Salata sa susamom i piletinom / Sesame and chicken spread

(please scroll down for recipe in English)

Koliko dijeta ili načina ishrane postoji? Verovatno koliko i potreba da se na neki način reguliše ishrana ili nešto u organizmu. Ipak, ne sećam se da je skoro neki režim bio toliko popularan kao hrono dijeta.

Mnogo ljudi ju je probalo, nešto manje je imalo odlične rezultate i bilo veoma zadovoljno kako samim tokom, tako i krajnjim ishodom. Generalno, ono što je najkarakterističnije za hrono ishranu je razmak između obroka i obroci u isto vreme (odatle ime), određena kombinacija namirnica, kao i odricanje od slatkog (potpuno očekivano) i još mnogi drugi principi. Ovo je najšturije i najlaičkije rečeno, jer sam na hrono ishrani izdržala svega par dana – ubio me je taj za mene ogroman razmak između obroka, nedostatak voća i sira, tako da podrobnije informacije ipak treba potražiti negde drugo.

Ono što me je iznenadilo je što su mnoge kompanije potpuno fantastično reagovale i obezbedile mnoge proizvode u asortimanu koje podržavaju taj način ishrane. Jedna od tih je i Frikom – nemalo sam bila iznenađena Hrono mix smrznutim povrćem i Hrono pogačicama. Naravno: ovi proizvodi apsolutno nisu namenjeni samo onima koji su na hrono ishrani, već svima koji požele da ih probaju i dalje koriste – ja sam sigurno među njima. Naime, za potrebe ovog teksta sam, priznajem, prvi put uzela Hrono pogačice i sa priličnom dozom rezerve im pristupila zbog prisutne heljde, koja nikako da mi se sasvim dopadne. Veoma sam prijatno iznenađena: heljda je očigledno prisutna, ali im ne daje onaj otužni ukus; bez kvasca su i belog brašna, sa celim zrnima žitarica. Ono što je najbitnije: ispekla sam ih u nedelju, u sredu ujutru su i dalje bile jako ukusne, spolja hrskave, unutra sočne, iznenađujuće lepe teksture – nisu se osušile, a stajale su na kuhinji, u otklopljenoj činijici. Jedno je sigurno: moj zamrzivač bez njih više biti neće – šest komada je u pakovanju, ali se po potrebi može ispeći koliko se komada želi, za one slučajeve kada nestane hleba u kući ili vam se prosto jede nešto drugačije i zdravo.

Svoje pakovanje sam pametno iskoristila: jednom sam ih jela sa salatom/namazom od susama i piletine – odlično idu uz ove pogačice, drugi put sa paštetom, a potom i samo sa kiselim mlekom. Moram priznati da ih nisam probala sa džemom, na primer, ali sam bezmalo ubeđena da je to neka sasvim nova i veoma dopadljiva kombinacija. Kao što rekoh: Hrono pogačice su prvenstveno namenjene svim pobornicima hrono ishrane, ali i mi ostali sasvim lepo možemo da uživamo u ovom zdravom dodatku obroku, jer nas samo pola sata pečenja deli od pakovanja iz zamrzivača do vrućeg, zdravog i mirišljavog peciva. Ipak, tih pola sata je osnovna preporuka, ali, kao i uvek, sve zavisi od jačine rerne – potrebno ih je pred kraj pečenja pratiti, mada ne vidim da postoji način da nešto pokvarite, pecivo sa izuzetnom lakoćom pripreme.

Salata sa susamom i piletinom
(recept za štampu)

250g pilećeg belog mesa
100g susama
400g kisele pavlake
so, biber

Pileće belo meso skuvati, pa ga iseckati na kockice od 1/2cm.
Susam prepeći na suvom teflonskom tiganju, pazeći da ne zagori.
Izmešati piletinu i susam i postepeno dodavati pavlaku (jer će pustiti tečnost, pa da ne bude vodeno). Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sesame and chicken spread
(print this recipe)

250g of chicken breasts
100g sesame
400g sour cream
salt, pepper


Cook chicken breast and once they are cooked, chop them into 1/2cm cubes.
Fry sesame in dry non-stick frying pan, taking care not to burn them.
Combine chicken and sesame, then gradually add sour cream. Season with salt and paper upon your taste.1 thought on “Salata sa susamom i piletinom / Sesame and chicken spread”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s