Kandirana slanina i Staropramen Bloggers Challenge II / Candied bacon

(please scroll down for recipe in English)
Više puta sam do sada napominjala zbog čega sam počela sa blogovanjem – bila je to mentalna higijena i način da na trenutke skrenem misli sa mučnog razvoda. Onda, vremenom, povezala sam se sa drugim blogerima, među njima pronašla najmanje poznanike, a mnogo češće drugare i prijatelje – virtuelne i stvarne, pa mi je prijalo što sam deo te zajednice. Blogovanje je preraslo u zanimljiv hobi i tako evo već skoro 5 godina. Da mi nije bloga, verovatno se ne bih uplela u pravljenje Doboš torte, ne bi mi palo na pamet da savladavam mnoge kulinarske tehnike, ne bih znala ni osnove fotografije. U mnogim oblastima koje kulinarsko blogovanje podrazumeva sam postala veoma stručna, a samim tim i zadovoljnija sobom. I najbitnije: nikada se nisam pokajala što sam započela ovaj blog! Ipak, volela bih da sam neke stvari znala odmah na početku: kako da definišem domen drugačije, kako da neke stvari složim drugačije, više nego koristan bi bio neki kurs fotografije, obrade slika i drugo. 
Ukoliko i vi imate potrebu da svoje kulinarsko umeće predstavite izvan zidova svoje kuhinje i trpezarije, ukoliko vam je potreban koristan hobi, ukoliko znate da znate i želite to znanje da podelite sa drugima – pozivam vas da učestvujete u drugom po redu Staropramen Bloggers Challenge-u.
Potrebno je da spremite jedno jelo koje se ili dobro slaže uz pivo ili je inspirisano češkom kuhinjom. Fotografišite ga, napišite recept uz eventualnu uvodnu priču – napravite jedan blog post, onako kako ćete raditi ako osvojite glavnu nagradu. Sve to pošaljite preko FB aplikacije do 8. maja 2016. Dva dana kasnije, žiri će odabrati troje finalista, a kriterijumi će biti kulinarska kreativnost i umešnost, ali i prateći tekst. 13. maja će finalisti uživo spremati jedno zadato jelo u kuhinji restorana Comunale, pred predstavnicima medija, žirijem (Olja, Gaga, Maja, Maja, Marija i ja) i organizatorima. Pobednik će dobiti sve ono što bi valjalo da sam imala na početku: dizajnersku i tehničku podršku za osnivanje bloga, profesionalni DSLR aparat, kurs fotografije. 
Ne oklevajte – prihvatite se posla i prijavite se na konkurs. Među nama rečeno, i žiri se raspitivao o nagradama i možemo li i mi da učestvujemo. Ne možemo, kažu. Pokloni čekaju vas, a aplikacija je već aktivna.
U međuvremenu, dok razmišljate šta biste mogli da napišete, opišete, fotografišete, počastite se Kandiranom slaninicom, inspiraciju potražite u čaši hladnog Staropramen piva. I vidimo se 13. maja!
(u saradnji sa Staropramen pivom)

Kandirana slanina
(recept za štampu)
300g slanine isečene na listove (3 slajs pakovanja)
80g smeđeg šećera
60ml Staropramen piva
Izmešati šećer i pivo, sve dok se sasvim ne sjedini.
Slaninu poslagati na rešetku, ispod koje staviti pleh prekriven aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje. U unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni, staviti rešetku i pleh i peći 5 minuta. Izvaditi sve iz rerne, pa četkom premazati slaninu mešavinom piva i šećera. Vratiti u rernu na još 5 minuta, pa opet izvaditi, okrenuti svako parče slanine i opet premazati. Vratiti u rernu na 5 minuta.
Postupak se može ponavljati po želji – ja sam po dva puta pekla svaku stranu, želeći da dobijem sasvim hrskavu slaninu.
Nakon pečenja, slaninu ohladiti i služiti uz hladno pivo.

Candied bacon
(print this recipe)


300 g of bacon cut to sheets 
80g brown sugar
60ml Staropramen beer


Stir the sugar and beer, until completely combined.
Arrange bacon on rack and put over the baking pan covered with parchment paper or aluminum foil. Put everything in the pre-heated oven at 200 degrees,  and bake for 5 minutes. Remove everything from the oven, and brush the bacon with mixture of beer and sugar. Return to the oven for another 5 minutes, then again removed, turn each piece of bacon and brush again. Back into the oven for 5 minutes.
The procedure can be repeated as desired – I’m baked twice each side, wanting to get very crispy bacon.
After baking, cool bacon and served with a cold beer.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s