Hladna jogurt čorba / Cold yogurt soup

(please scroll down for recipe in English)

Dozvolićete mi da parafraziram onu modernu, mangupsku i urbanu: sve što valja je nezdravo, već oženjeno ili goji. Ipak, današnjim receptom ću to da opovrgnem, jer Hladna jogurt čorba pored toga što valja, vrlo se jednostavno pravi, veoma je zdrava, ne goji – a da li je sve što valja već oženjeno – potpuno sam pogrešna osoba za diskusiju.

Nedavno sam na jednoj kuvarskoj radionici dobila ideju za ovu čorbu, a onda je njuškajući po internetu dodatno razradila i prilagodila po svome. U izradi sam upotrebila Bello jogurt, koji mi je i glavni argument u korist zdravlja. Naime, ovaj jogurt se pravi od mleka koje se proizvodi na dve hiljade hektara organske farme u Čurugu, što znači da se tamo koristi isključivo organska stočna hrana, a krave imaju dovoljno prostora, svetla i neophodnog kretanja. Sve to je potrebno kako bi se proizvelo zdravo i kvalitetno mleko, a i kako bi se dobili sertifikati koji potvrđuju da je ovo mleko 100% organsko. Jako sam ponosna na činjenicu da tako nešto postoji kod nas i da je baš čuruška farma proglašena za najbolju organsku farmu u Evropi pre par godina! Ukoliko se ikada pokrene peticija da cela zemlja postane organska – sa obe ruke potpisujem, neka se računa na mene. Stoga sam i svesna važnosti i veličine poduhvata da za sada imamo makar jednu ovakvu farmu i Bello kao jedinu domaćui mlečnu 100% organsku robnu marku. 

Bello jogurt uz dodatak par sastojaka koji daju šmek Tarator salate, pa onda i zaokret sa sitno isečenim listićima nane, tucanom ljutom paprikom i suvim laticama ruže – sve ovo daje izuzetno zanimljivu i zdravu hladnu čorbu, koja naročito prija tokom vrelih dana. Pored efekta hlađenja, prosto ćete biti sigurni da ste nešto jako dobro uradili za svoje zdravlje. Ukoliko vam je mera po receptu suviše gusta, možete malo da razblažite Bello mlekom, a ako pak volite gušću verziju, onda dodajte Bello kiselo mleko ili još malo Bello jogurta – sve je lako prilagodljivo sopstvenom ukusu. I što je najbitnije: sa hladnim sastojcima se sprema za tren, a zdravo je i ukusno.

(u saradnji sa Bello organic)

Hladna jogurt čorba
(recept za štampu)

750ml Bello jogurta
puna šaka listova nane
1 vezica mirođije
1 čen belog luka
1 krastavac
1 kašičica soli
biber po ukusu
Ukrašavanje po želji: tucana ljuta paprika, suve latice ruže itd.

Nanu i mirođiju sitno iseckati. Izgnječiti beli luk ili ga protisnuti kroz presu. Krastavac oguliti, iseći uzduž na pola, pa kašičicom izdubiti semenke i baciti. Spoljni deo krastavca izrendati.
U činiju staviti Bello jogurt, mirođiju, nanu, beli luk i krastavac, pa posoliti i pobiberiti i dobro izmešati. Ohladiti u frižideru i služiti hladno. Svaku porciju opciono posuti ljutom tucanom paprikom ili suvim laticama ruže ili nekako drugačije.
Napomena: ukoliko je čorba suviše gusta, može se razblažiti Bello mlekom, a gušća se može napraviti dodavanjem Bello kiselog mleka ili Bello jogurta.

Cold yogurt soup
(print  this recipe)


750ml liquid yogurt 
a handful of mint leaves
1 bunch dill
1 clove garlic
1 cucumber
1 teaspoon salt
pepper to taste
Decorate as desired: cayenne pepper, dried rose petals etc.


Chop finely mint leaves and dill. Mash garlic or crushed through a press. Peel the cucumber, cut lengthwise in half and spoon hollow out seeds and discard. Shred the outer part of the cucumber.
Put yogurt, mint leaves, dill and garlic in a bowl, then add salt and pepper. Cool in the refrigerator and serve cold. Sprinkle each portion optionally with hot pepper or pounded dry rose petals or otherwise.
Note: If the soup is too thick, it can be diluted with milk, a denser can be done by adding  yogurt.5 thoughts on “Hladna jogurt čorba / Cold yogurt soup”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s