Keks sa suvim jabukama / Biscuits with dried apples

(please scroll down for recipe in English)

 Dođu ti tako neki bezvezni dani. Kada mi moje prirodno ugrađene liht-ružičaste naočare kroz koje gledam svet izgube svu svoju boju i sjaj, kada se urote Marfi i onaj gore, kada se opet setim onog svog – Bože, šaraj malo. Ma pustite vi tu priču da dobiju da nose oni koji to mogu. Zašto ja nisam jedna krhka curica koja dobije životnog tereta u težini dva oraha, a svi je maze i paze i govore – ma nemojte nju, ona je tako osetljiva i fina? Šipak! Ja dobijem iskustveni naramak veći od sebe, pa tegli i vuci, bez milosti i pauze. I budem ja jaka kada sve prođe. Ili emotivno i socijalno gruba, i ispadnem unekoliko površna, ako na neke prolazne stvari gledam sa stavom – pa dobro, i šta sad, kao da je to neki problem? 

Kako se rešava većina problem? U kuhinji. Neko jelom, neko kuvanjem. Neko uz oboje. Nekome odgovaraju komplikovani recepti i postupci u mnogo delova, kako bi se ceo dan držali zauzetim. Drugima oni jednostavni, koji se privode kraju u svega par jednostavnih koraka i isto toliko sastojaka. 

Ukoliko pripadate ovoj drugoj skupini, evo pravog recepta za vas (pa čak i ako niste, ne može da škodi jedan lak recept više). Jednostavni sastojci, plus sušena jabuka koja je sve dostupnija za nabavljanje i multipraktik koji sve više kuhinja ima – dobija se jedan baš fin keksić sa osvežavajućim ukusom jabuke. 

Ovo je jedan od onih recepata koje prepisujete iz TV emisija, pa onda kada na kraju pogledate šta se pisali piljeći u ekran – nemate pojma ni da li je gulaš ili torta u pitanju. Srećom, postoje i reprize, te sam uspela da popišem ceo recept žustrog Džejmija Olivera. Da vi ne jurite po programskoj šemi, recept sledi.


Keks sa suvim jabukama
(recept za štampu)


100g sušenih jabuka
100g smeđeg šećera
100g putera
200g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 jaje


U multipraktik staviti sušene jabuke, pa ih mleti dok ne postanu sasvim sitne. Potom dodati šećer i nastaviti blendiranje, potom puter, a zatim i brašno izmešano sa praškom za pecivo.
Sada odvojiti 2 kašike ovako formirane smese i ostaviti sa strane.
U ostatak smese dodati jaje, nastaviti blendiranje, kako bi se lepo sjedinilo. Dobijenu smesu izručiti na radnu površini i par puta pritisnuti rukama, da bi se formirala kugla od testa.
Dobijeno testo iseći na 24 dela (može se formirati kobasica, koja se iseče).
Svaki deo urolati u kuglicu, pritisnuti je malo odozgo da se spljošti i posuti sa malo odvojenog testa (onog dela pre dodavanja jaja).
Peći na 200 stepeni 12 minuta.

Biscuits with dried apples
(print this recipe)


100g dried apples
100g brown sugar
100g butter
200g flour
1 tsp baking powder
1 egg


Put the dried apples in the food processor and process them until they become completely grinded. Then add sugar and continue to blend, then butter, and then flour combined with baking powder.
Take 2 tablespoons of this mixture and leave aside.
Add the egg to the rest of the mixture, continue to blend. Transfer the mixture to the work surface and press with hands several times to form a ball of dough.
Cut the dough into 24 parts, form each part into a ball, press it slightly from the top to flatten and sprinkle with a mixture which was set aside (the part before adding the eggs).
Bake at 200 degrees for 12 minutes.
(adapted from Jamie Oliver’s recipe)4 thoughts on “Keks sa suvim jabukama / Biscuits with dried apples”

  • Od kada ste objavili ove keksice pravila sam ih vise puta. Lako se prave, jako su ukusni zbog osvezavajuce jabuke koja se prijatno oseti u njima. HVALA na odlicnom receptu. Sve preporuke onima koji se dvoume da li da ih prave.
    Savet: posle hladjenja pokriti ih providnom folijom da se na isuse.
    Tijana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s