Čokoladne kocke / Chocolate cubes

(please scroll down for recipe in English)
Generalno govoreći, osoba sam koja poštuje pravila, koja sledi sve postavljene norme i koja pušta da je tok nosi. Nemam neku potrebu da štrčim, da prema sebi uređujem svet, već imam sreću da se kameleonski jednostavno prilagođavam.

Doza izazova i potrebe za posebnošću se svojevremeno isticala u želji da idem u muške škole (a završila sam većinski ženske), da se prijavim u vojsku (?!?!), da budem kriminalistički inspektor (ovde bih još o-ho-ho znakova interpunkcije mogla da stavim), da budem tajni agent (ovo ni ne zaslužuje komentar), da se bavim istraživačkim novinarstvom, kriminalističkom advokaturom i slične stvari. Srećom, na deo su roditelji stavili veto, na drugo su mi upućivali onaj pogled ‘jeste malo ćaknuta, ali je naša, volimo je, proći će je’, a deo me je stvarno i prošao. 
Ipak, iako sledim pravila i norme, izazovi ponekad stidljivo provire i nateraju me da se žacnem, ispravim i krenem u akciju, rešena da će nešto biti obavljeno. Jer je izazov. Tako, pre par nedelja, iz časopisa Lepota i zdravlje su me pitali da li bih učestvovala u novom broju sa receptom od samo tri sastojka. Hmmm? Da li treba reći da je rukavica bačena i izazov prihvaćen? Još kako. Društvo odabrano (šefovi kuhinja najboljih beogradskih restorana i blogeri koje do neba cenim) i ja. A recept? Zagrej, smuti i prospi. Od tri sastojka. 
Ne preterujem, stvarno je baš tako. Dobijaju se čokoladne kocke, koje, naročito ako se lepo i pažljivo iseku, izgledaju kao deo neke fine bombonjere, a sjajan su dodatak na ponudu sitnih slavskih kolača, na primer. Ili, uvijene u celofanske kesice, sa satenskom mašnom, mogu da budu lep poklon. Sve to ako ubedite ukućane da ih se klone, što meni nije pošlo za rukom. 
Čokoladne kocke
400g čokolade za kuvanje
Konzerva kondenzovanog mleka (400ml)
100g seckanih oraha

Izlomiti čokoladu, staviti u šerpicu, pa zaliti kondenzovanim mlekom. Postepeno zagrevati, uz stalno mešanje. Kada se čokolada sasvim otopi i dobije se glatka, jednolična smesa, skloniti sa ringle i umešati seckane orahe.
Pleh dimenzija 20x20cm ili sličan postaviti papirom za pečenje. U tako pripremljen pleh izručiti smesu, poravnati i ostaviti da se hladi. Seći u kockice željene veličine i služiti hladno.


Chocolate cubes
400g of dark chocolate
Condensed milk (400ml)
100g of chopped walnuts
Break the chocolate, put it in a pot and add condensed milk. Heat gradually, with constant stirring. When the chocolate is completely dissolved and the smooth, uniform mixture is obtained, remove from the stove and add walnuts.
Set baking pan dimensions 20x20cm or similar with baking paper. Pour the mixture in, align it and let it cool down. When it is chilled, cut into cubes of the desired size and serve cold.
10 thoughts on “Čokoladne kocke / Chocolate cubes”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: