Kremasta pita sa limunom / Cream lemon pie

(please scroll down for recipe in English)

Do skora sam bila prilično neuka kada je u pitanju organska proizvodnja, prosto nisam znala šta to podrazumeva, jer sam naivno mislila da se sve gaji i pravi na tradicionalan način, onako kako su još naši stari radili. Sećam se svojih letnjih raspusta na selu, kada sam babi ili prababi pravila društvo i vodila krave na ispašu (samo dve, ali dramatičnije zvuči ako zamislite stado). Izvedemo ih iz štale, povedemo na debelom kanapu do dobre, kvalitetne obližnje livade pune opojnih letnjih mirisa, zabodemo kočić i ostavimo ih da uživaju: jedu travu, preživaju, sunčaju se, leže ili stoje i sve ostalo što čini dnevni posao krava na ispaši. Onda u neko doba ponovo odemo na livadu i radimo ono što se zvalo “prepnemo krave”, tj. prebacimo ih u hlad ili ih pomerimo malo dalje, na novu, svežu travu, a malo dalje od ove koju su već popasle. Ponesemo im i vode u njihovim kofama, te ih i napojimo. Uveče ih vraćamo u štalu i onda sleduje sav taj opet redovan posao oko muže krava, kako bi se dobilo zdravo, dobro, kvalitetno mleko koje je takvo upravo zbog brige koja je ukazana toj dragocenoj životinji.

Dobra vest je da u Srbiji ipak postoji organska proizvodnja, najsličnija gore opisanoj, karakterističnoj za malo domaćinstvo koje mleko dobija za svoje potrebe i nalazi se odmah tu, na organskoj farmi u Čurugu (Vojvodina).

Bello je robna marka mlekare Imlek, koje sa ponosom nosi oznaku 100% organic i ima sve sertifikate da to potkrepi. To podrazumeva da kravice imaju dovoljno svetla, prostora za šetnju i boravak, da se ne tretiraju veštačkim hormonima, te da su hranjene isključivo organskom hranom (tj. najčešće su pasle na livadama i to onim koje nisu hemijski tretirane). Ovako dobijeno mleko je ukusno (Luka kaže da “skroz ima ukus kao mleko”, ma šta mu to značilo), ima 71% više omega 3 masnih kiselina od uobičajeno dobijenog mleka i bolji odnos omega 3 i omega 6 kiselina.

Ukoliko ste, kao ja, u zavadi sa mlekom (koje Bello ima kao sveže i kao tzv. dugotrajno), za sve nas postoje i drugi Bello proizvodi, jednako kvalitetni, jer su proizvedeni od organskog mleka: Bello jogurt, Bello kiselo mleko, Bello kisela pavlaka i Bello beli sirBello organic je robna marka koju treba da zapamtite ukoliko želite da se hranite zdravo.

Današnji recept je fina, kremasta pita, osvežavajućeg ukusa limuna, a u čijoj su pripremi učestvovali Bello kisela pavlaka i Bello mleko. Sastoji se od prhke, tanke korice, koja je podloga za krem fil, a odozgo se može ukrasiti slatkom pavlakom ili šamom od belanaca, a može se ostaviti i bez ičega ili pak samo posuti prah šećerom. Idealna za letnje dane, mada se recept može sačuvati i za zimu – krem uvek prija.

(u saradnji sa Bello organic)

Kremasta pita sa limunom
(recept za štampu)
Kora:
130g brašna
2 kašike šećera
izdašan prstohvat soli
125g hladnog putera
3-4 kašike hladne vode
Fil:
130g šećera
70g gustina
1/2 šolje soka od limuna
3 žumanca
60g putera
narendana kora limuna
Po želji: slatka pavlaka ili šam od belanaca ili prah šećer
Kora: izmešati brašno, šećer i so, pa utrljati hladni puter isečen na kockice u tako dobijenu smesu. Dodavati kašiku po kašiku vode, kako bi se dobila kugla testa, koja ne treba da bude sasvim glatka. (Sve ovo može da se uradi u blenderu, ali ne treba dugo mesiti, već samo u par okretaja, tek da se sjedini). Uviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižideru na najmanje 1/2 sata.
Testo razvaljati u krug prečnika 30cm, pa ga utisnuti u okrugli pleh prečnika 24 cm, prekrivajući dno pleha i bočne ivice. Preko ovako formirane kore staviti papir za pečenje, pa onda posuti zrna pasulja ili kuglice za pritiskanje testa. peči u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, pa skinuti papir sa zrnevljem ili kuglicama. Nakon toga peći još 12 minuta. Izvaditi koru i ohladiti je  sasvim.
Fil: 250ml mleka staviti u šerpu, dodati šećer i staviti da proključa. U činiji izmešati gustin, sok od limuna, 100ml mleka, žumanca. Kada provri, vrelo mleko preliti preko smese sa žumancima i gustinom (nikako obrnuto). Izmešati, pa sve vratiti u šerpu i kuvati na umereno jakoj vatri, neprestano mešajući. Pred kraj dodati narendanu koru limuna.
Kuvani fil izručiti u činiju, pa prekriti providnom folijom tako da sasvim prijanja preko fila.  Ostaviti da se ohladi.
Kada je smesa prohlađena, dodati kockice putera, muteći mikserom. Nakon toga, usuti kiselu pavlaku i mutiti dok se ne dobije gladak, svilenkasti fil. 
Fil usuti preko ohlađene kore i poravnati. Ostaviti u frižideru da se ohladi, pa ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šamom od belanaca ili posuti prah šećerom.

Cream lemon pie
(print this recipe)


Crust:
130g flour
2 tablespoons sugar
a generous pinch of salt
125g cold butter
3-4 tablespoons cold water


Cream:
350ml Bello organic milk
130g sugar
70g corn starch
1/2 cup lemon juice
3 egg yolks
60g butter
grated lemon peel
Bello organic sour cream

Optional: heavy cream or egg whites meringue or icing sugar for frosting


Crust: mix the flour, sugar and salt, then rub the cold butter cut into cubes. Add a tablespoon by tablespoon of water to make a ball of dough, which should not be completely smooth. (All this can be done in a blender, but just in few circles, only to be united). Put the dough in a transparent foil and leave in the fridge for at least 1/2 hour.
Roll out the dough into a circle 30cm in diameter, and press it into a round baking pan diameter 24 cm, covering the bottom and side edges of the pan. Put baking sheet over the crust formed in this way, then sprinkle beans or baking beads. Bake in a pre-heated oven at 200 degrees for 15 minutes, then remove the paper with the grains. Now bake for another 12 minutes. Cool completely.
Cream: put 250ml milk in a saucepan, add sugar and let it boil. Mix the cornstarch, lemon juice, 100ml milk, egg yolks in a mixing boil. When milk starts to boil, pour the boiling milk mixture to egg yolks and corn starck (not vice versa). Stir it, then put it back to the saucepan and cook over moderately high heat, stirring constantly. At the end, add the grated lemon peel.
Put cooked cream in cold bowl and cover with stretch foil so completely adheres over filling. Allow to cool.
When the mixture is chilled, add the diced butter, mixing with electric mixer. After that, pour the sour cream and stir until a smooth and silky.
Pour the cream  over the cooled crust. Leave in the fridge to cool, then decorate with the whipped cream or meringue or sprinkled with powdered sugar.16 thoughts on “Kremasta pita sa limunom / Cream lemon pie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s