Juneća supa / Beef soup

(please scroll down for recipe in English)

Juneća supa je, kao i pileća, hrana za dušu, hrana utehe, ozdravljenja. Nezamenljiva je kod gripoznih stanja, kao odličan početak svakog više ili manje tradicionalnog ručka, samostalan obrok kada smo malo gladni, brz način da se zagrejemo nakon šetnje po hladnom danu.

Pre par godina sam u Budimpešti nakon jednog tako hladnog dana, u restoranu naručila “konsome”. Stajao je u jelovniku, u odeljku koji nudi supe, pa mi se činilo uputnim da baš to uzmem. Dobila sam ovo:

Moram priznati da sam očekivala nešto potpuno drugačije, ali nakon prvobitnog iznenađenja, razmenjivanja začuđenih pogleda sa ostalima za stolom, malko zavirivanja u tanjir, pa u posudu sa poklopcem koja je stigla takođe za mene, shvatila sam da je ovo skroz dobro: dobila sam rinflajš koji mogu da pojedem posebno ili da nalivam supom iz bokala, i regulišem gustinu. Nakon ovakve supe, čist je greh bilo šta jesti.

Luka od malena voli supe i čorbe, tako da sam bila verovatno jedina na opštini koja je i na 40 letnjih stepeni nastavljala lonac sa supom, jer se zna sa čime se obrok počinje. Ipak, ne voli kuvano meso, pa moram da se dovijam na razne načine: pravim neku verziju juneće ruske salate, gde skoro ceo rinflajš iseckam, dodam kuvani krompir, kisele krastavce i majonez i imam pored supe i salatu za par narednih dana. Pored toga, pravim i paštetu, ali o tome sledeći put. Ukoliko nisam raspoložena za dovijanje i iskorišćavanje kvalitetnog mesa, onda supa nastane od pileće sitneži ili juneće šuplje kosti ili se okrenem nekoj od čorbica. Kuvanom supom se mogu zalivati kuvana variva, a može se određena količina zamrznuti (najbolje u manjim porcijama – u malim plastičnim čašama, na primer) pa da se odmrzava i koristi prema potrebi.

I na kraju, supa je jedino jelo u mojoj kuhinji u kome je kupovni začin od suvog povrća opstao. Iz svakog drugog kuvanja je proteran tokom blogovanja, koristim isključivo domaći. Supa mi nema onaj miris i ukus detinjstva, ako joj ne dodam suvi začin. Ma koliko pokušavala – ne uspevam. Stoga, ako neko ima neki savet kako da od domaće supe napravim ukus kao sa suvim začinom – svaki je dobrodošao!

Juneća supa
(recept za štampu)

1 veća juneća rozbratna
3 šargarepe
2 korena peršuna
1 koren paškanata
1/2 korena celera ili 1 manji
1 manja glavica crnog luka
Biber u zrnu
So, suvi začin od povrća
Dodaci za supu: rezanci, griz knedle ili nešto slično
Seckani peršun

U veći lonac staviti juneću rozbratnu, naliti sa 2,5l vode i staviti da provri. Kada počne da ključa, rešetkastom kašikom skidati penu koja se stvara. Skinuti spoljni prvi omot luka, pa ga ispeći na roštilju, rerni ili plotni. Dodati desetak zrna bibera i pečeni luk, smanjiti na umerenu temperaturu (4. od 9 podeljaka), poklopiti lonac i ostaviti da kuva oko sat i po vremena.
U međuvremenu, oguliti korenasto povrće, dodati u supu i kuvati još oko pola sata, dok povrće ne bude kuvano.
Procediti supu u drugu šerpu, po želji iseckati meso i povrće i dodati, pa staviti na ringlu. Posoliti po ukusu, dodati kašičicu suvog začina od povrća, pa kada provri, usuti šaku rezanaca ili nekog drugog dodatka za supu i kuvati prema uputstvu. Posuti seckanim peršunom, po želji.

Beef soup
(print this recipe)


1 large beef entrecote steak
3 carrots
2 parsley root
1 parsnip root
1/2 celery root or 1 small
1 small onion
Peppercorns
So, dry vegetables spice
Noodles, semolina dumplings or somethingelse
Chopped parsley


Put entrecote steak in a larger pot, pour in 2.5 l of water and put to boil. When it starts to boil, remove the foam with slatted spoon. Remove the outer wrapper of onon, then bake it on a grill, oven or cooking surface. Add a dozen grains of pepper and fried onion, reduced to a moderate temperature (4 out of 9), cover the pot and leave to cook for about an hour and a half.
Meanwhile, peel root vegetables, add into the soup and cook for about half an hour, until the vegetables are cooked.
Strain the soup into another pot, chopped meat and vegetables and add if desired and put on the stove. Add salt to taste, add a teaspoon of dried vegetable seasonings, and when it boils, pour a handful of noodles or any other additive to soup and cook as directed. Sprinkle with chopped parsley, upon to taste.7 thoughts on “Juneća supa / Beef soup”

 • Svaku nedjelju radim goveđu (juneću, ustvari) juhu. Baš ovako. Pa dodam rezance ili krpice na kraju. A meso, sa paradajz ili hren ili sosom od luka, obično jede tata drugi dan ili moj muž. I ja volim. Tako da nedjelja nije nedjelja bez ovakve fine juhice.

 • Mmmmm, super juhica, volim je jako, miriše mi na djetinjstvo i na baku, nekada sam je redovno kuhala pa stala, ali sada sam opet krenula, radim je uglavnom kao i ti ovu osim što umjesto luka često stavim kapulu (ljubičasti luk) koja mi je nekako aromatičnija.

 • Problem sa "viškom" kuvanog mesa (rozbratna) može da se reši vrlo jednostavno. Uglavnom uvek u zamrzivaču imam paket (da ne bude shvaćeno kao reklama) "Zlatne mešavine". E onda: na vrelom ulju propržim (ne zamerite na merama) 1,5 dl pirinča, kada dobije žućkastu boju prelijem sa 4,5 dl vode, malo posolim, poklopim i ostavim da potpuno uvri, da ne ostane ni malo vode (dakle, odnos pirinča i vode je 1:3). Tako se dobije pirinač koji nije slepljen, nego je svako zrno za sebe. Za to vreme u mikrotalasnoj rerni skuvam pola kese Zlatne mešavine, a pomenutu junetinu sam takođe iseckao na sitno. Kada je pirinač ostao bez vode u njega dodam skuvanu mešavinu povrća i junetinu iz supe, dodam po volji začine (biber, kari…) i UŽIVANCIJA. To ja zovem "Zoranov rižoto", bio to rižoto ili ne 🙂

  • Ma kako se zvalo, sigurno je jako ukusno! Kada se Zoranov rižoto ohladi i (bez karija) umeša sa majonezom, na primer, možemo da dobijemo Zoranovu salatu 😉
   U svakom slučaju odlična ideja, a verovatno je dobro i sa nekom drugom zamrznutom mešavinom povrća, po volji.
   I ja slično pravim pirinač, jedino što me je mama bila naučila da na ulju propržim malo luka, pa onda dodam pirinač, onda se dobija nešto karakterističniji pirinač, mada mislim da je ovaj Vaš način još bolji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s