Kolač sa bananom II / Banana bread

(please scroll down for recipe in English)
Pre par godina sam prvi put bila objavila kolač sa bananom, koji je nastao iz potrebe da rešim pitanje banana sa par pegica koje se vuku po kuhinji, a koje Luka uporno ignoriše. Ništa se u međuvremenu nije izmenilo: i dalje su dve pege koje nastanu pre svega usled dobrog grejanja i toplote stana znak da je banana trula i samim tim neupotrebljiva – naravno u vrednosnom sistemu moga sina. 

Ne vrede nikakva ubeđivanja, on se sve saglasi sa mnom, ništa se ne buni, već samo nastavi da ih ignoriše. I tako sam ja počela da kupujem po tri banane, koje imaju žutu ka zelenoj boju kore i da veoma često izneverim svoj princip posluženja: ako ne osta, ne bi dosta.
Taj prvi kolač sa bananom ima dva koraka – kora i posip i to ga čini nešto “komplikovanijim” za izradu. Zapravo, imam jedan sud više za pranje nakon pripreme, a htela sam da jednostavan kolač još više pojednostavim. Malo istraživanja, probanja i menjanja tu i tamo i došla sam do prave projare među kolačima: pravi se veoma brzo, čak sve može da se smućka u blenderu, seckalici, multipraktiku ili bilo kakvoj sličnoj priručnoj mašini. Sipa se u pleh i peče. 
Rezultat je jako fini kolač, koji je dobar za uz kafu, šolju mleka, lepa užina, diskretno zaslađen i taman kako treba. Može se dodatno začiniti cimetom, kardamomom ili ostaviti tek ovakav – ne smeta mu ništa. Može se praviti u formi mafina (vreme pečenja 20-25 minuta), mogu se dodati parčići čokolade, seckani orasi. Kako god vam drago, bitno je da imamo rešenje za prezrele banane iz ovog ili onog razloga. Moje upravo zriju na kuhinji za još jedan krug ovog kolača. Pogađate – sudbina im se znala već nakon prve dve pege.
Kolač sa bananom
3 zrele banane
2 jaja
190g šećera
1 vanilin šećer
120ml ulja
60g kisele pavlake
150g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Po želji: cimet, kardamamom ili slično.
Izgnječiti banane viljuškom.
Umutiti jaja, pa ima dodati šećer, vanilin šećer, potom ulje i kiselu pavlaku. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Kada se sve izmeša, pripremljenu smesu uliti u pleh dimenzija 23×13 cm ili sličan, postavljen papirom za pečenje. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 50-60 minuta (proveriti čačkalicom da li je pečeno)
Banana bread
3 ripe bananas
2 eggs
190g sugar
1 teaspoon of vanila
120ml oil
60g of sour cream
150g of flour
1 tsp baking powder
Optionally: cinnamon, cardamom or similar

Mash bananas with a fork.
Mix eggs with electric mixer, add sugar, vanilla sugar, then oil and sour cream. Finally, add flour combined with baking powder.
Pour prepared mixture into a 23×13 cm baking pan or similar, covered with baking paper. Bake in preheated oven at 180 degrees for 50-60 minutes (toothpick check)


1 thought on “Kolač sa bananom II / Banana bread”

  • Probajte pokriti banane čistom pamučnom krpom,malo im se produži život i"žutilo" bez točkica.Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s