Čips od kulena / Pepper sausage chips

(please scroll down for recipe in English)

Nedavno sam čula neverovatan podatak, za koji se prosto nadam da nije tačan. Naime, u Srbiji se godišnje baci 250 000 tona hrane! Srbija je mala zemlja, a to je mnogo hrane. Evo na primer: ta hrana bi napunila one velike šlepere koje viđamo po auto-putevima, u broju dovoljnom da naprave neprekidnu kolonu od Beograda do Niša (oko 200 km)! Prvi muž izračunao, a nema razloga da mu ne verujemo, time se bavi. Dakle, zamislite šlepere pune hrane u koloni od 200 kilometara i sve spremno za bacanje. Kada znamo da postoje ljudi koji doslovno gladuju, takav rasipnički postupak je greh. Da se odmah razumemo – i meni se dešava da bacim nešto i tada se jako loše osećam. Loše se organizujem, precenim nas, zaboravim na nešto na dnu frižidera itd. U poslednje vreme, međutim, sve ređe mi se to dešava, mnogo više vodim računa. Dovijam se na razne načine – recikliram obroke, preostalo jelo pakujem u male plastične posudice za jednokratnu upotrebu i zamrzavam, ili pak ponesem na posao, gde se u društvu sve slađe pojede.

Imajući u vidu sve ove neslavne podatke, a kako bi istakao sve prednosti svojih novih frižidera u kojima voće i povrće duže ostaje sveže, a sve ostale namirnice bivaju zaštićene od bakterija i gljivica usled primene najnovijih tehničkih dostignuća, Beko je organizovao kampanju Stop bacanju hrane, prilikom čega je organizovao kulinarsku radionicu. Tom prigodom su nam pokazali kako neke obroke možemo napraviti od svega par sastojaka ili kako neke preostale namirnice iskoristiti za pripremu jela. Novinarima i blogerima je ukazana čast da su sa nama kuvali šefovi najeminentnijih beogradskih restorana Madera, Mala fabrika ukusa i Toro Latin Gastro Bar i bilo je zanimljivo, korisno i nadasve ukusno.

Ja sam bila u grupi šefa Danila Bućana, šefa Male fabrike ukusa i mi smo spremali razne đakonije, a moj deo posla je bila izrada čipsa od kulena. Isprva mi se to učinilo besmislenim, jer što Maja reče – šta će kulenu bilo šta. Ipak, to pečenje na teflonskom tiganju od jedne izuzetne namirnice pravi vrhunsku. Dobija se neobična, neočekivana i nesvakidašnja grickalica za razna druženja; izlomljeni čips može da posluži kao dekoracija; komadići čipsa mogu da posluže za umakanje u razne sosove i time grickalicu podignu na još viši nivo. Dakle, sledeći put kada vam se nešto kulena počne vući po frižideru, na teflonskom tiganju ga pecnite sa obe strane i bićete višestruko zadovoljni.

Čips od kulena
(recept za štampu)

Sastojak: kulen isečen na tanke listiće (količina po želji)

Pribor: teflonski tiganj, dve varjače, ubrusi

U jako ugrejani teflonski tiganj poslagati tanko isečen kulen. Kada se lepo ispeče (nešto preko 1,5 minut), varjačama ga okrenuti i ispeći i sa druge strane (opet oko 1.5 minut). Ispečen kulen izvaditi na pripremljeni ubrus, kako bi se upila masnoća. Hlađenjem će se kulen dodatno stvrdnuti i postati hrskaviji.
Masnoću koju je kulen pustio u tiganj obrisati ubrusom, pa novu turu staviti opet u čist tiganj. Ponavljati postupak dok god ima sastojaka. Čips poslužiti sasvim ohlađen.

Pepper sausage chips
(print this recipe)


Ingredient: pepper sausage cut into thin slices (quantity optional)


Accessories: non sticking frying pan, two spoons, paper kitchen towels


Arrange sliced sausage into hot nonstick pan. When nicely roasted (slightly over 1.5 minutes), use wooden spoons to turn and fry the other side (again, about 1.5 minutes). Remove baked sausage onto prepared kitchen towel, to absorb fat. Cooling the sausage will further harden and become crispier.
Use paper to wipe the pan and remove the fat of sausages, then repeat the procedure in the cleaned saucepan. Repeat the process until you have used ingredients. Serve chips when chilled.6 thoughts on “Čips od kulena / Pepper sausage chips”

 • Vrlo interesantno i svakako pohvalno. Doduše, iako mi ovaj čips izgleda super, teško da ću ga raditi jer već jako dugo ne kupujemo nikakve salame takvog tipa. Radije kupimo i pojedemo ono što vidimo što je (šunka, panceta, eventualno mortadela). Za one kojima se nešto povlaći po frižideru, a ne znaju što će, možda je rješenje da odu na site Supercook https://www.buzzfeed.com/christinebyrne/convenience-is-eggcellent?crlt.pid=camp.FB7GD8OJtsCy&utm_term=.ci8pWxmBy#.elmxgbRXm
  Upišu namirnicu, a Sc izbaci recepte.

 • I ja sam zgrožena podacimo koliko se hrane baca. I ja isto kao i ti nešto smrznem, nešto odnesem na posao i tako trudim se da ne bacam. I da se pohvalim sve sam bolja u tome.
  Ovo mi je fora ali ja bi bi morala baš kupiti kulen da bi ovo napravila jer baš kao i Laka kuharica mi nekako rađe jedemo ono što vidimo što je tipa špek ili šunka.

  • I mi konzumiramo slaninu i šunku, jer imam sreće pa svinjske specijalitete dobijam od rođaka sa ranča. Ipak, za neku priliku, možemo zgrešiti sa ovim.

 • Izašao mi recept sa strane sad, ja ovako sanjiva gledam i pomislih spontano, onako kao da smo stvarno bliske i poznajemo se – uuuu, ženo, da li si ti normalna XD. Miša mnogo voli kulen, voli čips, SREĆA pa je trenutno na dijeti (bio je prešao 100 kg). Možda zahvaljujući tome što mi ništa ne bacamo XD. Doduše, meni je lako jer spremam samo za nas dvoje i već sam se uvežbala, ako nešto ostane, pošto imamo samo male fioke za zamrzavanje stavim u kesu a ne u kutiju zbog prostora i često mi to baš super dođe kad me mrzi da kuvam. Zamrzavam čak i hleb kad vidim da ga on neće pojesti, ja i ne jedem, a zamrzavanje hleba mi je uvek bilo kao – Gospode, ko to radi xD. Žao mi da bacim.
  Drugačije je bilo kad sam bila mala, imali smo na selu psa, mačke, svinje, nema istinski bačene hrane u tim uslovima.
  Kad prođe dijeta isprobaćemo ovako kulen, i nadam se da moj prisni usklik sa početka komentara nije u zoni nepristojnosti, jer stvarno je to bila prva unutrašnja reakcija :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s