Koktel sa ruzmarinom / Cocktail with rosemary

(please scroll down for recipe in English)

Ruzmarin je tema ovomesečne Ajme igrice, koju je zadala Milkica. Mogla bih mnogo recepata da prijavim, jer mi je ruzmarin jedan od omiljenih začina. Neizostavan je u svakoj mediteranskoj kombinaciji, uz nezaobilazni bosiljak, origano i majčinu dušicu. Pažnja pri doziranju je više nego dobrodošla, jer se radi o izuzetno aromatičnom dodatku (ja ga stavljam upola manje nego ostale). 
Mene ruzmarin uporno podseća na svadbe, mada se ni ne sećam kada sam poslednji put bila na nekoj gde su gosti ukrašavani karakterističnom grančicom. Podseća me i na nezaboravnu ekskurziju u Poreč u VIII razredu – žbunovi ruzmarina su rasli oko naših bungalova, pa je nakon kratke majske kiše mirisala cela laguna. Podseća me i na Mediteran, na laganu, zdravu kuhinju koja mi je visoko na listi omiljenih – kada hoću nekom jelu da dodam posebnost ovog podneblja, izmešam začine i – već sam tamo.
U ovom Ajme krugu predstavljam Koktel sa ruzmarinom, koji mi već dugo stoji na listi čekanja za probu; dovoljno specifično, a beskrajno lako za izradu. 
Nisam neki kapacitet za alkohol, pa je prava sreća da znam kada je dosta. Pametno pijem, a sa druge strane, alkohol mi je apsolutno nepotreban za dobar provod, čak je i smetnja. Meni je dovoljna kisela voda  i dobro društvo. Sa druge strane, veoma volim koktele, “pića sa kišobrančićima” su mi prvi izbor, odmah sa vinom ili pivom, a zavisi od prilike. 
Koktel sa ruzmarinom nema kišobrančić, a slatkoća se dozira dodavanjem sirupa od ruzmarina. Jačina takođe – dodavanjem ili smanjivanjem količine vodke. Sve u svemu, odnos sastojaka je vrlo proizvoljan i zavisi isključivo od ličnog ukusa konzumenata. Predlažem ga kao neobičan aperitiv ili za neko žensko veče, za dame koje vole neuobičajene ukuse pića i kombinacije u čaši. Živeli!
Koktel sa ruzmarinomoriginalni recept
Sirup od ruzmarina
1 šolja vode
1 šolja šećera
3 grančice ruzmarina
Sipati sve sastojke u manju šerpu i staviti da proključa. Kada provri, nakon 3-4 minuta skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Procediti u manju flašu ili u teglu. Ostaviti u frižider i koristiti po potrebi.
Sastojci za koktel
sirup od ruzmarina
vodka
limeta
kocke leda
gazirana mineralna voda
U čašu staviti nekoliko kocki leda, a zatim i sok od limete. Dodati 4-5 kašika sirupa od ruzmarina, par kašika vodke i iseckanu limetu. Dopuniti čašu gaziranom mineralnom vodom. Poslužiti.
Cocktail with rosemaryoriginal recipe

Rosemary syrup
1 cup water
1 cup sugar
3 sprigs fresh rosemary
Combine all three ingredients in a small pot and bring to a boil. Leave to boil 3-4 minutes, remove from the heat, cover and allow to cool completely. Remove the sprigs of rosemary. Store in a bottle or closed jar.

Rosemary cocktail
rosemary syrup
vodka
lime 
ice cubes
sparkling water

Put several ice cubes in a glass, squeeze some lime in. Pour in 4-5 tablespoons of rosemary syrup and few tablespoon of vodka. Top with sparkling water.


10 thoughts on “Koktel sa ruzmarinom / Cocktail with rosemary”

  • I meni je dovoljan sokić, mada sam se u poslednje vreme navukla na Somersby. Da znaš da ima raznih ruzmarina. jednom sam kupila grančice na pijaci i nisu se mogle uporediti sa onim kupovnim sušenim ruzmarinom, tj. kupovni je bio bolji. Sigurno da ima sto vrsta. A za svadbe, da, to polako izumire, šteta.

  • Ovo je zbilja odlično. Jednostavno, a efektno. Dijelim tvoje iskustvo: najbolje se zabavljam mrtva – trijezna:)) Volim vino i još neka pića, ali to je u vrlo malim količinama, jer čim popijem više nego što mi organizam želi, spava mi se i zabava bye, bye. Ovo pinam.

  • Ja volim malko da popijem, ali nikada ne preteram. Sto kaze moja seka, najbolje je nakon jednog, ali samo jednog piva. 🙂
    Bas mi je zanimljiv ovaj liker… 🙂

  • Kod mene je vrhunac alkohola čaša vina ili čašica likera, i zabava može početi 🙂 Ipak , ovaj koktel ću rado isprobati , zanimljiv je, sigurno osvježavajući i super mi izgleda. Sirup od ruzmarina odmah danas stavljam u frižider, oduševio me !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s