi, ali i dalje ukusni. Dodatna im je prednost što su posni, pa kome je takvo što potrebno – eto dobrog recepta.
Onda sam se bacila na mekike: suštinski bi to trebalo da budu uštipci drugačije oblikovani. Ipak, polovinu vode sam zamenila mlekom, dodala sam jaje i napravila jednu finu teksturu ukusnog testa, da sam i sama bila ozbiljno oduševljena. U meri da ću i uštipke, osim kada su mi potrebni posni, ubuduće da spremam baš ovako – ne postaju žilavi, budu ukusni i drugi dan, meki unutra, blago hrskavi spolja. 
Oblik – kako želite. Da li ćete ih odvajati kašikom i spuštati u vrelo ulje ili seći u pravougaonike ili trouglove ili vaditi oblike čašom – to je samo stvar geometrije i ličnih afiniteta. Bitno je da je još jedan dobar recept za prženo testo pred vama.
Mekike

1/2 kvasca
200ml mlakog mleka
200ml mlake vode
1 kašičica šećera
550g brašna (+za posipanje)
1 kašičica soli
1 jaje
1 kašika ulja
1/2 čašice rakije
ulje za prženje
Kvasac razmutiti u mlakom mleku, dodati šećer i kašiku brašna, pa ostaviti da se zapeni.
Brašno izmešati sa solju, pa dodati aktiviran kvasac. Mesiti mikserom, dodaci za testo, dodajući mlaku vodu, ptom jaje, ulje, kašiku ulja i rakiju. Kada se umesi glatko, mekano testo, prekriti činiju krpom i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo izručiti na dobro pobrašnjenu radnu površinu. Rukama rastanjiti na debljinu nešto više od 1/2cm, pa iseći na željene oblike.
U široj šerpi zagrejati ulje ili mast, smanjiti temperaturu na 7,5 od 9 i spuštati mekike da se prže. Kada postane zlatno braon sa jedne strane, okrenuti ih i pržiti i sa druge strane dok lepo ne porumene. Vaditi ih na salvetu ili ubrus da se upije masnoća. Služiti uz sir, kajmak, jogurt ili pak uz džem, krem i slično.
Domestic fried dough (“Mekike”)
7g dry yeast
200ml of lukewarm milk
200ml of lukewarm water
1 teaspoon of sugar
550g flour (+ for dusting)
1 teaspoon of salt
1 egg
1 tbsp. of oil
20ml of plum brandy

frying oil
Combine flour, sugar, salt and yeast, then add milk and water, then add oil, egg, brandy and knead with electric mixer (dough hook) until smooth dough. Cover the bowl with kitchen clothe and leave to double the volume.
Dust working counter generously with flour and put dough over it. Hand out to thickness slightly over 1/2cm, then cut into desired shapes.

Heat oil or lard in a wide pot, reduce the temperature to 7.5 out of 9 and put piece of dough to fry. When it turns golden brown on one side, turn it and fry it on the other side. Take them out on a napkin to absorb fat. Serve with cheese, cream, yogurt or jam, nuts spread or similar.


3 thoughts on “Mekike / Domestic fried dough (“Mekike”)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s