Kiš sa tri vrste sira / Quiche with three cheeses

(please scroll down for recipe in English)

Moj posao od koga živim je vezan za kozmetiku, vrhunsku. Pre neki dan mi u kancelariji dođe do ruku magazin, koji sam prelistala, čisto profesionalno zainteresovana. Ne lezi vraže – pažnju mi privuče kratka recenzija nekog beogradskog restorana zanimljivog naziva, a kao poseban specijalitet preporučuje se kiš sa tri vrste sira. Odmah sam poželela da ga napravim. Naime, kiševe sam i ranije spremala, ali mahom one najklasičnije sa šunkom i sirom. Ovo mi je bilo potpuno osveženje i nešto sasvim novo. 
Isprva sam ga napravila sa filom koji pripremam za pastu sa četiri vrste sira. Rezultat je bio pristojan, ali je moja osnovna zamerka bila što se ukus buđavog sira izgubio, tj. osećao se tek u tragovima. Druga verzija je bila da preko kore pobacam sireve, pa onda zalijem mešavinom sa kojom i inače zalivam kiš i dobila sam baš ono što treba – iz zalogaja u zalogaj se menjaju arome sireva koje se prepliću i prave splet odličnog ukusa. 
Kiš sa tri vrste sira
Kora:
250g brašna
120g putera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
1/2 kašičice soli
Fil:
250ml pavlake za kuvanje
3 jaja
1/2 kašičice soli
mleveni beli biber
40g rendanog parmezana
4 kocke topljenog sira
100g sira sa plavim plesnima
Kora: umešati sastojke i umesiti testo. Uviti ga u providnu foliju i staviti u frižider na 1/2 sata. Iseći papir za pečenje širine 35-40cm i na njega staviti ohlađeno testo. Preko njega staviti providnu foliju ili isečenu veliku kesu za zamrzivač, kako bi se testo lakše razvuklo u tanku koru. Oklagijom razvući koru prečnika od oko 28cm, pa zajedno sa pek-papirom prebaciti u formu za pečenje prečnika 24cm. Malo je popraviti i na par mesta izbockati viljuškom. Ostaviti u frižideru 1/2 sata.
Fil: iskidati topljeni sir i sir sa plavim plesnima i posložiti preko kore. U činiji izmešati jaja, pavlaku za kuvanje, so, rendani parmezan i beli biber i preliti preko sira i kore. Drmnuti pleh da se fil ravnomerno razlije. 
Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Quiche with three cheeses

Crust:
250g flour
120g butter
1 egg
1 tablespoon sour cream
1/2 teaspoon salt

Filling:
250ml cream 
3 eggs
1/2 teaspoon salt
ground white pepper
40g grated Parmesan cheese
4 cubes of cheese spread
100g blue cheese 

Crust: stir the ingredients and knead the dough. Enroll it in a transparent foil and place in the fridge for 1/2 hour. Cut parchment paper to width of 35 – 40cm and put chilled dough onto it. Cover the dough with plastic foil in order to enroll the dough into a thin crust more easily. Form the dough to crust (diameter about 28cm) with rolling pin and then transfer into baking pan  (diameter 24cm) along with parchment paper. Repair if needed and pin several times with fork. Leave in refrigerator for 1/2 hour.
Filling: Cut cheese spread and blue cheese on small pieces and arrange over crust. Combine eggs, dream, salt, grated parmesan and white pepper in a bowl and pour over the cheesees and crust. Spread the filling evenly. Bake in pre-heated oven at 200 degrees for 30 minutes.11 thoughts on “Kiš sa tri vrste sira / Quiche with three cheeses”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s