Krekeri od heljde

Heljda i ja smo doskora bili u zoni velike netrpeljivosti, u meri da sam i najmanju količinu heljdinog brašna u mešavini osećala, kao i da sam za neka peciva koja su se prodavala po pekarama znala da nemaju ni slovo od heljde, te da su u pitanju neke vrste obojenog brašna, a nikako ono koje bi trebalo da bude.

Onda je heljda počela polako da se provlači kroz moj život. Prvo mi je Maja dala da probam krekere, kako bih videla da li mi baš mnogo smetaju, te da li, kao heljdomrzac, mogu da ih istolerišem. Čuj da istolerišem: pozamašna količina u plastičnoj kutijici je netragom nestala za nekoliko sati. Sve vreme sam ja nekako u sebi kudila heljdu, a sve više mi se dopadala. Onda je na red došla heljdopita: pravim je prema objavljenom receptu, sve planirajući da heljda dobije veći procenat nego što joj je dozvoljeno, jer nekako mislim da bih volela da se i više oseća.

Heljda nije prava žitarica, već pseudožitarica. To je jednogodišnja zeljasta biljka, koja ne podleže genetskim modifikacijama i gaji se bez pesticida i nitrata; zbog toga je smatraju korovom. Gaji se u visokim i hladnim područjima, čak i na skoro neplodnom zemljištu. To je biljka koja nema problem sa korovom, već ga i potiskuje sa zemljišta! Pravi Betmen među biljkama! Sa druge strane, veoma je zanimljivo da u Grčkoj, na primer, kao i u nekim drugim evropskim zemljama, za heljdu gotovo da nisu ni čuli! Još jedna zanimljivost je da je heljda medonosna kultura koju pčele veoma vole. U Rusiji je naročito rasprostranjeno gajenje i konzumiranje heljde, a heljdin med je veoma popularan.

Izuzetno je zdrava i korisna: ima mnoštvo proteina, povoljno utiče na dijabetičare jer smanjuje nivo glukoze, a utiče i na smanjenje lošeg holesterola. Nema glutena, a ima mnoštvo vlakana, minerala i vitamina. Sve ove podatke možete i sami pronaći na internetu, nego ja ovo pišem više zbog sebe, ne bih li utuvila u glavu da uvek moram imati krekere u ostavi, jer su odličan obrok uz šolju jogurta, a naročito imajući u vidu ovaj deo sa skidanjem lošeg holesterola. Mislim, imam ja s vremena na vreme u nekim kutijama ove krekere, ali je njihov problem što se ne zadržavaju dugo. Hrskavi i fini, ukusni i taman – ja ih tamanim dok ih ima. Bez neke griže savesti, moram priznati, jer sam letimičnim pogledom na sastojke i nutricionističkom šac-metodom utvrdila da nisu mnogo kalorični, a da su veoma zdravi, te se za kreker više uvek nađe opravdanje.

Išli su ovi krekeri sa mnom i na putovanja, odlazili su i na posao, baškarili su se u ostavi, da su uvek pri ruci. Ne znam da li bih ih svrstala u grickalicu, deo doručka ili užine. Najdraži su mi sa susamom i lanom, samo iz praktičih razloga – najlakše se seku. U odnosu na Majin recept, smanjila sam ulje i duže ih pečem uz izmenjene uslove, kako bi mi bili hrskaviji. Inače sam ovaj genijalni metod korišćenja sirove heljde apsolutno prihvatila – mnogo mi je bilo zanimljivo, a verujem da je unekoliko zdravije nego korišćenje brašna.

Ovi krekeri od heljde su dokaz da grickalica može da bude zdrava. Kako vam se čini?

Krekeri od heljde

13.02.2020.

By:

Ingredients
 • 150g sirove heljde
 • 300ml vode
 • 60g ovsenih mekinja
 • 100g semenki (susam, lan, suncokret....)
 • 25ml maslinovog ulja
 • 1 kašičica soli
Directions
 • Step 1 Heljdu potopiti u 300ml vode i ostaviti preko noći.
 • Step 2 Sutradan sve skupa (heljdu i vodu) preručiti u multipraktik ili seckalicu (čoper) i procesirati dok se ne dobije kaša.
 • Step 3 Tako dobijenu kašu izmešati sa ovsenim mekinjama, semenkama, uljem i solju. Izručiti u pleh od rerne (40x30cm ili veći) postavljen papirom za pečenje i lepo poravnati.
 • Step 4 Peći u unapred zagejanoj rerni na 160 stepeni 10 minuta. Nakon toga izvaditi iz rerne, iseći na željene oblike (najlakše je koturom za sečenje pice, a ćoškove samo dodatno zaseći nožem).
 • Step 5 Vratiti u rernu i nastaviti sa pečenjem još 50-55 minuta.


5 thoughts on “Krekeri od heljde”

 • Ovo mi zvuči tako da bih momentalno pravila da su mi sastojci pri ruci! Samo da proverim šta su ovsene mekinje, je li to isto što i pahuljice ( mada po logici ne bi trebalo, ovde je celo zrno zgnjecpčeno, ali nisam nikad naisla na mekinje ovsa..)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s