Kolač sa šargarepom / Carrot cake

(please scroll down for recipe in English)
Uskrs je jedan od dva najveća hrišćanska praznika, a neki kažu da je upravo čudesni događaj koji se obeležava – vaskrsenje Hristovo – osnova religije. Jaja se farbaju zbog onog “Hrist će vam vaskrsnuti kada kokoške počnu da nose crvena jaja”, ali sam sigurna da taj običaj opstaje upravo zbog tog finog  zajedništva, farbanja jaja, lupanja na Uskrs, veselja prilikom tog kobajagi takmičenja i slično. Tačan datum Uskrsa verovatno niko osim crkvenih ljudi ne ume unapred da izračuna, ali srećom da sada postoji internet, te se ovaj praznik može predvideti čak i decenijama unapred (ranije se čekalo izdavanje crkvenog kalendara za narednu godinu, pa su ga buduće mlade užurbano prelistavale, ne bi li imale makar neku predstavu kada će zakazivati venčanje – ovo iz ličnog iskustva, naravno)

Ranije je najrasprostranjenije bilo farbanje jaja u lukovini, meni tako fino i starinsko, a da me čovek pita zašto to nikada ne radim – ne znam. Moja Uskršnja jaja su uvek u svim bojama koje nađem, a bojim ih da budu jarkih nijansi, najjačih koje farba iz kesice dozvoli. Ove godine sam se naoštrila da budu pastelna, pa ćemo videti kuda će me to odvesti. I ova jaja sa slike trebalo je da budu pastelna; jedan okret više u rastvorenoj boji me je iz sveta pastela bacio u neonski krajolik. A što je najbolje od svega: kao i mnogi drugi kulinarski blogeri, sve je moralo biti pripremljeno unapred, pa sam na svetlo dana izvukla ukrase znatno ranije nego što je potrebno, spremila kolač, pripremila i dekoraciju i onda sam došla do jaja. Hm? Šta sad? Dooooobro, ofarbaću ih. Ne jedu mi se kuvana jaja…. Šta sad – niko ne zna da li sam ofarbala sirovo ili skuvano jaje (lepota fotografije). Tako jaje odmah iz frižidera bućnem u razmućenu farbu, ono počne boju da prima kao ludo, pa umesto planirane bebi-roze, moje jaje postane dobra ciklama. Dooooobro, praviću se da mi je baš to potrebno. Postavim sve za slikanje, a to je skalamerija sve u šest: hoklica, podloga, stiropor za odbijanje svetlosti, stativ, foto-aparat, daljinski okidač, instalacija za povezivanje sa kompjuterom, pa onda tek ono najbitnije – stolnjak, kolač, tanjirići, cveće, gnezda, jaja i slično. I na kraju – drvena daska, zapravo šper-ploča, koja glumi neku pozadinu ili šta već hoće. Sve to je funkcionisalo donekle, mrdni listić levo, cvetić desno, gnezdo se ne da – razmotava se i hoće da pobegne sa sve svežim, a obojenim jajetom – vraćaj na mesto. I to je tako do jednog trenutka bilo pod kontrolom, kada odjednom ona pomenuta šper-ploča izgubi ravnotežu, dočepa se golog parketa, skliznu i pravo na – sirovo jaje na sred čistog stolnjaka! Kuku! Vraćaj pozadinu, brzo čisti jaje, stavi tanjirić na sred fleke i nastavi kao da se ništa nije desilo. To je samo mala ilustracija za sve one koji mi kažu – jao, kako je sve čisto i uredno na tim slikama….
Ovaj kolač (koji je mirno pozirao i nije pravio probleme) ne spada u red nekih svečanih torti, ali je sasvim prihvatljiv kolač koji će dragi gosti znati da cene. Začinjena kora, sočna i ukusna, u koju idu i šargarepa i ananas iz konzerve se nalazi pod krovom od fila sa krem-sirom. Seckani orasi daju teksturu, mada je i ananas zbunio sve koji su probali. I ono što je svima bilo zajedničko: nisu mogli da se odvoje od viljuškice dok i poslednja mrvica sa tanjira nije bila uklonjena.
Srećan Uskrs i Hristos voskrese svima koji slave u nedelju, a sa malim zakašnjenjem želim sve najbolje i onima koji su ga proslavili nedelju dana ranije.
Kolač sa šargarepom
1 manja konzerva ananasa (oko 300g ploda)
4 šargarepe
4 jaja
120g šećera
150g smeđeg šećera
1 šolja ulja
250g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašičice cimeta
1 kašičica muskatnog oraščeta
100g sitno seckanog oraha
60g putera
190g prah šećera
450g sira
2 kašičice vanila-ekstrakta
seckani orasi
1. Sitno iseckati oceđeni ananas.
2. Sitno izrendati šargarepu.
3. Umutiti jaja, dodati šećer i smeđi šećer, pa nastaviti mućenje. Usuti ulje, 2 kašike tečnosti iz konzerve ananasa i umutiti glatku smesu, pa dodati rendanu šargarepu i još kratko mutiti.
4. U pripremljenu smesu, dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo, cimetom i muskatnim oraščetom, pa rukom izmešati dok se ne dobije jednolična smesa.
5. Na kraju dodati seckani ananas i orah i izmešati da se sve sjedini.
6. Pripremljenu smesu izručiti u pleh dimenzija 22x33cm ili sličan postavljen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. 
7. Umutiti puter i prah šećer, pa dodati sir i vanila-ekstrakt i umutiti glatku smesu, koju premazati preko ohlađene kore. Posuti seckanim orasima.
Carrot cake

1 small pineapple can (about 300g of fruit)
4 carrots
4 eggs
120g sugar
150g brown sugar
1 cup oil
250g flour
10g baking powder
2 teaspoons cinnamon
1 tsp nutmeg
100g finely chopped walnuts

60g butter
190g powder sugar
450g cream cheese
2 teaspoons vanilla-extract
chopped walnuts

1. Chop the pineapple.
2. Shred the carrot.
3. Mix the eggs, add sugar and brown sugar, and continue to mix. Add the oil, 2 tablespoons of liquid from the pineapple can and shredded carrot, and mix just a bit more.
4. Add flour combined with baking powder, cinnamon and nutmeg, and then mix with the spatula until uniform mixture is obtained.
5. Finally add chopped pineapple and walnuts and mix to make it all together.
6. Pour the prepared mixture into a baking pan measured 22x33cm or similar set with baking paper and bake in preheated oven at 180 degrees for 40 minutes.
7. Mix the butter and powdered sugar, then add the cheese and vanilla-extract and mix the smooth mixture, then spread it over the cooled crust. Sprinkle with chopped nuts.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s