Krostata sa džemom / Crostata with jam

(please scroll down for recipe in English)
Onoliko silno učenje matematike tokom školovanja nije našlo baš čestu primenu u svakodnevnom životu, pri čemu četiri računske operacije smatram osnovama pismenosti, a ne naukom. Logaritamske jednačine, brojevni nizovi, Talesova teorema….su samo neke davno zaboravljene kategorije, koje su za potrebe teksta morale da budu pronađene na internetu, dok su doživele mentalno čišćenje i iz najudaljenijeg dela  mozga. Znam da je matematika jedna divna nauka (Luka mi rekao), da je jako bliska filozofiji (mada na prvi pogled deluju blisko kao Bog i šeširdžija), da je egzaktna, ali da mimo par stvari koje koristim u poslu, nekih sitnica u određenim sferama života, i onoga o čemu želim da pričam, ne baš često primenjiva ili bar ne onoliko duboko koliko se izučava u redovnom obrazovanju. No, i to se mora, pa onda nije ni teško. 

Najčešću upotrebu u svakodnevnom životu kod mene nalazi geometrija. Rizikujem da zvučim kao plavuša iz viceva, ali ja matematiku stalno koristim prilikom planiranja korišćenja plehova za pečenje. Svako malo prebacujem četvrtaste u pravougaone, a ove u okrugle. Zato kod mene u kuhinji, u posudi zajedno sa varjačama, žicama i špatulama stoje i lenjiri. Dok kažeš pleh, ja površinu okruglog kalupa obračunam tako što poluprečnik zadat u receptu pomnožim sa samim sobom, pa još sa 3,14. Onda taj rezultat podelim sa poznatom stranicom četvrtastog pleha i vidim koliko otprilike treba da bude dužina druge stranice. I isto u kontra smeru. 
Tako kod mene mere lete iz ćoškaste u oblu formu, a plehova za obračun ne manjka. Kada sam pronašla neki recept koji mi je poslužio kao osnova za dalji rad, shvatila sam da mi je potreban pleh prečnika 20-22cm, pa sam samo pomislila – eto ti sad! Možda ga i imam na nekoj polici ostave (jer tamo malo čega nema, očekujem da mi i Gremlini iskoče u najskorijoj budućnosti), ali ta cvrca od trouglića kolača mi uopšte nije ulivala poverenje. Prebacim meru časkom u pravougaonu i shvatim da mi se taman uklapa u neki davno kupljen pleh upotrebljen ravno nula puta. U redu, možda jednom, ali ne više od toga. I tako krostata dobije duguljasti oblik, takoreći novi pleh buduću čestu upotrebu, a ja kolač kojim sam veoma zadovoljna.
Krostata je tradicionalna italijanska pita, koja se sastoji od korice, raznih punjenja i testa koje se stavlja na vrh, a može da se pravi u raznim formama. Najjednostavnije punjenje koje možete da odaberete je džem, a kod mene je to bila teglica kupovnog koju sam dobila na poklon – od pomorandže, sa komadićima korice – odličan! Dakle, cela mudrost se sastoji od testa utisnutog u dno i ivice pleha, premazanog džemom po želji, i trakica testa koje se u skladu sa afinitetima postavlja preko džema. I to je sve. Ukusno. Jednostavno. Zanimljivo. A učiniće vas ponosnom domaćicom.

Krostata sa džemom

(recept za štampu)

220g brašna

1/4 kašičice praška za pecivo
60g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
110g putera
2 žumanca
250g džema
1 žumance
Izmešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, so, pa dodati puter i izmešati ga sa ostalim sastojcima i dodati žumanca. Testo je najbolje mesiti kratko (puls funkcijom) u multipraktiku ili utiskati viljuškom ili gnječilicom za pire, i to samo da se sastojci sjedine, ne duže. Ukoliko je testo suviše suvo i ne može da se formira u kuglu, dodati kašiku ili dve hladne vode.
Formirano testo podeliti na dva dela: 2/3 testa spljoštiti u disk, pa uviti u jedno parče providne folije, 1/3 testa takođe spljoštiti i posebno uviti. Testo staviti u frižider na sat vremena.
Veći deo testa razviti tanko između dva parčeta papira za pečenje i staviti na dno pleha prečnika 20-22 cm ili na primer 30×10 cm, formirajući i ivice visine oko 1,5-2cm. Ovako formiranu koru premazati džemom, pa stavit u frižider, dok se ne spremi testo za gornju koru.
Manji deo testa razviti takođe između dva parčeta papira za pečenje, pa iseći trake debljine 1 cm. Trake poslagati u željenom obliku, formirajući mrežu na vrhu, pa ih premazati razmućenim žumancetom.
Kolač peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Crostata with jam
220g flour
1/4 teaspoon of baking powder 
60g of sugar
1 vanilla sugar
pinch of salt
110g butter
2 yolks

250g of jam

1 yolk

Combine flour, baking powder, sugar, vanilla sugar, salt, add the butter and yolks and mix them in food processor, on pulse function. If the dough is too dry and can not be formed in the ball, add a tablespoon or two cold water.
Split the dough into two parts: flatten 2/3 of the dough into a disc and wrap into transparent foil, repeat with the other 1/3 of the dough. Put the dough in the fridge for an hour.
Roll bigger part of the dough between two pieces of baking paper and place at the bottom of the baking pan diameter 20-22cm or 30×10 cm, forming the edges about 1.5-2 cm in height. Spread the jam onto the crust and place it in the refrigerator until the dough is prepared for the upper crust.
Roll smaller part of the dough as well and cut the strip of 1 cm thick. Arrange ribbons in the desired shape, forming a net at the top, and coat them with a scattered yolk.
Bake in a preheated oven at 180 degrees for 25 minutes.


3 thoughts on “Krostata sa džemom / Crostata with jam”

  • Joj svaka čast za preračunavanje. Ja to onako zdravo seljački odšacam od oka jel bi ta količin asastojaka bila dobra za ovaj pleh.
    A ova situacija sa Gremlinima u špajzi je i kod mene.

    • Moram da se dovijam 😉 Ovako bih verovatno shvatila da mi je mali pleh, kada bi mi pola smese ostalo u činiji….
      Sve su žene iste ili makar sve ostave 🙂

  • Bila sam se raspisala na sve teme, mere ..matematiku ali komentar se izgubio. Pa samo da ponovim krostata je fanrastičnsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s